A bajor kormányfő betiltotta a német birodalmi hadilobogó használatát

2020. szeptember 26. 22:38
Szerinte a szélsőséges elemek „ezzel a lobogóval fejezik ki a demokrácia elutasítását”.

Markus Söder bajor miniszterelnök betiltotta szombaton a szélsőjobbhoz és más antidemokratikus csoportokhoz köthető német birodalmi hadilobogó használatát a tartományban.

Arról a német birodalmi hadilobogóról (Reichskriegsflagge) van szó,

amely az 1871 és 1918 közötti második Német Birodalom idején volt hivatalos,

és amelyre a leginkább gondolnak ma az országban a szó hallatán: fehér alapon fekete kereszt, középen a birodalmi sassal.

Intézkedése indoklásául Söder elmondta az általa vezetett Keresztényszociális Unió (CSU) párt online konferenciáján, hogy a lobogót szélsőséges elemek tették magukévá a német társadalomban. „Ezzel a lobogóval fejezik ki a demokrácia elutasítását, a távolságtartást tőle. Nem hagyjuk, hogy szélsőjobboldali szélsőségesek eltérítsék szabad demokráciánkat” – mondta. Egyúttal hadat üzent az összeesküvés-elméletek szövőinek, a nyílt és rejtett neonáciknak, akik – mint mondta – a koronavírus-járvány elleni védekezés elutasításának örve alatt támadják a demokráciát.

A lobogót az utóbbi időben gyakran lehetett látni olyan tüntetéseken, amelyeken a járványügyi korlátozások ellen tüntettek emberek. Saját zászlajának nyilvánította azt a Birodalmi Polgárok Mozgalma (Reichsbürgerbewegung), amely elutasítja a modern Német Szövetségi Köztársaság legitimitását. Ezek miatt a társadalomban vita kezdődött a lobogó jelentőségéről. A múlt héten az északnyugat-németországi Brémában már betiltották a jelképet.

A német társadalom továbbra is küzd a szélsőjobboldali, antidemokratikus elemek alkotta zárványokkal, amelyek egyebek között a rendőrségen és a hadseregen belül is megtalálhatók – jegyezte meg a dpa hírügynökség. Az AP pedig arra emlékeztetett, hogy az utóbbi években számos antiszemita, idegengyűlölő, neonáci indíttatású támadás, gyilkosság történt.

Éppen szombaton emlékeztek meg az országban a müncheni Oktoberfesten 40 évvel ezelőtt történt neonáci öngyilkos pokolgépes merénylet áldozatairól. Egy betiltott szélsőjobboldali csoporttal szimpatizáló diák, Gundolf Köhler 12 másik ember halálát okozta, köztük három gyerekét, több mint kétszázan pedig megsebesültek. A hatóságok sokáig úgy vélték, hogy a Köhler személyes sértettségből, ideológiától mentesen cselekedett, de nemrég kiderült, hogy szélsőjobboldali nézetei voltak.

Markus Söder a müncheni megemlékezésen bocsánatot kért az áldozatok családtagjaitól és a túlélőktől amiatt, hogy az első nyomozás rossz következtetésre jutott. FrankWalter Steinmeier államfő is beszédet mondott, és kijelentette: a szélsőjobbnak mély gyökerei vannak a német társadalomban.

(MTI)

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Milyen jól időzített nyomozás volt ez 40 évvel az események és 20 évvel a bizonyítékok hivatalos megsemmisítése után. Mert ne tévedjünk, ennek a "nyomozásnak" egyetlen célja a németek multikulti elleni fellépésének letörése lesz. Jönnek majd letartóztatások, titkosszolgálati megfigyelések olyan jobboldali emberek ellen, akik aktívan küzdenek Németország felszámolása ellen. Az afrikai csőcselék meg folyamatosan áramolhat befelé a hazaáruló elit asszisztálása mellett...

Mit lacafacázik! Egyszerűen semmisítse meg a szélsőségeseket,
különben soha nem lesz Bajorországban demokrácia.

Nem lehetne a németeket is betiltani?

Indro Montanelli, a Storia di Roma című könyve végén megállapítja: "Miként minden nagy impériumot, úgy a rómait is nem a külső ellenség, hanem a belső bajok rogyasztották térdre. Bukását a kereszténység felvétele, államvallássá tétele, a főváros Konstantinápolyba történt helyezése jelezte."

Német elemzések szerin t 2050-ben minden második ember már nem német származású lesz, akkorra a muszlim államvallás lesz, a fővárost Mekkába helyezik át. Talán akkor béke lesz Európában? A németeket az amerikaiak már két világháborúba kergették bele, hátha felszámolják magukat. Ez utóbbi az amerikaiaknak eddig nem sikerült, most német együttműködéssel pontot tehetnek ennek a történetnek a végére. Mohamed fentről visszaszámol......

Tájékozatlan vagy, azt sem tudod, hogy ki volt Indro Montanelli, s vélhetően nem olvastad a könyvét sem, amiben benne vannak azok a katonai tényezők is, amiről beszélsz, pontosan, ami igazi bestseller volt Itáliában amikor megjelent.

Szerinted Németországot nem belülről, a német pártok, politikusok verik szét? Ebben is roppant tájékozatlan vagy, olvass, tanulj, kövesd szellemi vezéred, Lenin tanácsát.....

Nagyon félreértettél, csak tudd, egy oldalon állunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés