Gyurcsány és a könnyező Isten

2020. szeptember 24.
Sárkányölő Szent György, Ritz Hotel teraszán szürcsölgetett homár és elmaradt libernyákozás – ismét ülésezik a tisztelt Ház. Parlamenti naplónk az őszi ülésszak első összecsapásáról.

Leimeiszter Barnabás írása a Mandiner hetilapban.

ORBÁN VIKTOR napirend előtt beszámolót ígér az elmúlt hónapokról, és tartja is magát ehhez. Papírból olvas hosszan adatokat, a reggeli Magyar Nemzet-es esszéjével szemben semmi libernyákozás, amitől, úgy látom, különösképp hajlamos szétrobbanni az ellenzéki érzelmű emberek feje – mintha nem lenne egyértelmű, hogy pont ezért találták ki. Kíváncsi vagyok, mikor jut el a Gulyás Mártonhoz és Vásárhelyi Máriához hasonló intellektusokat magába szívó baloldali agytröszt annak az evidenciának a megállapításáig, hogy a miniszterelnök legszilárdabb hívei nem a lila hajú békemenetes nénikék, hanem éppen ők: pontosan azokat a hisztérikus reakciókat produkálják minden egyes ügyben, amiket Orbánék elvárnak tőlük. És ha képesek lennének egyetlen gondolatot kisajtolni magukból, amiben nem szerepel Orbán, azzal többet tennének a kormányváltásért, mint az összes O1G-s tacepaóval. De mindez nem tartozik szorosan ide. Orbán elmondja: a matematikus és virológus szakértők szerint a legrosszabb esetben 200 ezer ember egyidejű megfertőződésére lehet számítani, ekkor 16 ezer kórházi ágyra lenne szükség, és 800 lélegeztetőgépet kellene igénybe venni – ő a biztonság kedvéért ennek a kétszeresével számol.

„A logikus folytatás az lenne, hogy a DK-elnök öltönyén hirtelen átvérezzenek a stigmái”

ELSŐKÉNT GYURCSÁNY FERENC emelkedik válaszra. Mit emelkedik – tornyosul, mint azok a fölfújható, vidám reklámfigurák az autókereskedések bejáratánál, ide-oda leng lágyan a padsorok között, épphogy nem szakad el a padlótól. És közben folyamatosan járnak a kezei egymásban, mintha valami gusztustalan helyre nyúlt volna, s most nem győzné eloszlatni magán a fertőtlenítőt. A DK elnöke a kedvenc műsorszámommal készül mára, a tüntetéseken is gyakran beveti idős rajongói előtt, akik nagyjából annyira komplexen gondolkodnak vallásról és egyházról, mint egy gúnyrajz a Lúdas Matyi 1949-es évfolyamából: transzcendens igazságoktól átfűtött Fletó pápaként olvas be a kormánypártiaknak. „Az összeomlást gőg előzi meg, a bukást pedig felfuvalkodottság. Ezt mondja az Írás. Ne nevessenek az Íráson, kedves képviselőtársaim, önök nyilván őrzői és ismerői a keresztény hitnek, s mivel értik az Írás ezen részletét, épp ezért viselkednek gőgösen és felfuvalkodottan” – nyit. Szerinte a kormányfő Sárkányölő Szent Györgyként gondol magára, sárkánynak pedig az uniót tekinti. Az unió nem sárkány – húzza alá Gyurcsány –, de ha az lenne, felülkerekedne Orbánon. Meg-megdöccenő artikulációval arról is beszél, hogy a hatalom igyekszik ellehetetleníteni Iványi Gábor kisegyházát. „Szerintem a kereszténység nem a megváltó Jézus keresztjének nyakban hordását, az elmormolt imát, a templom rendszeres látogatását jelenti, hanem azt, hogy lehajolok, hogy segítek, hogy látom az emberben Isten teremtményét. Önöknek pedig fontosabb a gyűlölet egyes emberek életénél. Ha van teremtő Isten – löki a magasba mutatóujját –, és látja, amit önök csinálnak, akkor szégyelli magát, hogy önök rá hivatkoznak, és gyaníthatóan könnyezik is!” A logikus folytatás az lenne, hogy a DK-elnök öltönyén hirtelen átvérezzenek a stigmái, és misztikus elragadtatásban aléljon Vadai Ágnes elé, de ezt talán a következő plenáris ülésre tartogatja a párt.

Címlapkép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés