Ottó császár díjat kap Iohannis Németországtól

2020. szeptember 23. 15:10
A román államfőt az „európai megértés” folyamatában való szerepéért ismerik el.

Magyarellenes kirohanásai ellenére nem először díjazza Németország Klaus Iohannist – írja a Krónika Online.

Korábban Károly-díjjal tüntették ki, de úgy látszik ezt nem érezték elegendőnek, így most Ottó császár díjat is kapott a román elnök. Az elismerést előreláthatólag október 14-én veszi majd át, a laudációt pedig a német külügyminiszter mondja majd.

Iohannist az „európai megértés” folyamatában való szerepéért ismerik el. Korábban többek között Richard von Weizsäcker volt német elnök, Vaira Vike-Freiberga lett exállamfő és Angela Merkel, német kancellár kapott Ottó császár díjat. A román államfő idén ősszel veheti majd át a Nemzetközi Károly-díjat is, amelyet eddig François Mitterrand, Helmut Kohl, Winston Churchill, Konrad Adenauer, Emmanuel Macron, II. János Pál pápa és Bill Clinton kaptak meg.

Már a Károly-díj odaítélése kapcsán is többekben felmerült a kérdés, hogy a magyarellenes megjegyzéseiről híres politikust miért tüntetik ki. A Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány elnöke, Jürgen Linden a kritikákra reagálva elmondta, hogy Románia államfője „egy elkötelezett európai”, aki szerinte nem lett nacionalista. Ezzel ellentétben a bukaresti diszkriminációellenes tanács még tavasszal ötezer lejes büntetést szabott ki Iohannisra a magyar nyelvvel gúnyolódó megjegyzése miatt. Erre reflektálva Linden kiemelte, hogy az államfő „saját magához képest szokatlanul éles retorikát használt, de nem támadta a magyar kisebbséget, aggályait sokkal a PSD politikusaival szemben fogalmazta meg”.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért nem semmi, hogy megérti a folyamatokat:-)

Valagrendet a szarcsimbókkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés