Védtelen forintunk

2020. szeptember 23. 13:36

Bonta Miklós
Népszava
Az okok közé felsorakozott a kormány következetlen és számos elemében követhetetlen járványügyi politikája is.

„Csúf dolgokat produkál mostanában a forint – mondta egy elemző, amikor arra ébredt, hogy egy euróért már 363 forintot is megadtak. S bár némi árfolyammozgás le- és felfelé is elképzelhető, az nem kétséges, hogy öt hónapja nem volt ilyen gyenge a magyar deviza.

Érdemes felidézni, hogy 2019. szeptember 20-án az euró éppen 30 forinttal kevesebbet ért. Hagyományos módon ezúttal is a jegybankot kárhoztathatnánk, hogy nem tesz eleget a kötelező feladatának, a pénz stabilitása védelmének – ami egyébként igaz is –, de utalhatnánk arra is, hogy a környező, még saját devizát használó országokból is általános gyengülésekről jönnek a hírek. Ám ezúttal az okok közé felsorakozott a kormány következetlen és számos elemében követhetetlen járványügyi politikája is.

A tisztánlátást a mostani, rendkívüli helyzetben az is befolyásolja, hogy világszerte számos országban rontják a devizájuk értékét a helyi kormányok a sorozatos rossz döntéseikkel. A költségvetési szigor feloldása csaknem mindenütt pénzesőt hozott, és szinte sehol nincs olyan mérséklő belső erő, amely ha visszafogást nem is, de észszerűséget parancsolna.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem a szerző téves alapról indul, mert nincs bizonyíték arra, hogy a kormány gazdasági intézkedései rontják a forint árfolyamát.
Nagy valószínűséggel tőzsdei spekuláció áll a háttérbe.
Jól látszott, hogy az MNB döntése előtt a szereplők az irányadó kamat növekedésére számítottak és elkezdett erősödni a forint. Majd amikor megvolt a döntés, újra visszagyengült.
Gazdasági szempont akkor beszélhetnénk káros hatásról, ha az import beszerzés meghaladná az exportot. Ez azonban nem áll fenn. Az sem érv, hogy az infláció rontja, mert amikor 8 %-os volt az infláció a forint árfolyama alig változott.
Természetesen ha az MNB devizát forintra cserélné - mesterséges forint kereslet - akkor ez pozitívan hatna az árfolyamra, de többletköltséggel jár. A haszon pedig megint a spekulánsoknál csapódna le.
Szerintem jelenleg erre nincs szükség és az MNB sem fogja ebben az évben emelni az irányadó kamatot.

A Bonták 2010-2015 időszakban minden héten leírták, hogy az ország csődbe fog menni és az Orbán-kormány megbukik. Nem bukott meg.
Most a járvány kapcsán ismét elkezdik, és a forint gyengülésével hozzák kapcsolatba.
Ahogy korábban ettől most sem fog megbukni.
Magyarország gazdasága nagymértékben függ a nemzetközi piactól, jelenleg elsősorban a német piactól. Ha rosszabbodik a helyzet, akkor nálunk is rosszabbodni fog, ha javul, akkor nálunk is javulni fog.
Több cég a járvány alatt fejlesztéseket, korszerűsítéseket hajtott végre. Ezek a fejlesztések zömében a hatékonyság növelésével kapcsolatosak.
Így megvan az esély, ha nem romlik drasztikusan a járványhelyzet akkor akár meredek is lehet a V alakú kilábolás. Ugyanakkor annak is megvan az esélye, hogy W alakú lesz. Sok minden függ attól is, hogy mikor tudják a megfelelő oltóanyagot széles körben terjeszteni.

Kamatemeléssel nem erősödne a forint.
Akkor erősödne vissza 320-330-hoz, ha visszaállna a korábbi export-import egyenleg.

Értik ők csak a szokásos simlizés megy.

Szerintem amit vizionálsz az rontaná a forint árfolyamát és még plusz költségeket is jelentene.

Csak akkor lenne jó a tőkebeáramlás, ha az a reálgazdaságba értékesülne, növelve a GDP-t, ezen belül az exportot. Ehhez azonban a fogyasztásnak kellene növekednie.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés