A magyar példa

2020. szeptember 21. 13:22

Bencsik Gábor
Demokrata
A liberális demokrácia országaiban a politikusok nem merik szóba hozni a demográfiai problémákat.

„A jelenleg Magyarországot kormányzó politikusok – hiszen több ezer ember együttműködéséről van szó – legnagyobb teljesítménye, hogy volt bátorságuk a legfontosabb kérdésre merőben új, eddig másutt még ki nem próbált választ adni. A kormány a lakosság többségének egyetértésével úgy döntött, hogy a demográfiai válságot nem migránsok befogadásával kezeli, hanem hosszú távú programot indít a reprodukciós képesség visszaszerzésére.

A liberális demokrácia ezt a választ kezdetektől elutasította, és a fenyegetőzés, a gúny és az úgynevezett jogvédelem eszközeit bevetve folyamatosan igyekszik megakadályozni. »Szálljatok ki a méhemből«, kiáltotta bele a világba a liberális közírónő, »szülesztés«, írta a liberális publicista, »Teherbe! Teherbe«, gúnyolódott a karikaturista, »ki a politikával a hálószobából«, követelte a civil szervezeti jogvédő.

A nyugati világban az ilyen akciók sikeresnek bizonyultak, a liberális demokrácia országaiban a politikusok nem is merik szóba hozni a demográfiai problémákat, nem merik kimondani, hogy éppen népességcsere zajlik az országaikban, hiszen tudják, hogy ha kimondanák az igazságot, rögtön megkapnák a rasszista, az idegengyűlölő, a nőgyűlölő, a náci bélyegét.

Magyarország azonban más útra tért, egy történelmi innováció segítségével: nem a gyermektelenséget bünteti, hanem a gyermekvállalást jutalmazza, méghozzá olyan jelentős anyagi támogatással és adókedvezménnyel, amilyenre az egész világon nincs példa. Ennek a lépésnek a megtételéhez politikai bátorságra volt szükség, amelyhez viszont az alapot a polgári pártok ismételt kétharmados támogatottsága adta meg. A liberális demokráciák addig el sem tudták képzelni, hogy a családtámogatás ilyen kiterjedt rendszere létezhet, hiszen a hangadó közvélemény a gyermekvállalást szigorúan az emberek személyes döntési szabadságának körébe utalták és utalják ma is, és megengedhetetlen állami beavatkozásnak tekintenek minden intézkedést, ami gyermekvállalásra ösztönöz. Abba azonban mégis nehéz belekötni, hogy az állam többségi konszenzussal a háta mögött pénzt ad a gyermekeket nevelőknek, részt vállal a gyermeknevelés többletköltségeiből.

A társadalom rendkívül bonyolult rendszer. A társadalompolitikai döntések hamar megszülethetnek, a következmények viszont csak lassan mutatkoznak meg, hiszen az egész társadalom szemléletének kell megváltoznia, és a fiatal pároknak bízniuk kell benne, hogy a családtámogatási rendszer hosszú távon is megmarad. Legalább harminc év kitartó és következetes munkájára van szükség ahhoz, hogy a magyarság visszanyerje reprodukciós képességét.

Az első évtized ebből a háromból már letelt. Az eredmények, ha lassan is, de mutatkoznak. A demográfiai zuhanást 2010–11 között sikerült megállítani, majd a következő években emelkedőre fordítani. 2016 és 2019 között, már magasabb szinten elkövetkezett egy stagnáló időszak, de az idei év ismét emelkedést mutat. Ha a tendencia folytatódik, ha Magyarországnak sikerül bebizonyítania, hogy a demográfiai válságon kellő akarattal és kitartással úrrá lehet lenni, azzal a magyarság, mint néhányszor már az elmúlt századokban, történelmet csinál. Kérdés, hogy lesz-e még elég akarat a liberális demokráciákban, hogy az előttük tört úton követhessék a magyar példát.

Magyarország ezzel a jövőbe fektet be, úgy költi a pénzét, hogy abból az utódaink látnak hasznot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarországon volt előzménye

,,Az Országos Nép- és Családvédelmi Alap, rövidítve ONCSA 1940-1944 között a nagycsaládos falusi nincstelenek támogatására, a születések számának emelésére és gyermekvédelmi célokból alapított állami szociális szervezet volt, melyet az 1940/23. törvénycikkel hoztak létre.

1941-1943 között a terv keretében kb. 12 ezer típuslakást építettek telepszerűen a rászoruló családoknak, 30 éves kamatmentes kölcsön alapján. A típustervekhez a tájegységenkénti falusi lakóházak szolgáltak mintául. Több ezer család jutott földhöz, és közel 12 ezer ember kapott a gazdálkodáshoz szükséges állatállományt. Fiatal házasoknak kölcsönt, gyermekeknek segélyt nyújtottak. Közjóléti szövetkezeteket hoztak létre. Egyidejűleg nép- és családvédelmi pótadót vezettek be, továbbá az állami illetékekből befolyó jövedelmek 27%-át az ONCSA pénzügyi fedezetére fordították.

A telepeken élők életmódját, és gazdálkodását folyamatosan ellenőrizték és tanácsadással támogatták. A program lebonyolítását az Országos Szociális Felügyelőség hálózata végezte. A program irányítását helyi szinten 1941-től szociális felügyelők vették kézbe. Az építkezéseknek a háború vetett véget. ,,
Forrás Wiki

Jónak tartanám ha Novák Katalin miniszter asszony tervbe venné, hogy a falusi családok plusz kedvezményt kapjanak elsősorban az építkezés terén. Az sem ártana, ha lehetővé tennék, hogy a család összefogásával végzett munkák is beszámítsanak. Másként fogalmazva: a készültségi fok legyen a mérték.

A Kádár rendszerben a városok lakói sokkal nagyobb kedvezményben részesültek, mint az ország falusi lakóssága. Ennek hatására az emberek a városokba vándoroltak és a falú elkezdett néptelenedni. Elősegítette még , hogy a termelő beruházások tekintetében előnyt élveztek a megyei jogú városok és kiemelkedően Budapest.
Szerintem az elkövetkezendő években ezt a folyamatot vissza kell fordítani, különösen Kelet-Magyarországon. Ennek során csökkenteni kell a Főváros fejlesztési forrásait az uniós támogatások és a költségvetés terhére. Az iparűzési adó is felhasználható erre a célra.

A különbséget az okozza nálad, hogy bizonyos fogalmakat nem ismersz.
Javaslom tanulmányozásra: https://demografia.hu/hu/tudas..

A nyugdíjrendszer bevezetése már az ötvenes évektől kezdve gond. Csak a 70-es évek közepéig azért nem jelentkezett, mert a befizetések még nagyobb részben fedezték a kiadásokat.
A problémát pedig az okozta, okozza, hogy megszüntették a fedezeti tartalékot és a teljes összeget felhasználta a költségvetés.
Bővebben itt tájékozódhatsz.
https://hu.wikipedia.org/wiki/..
http://www.kszemle.hu/kiadvany..

Megértem, hogy nyolc általánossal nem fogod fel azt, akinek az iskolázottsága és tapasztalata révén természetes.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés