Fogadjunk két Sport szeletben! – Deutsch vs Ujhelyi a Mandiner hetilapban!

2020. szeptember 18. 8:32
Lesz-e jogállamisági feltételrendszer? Van-e Magyarországon antiszemitizmus? Miről szokott beszélgetni Deutsch Tamás és Ujhelyi István Brüsszel felé a repülőn? Miért nincsenek viták a magyar közéletben? E heti lapszámunkban címlapos vitainterjút olvashatnak a Fidesz és az MSZP EP-képviselőjével.

A koronavírus-járvány kezelésében tökéletesen megmutatkozott az uniós intézményrendszer gyengesége és lassúsága – állítja mindkét képviselő a Mandiner hetilap vitainterjújában. De amíg Ujhelyi István európai egészségügyi minőségi követelményrendszert sürget, Deutsch Tamás szerint utóbbi a dobrevi európai egyesült államok nettó életveszélyt jelentő mestertervének része lenne. 

Abban sincs vita közöttük, hogy történelmi siker volt a hétéves költségvetési megállapodás, de Ujhelyi úgy látja, a miniszterelnökök csak azt tartották szem előtt, hogy miként tudják bővíteni a saját tagállami mozgásterüket. Deutsch ugyanakkor sikernek nevezte, hogy a többéves pénzügyi keret korábbi változatainak ránk nézve igazságtalan javaslatai Orbán Viktor miniszterelnök sikeres tárgyalásainak köszönhetően megváltoztak.

Mi lesz a jogállamisági kérdéssel? – vetettük fel a képviselőknek, amire Deutsch kifejtette: a „jogállamisták” most minden erővel támadják a megállapodást, mert pontot tett a hazug módon jogállaminak mondott hatalmi terv végére, és nem lehet majd önkényesen, politikai nyomásgyakorlásként pénzügyi megvonással zsarolni a tagállamokat. 

A kormány már ha meghallja a jogállamisági vizsgálat kifejezést, rögtön hisztizni és zsarolni kezd” – hívja fel a figyelmet Ujhelyi István, aki szerint számítani kell a jogállamisági mechanizmusra a jövőben. 

A magyarországi antiszemitizmus kapcsán a fideszes EP-képviselő leszögezte: „nincs annál nagyobb bullshit, mint hogy a Soros tevékenységét kritizáló plakát antiszemita lenne”. Az pedig szerinte az elvtelenség netovábbja, hogy ma „szimpla hatalmi érdekből” az ellenzék elnézi a jobbikos Bíró László, a szerencsi időközi választás ellenzéki jelöltjének korábbi megnyilvánulásait. 

A szocialista EP-képviselő kiemelte: a Fidesz utóbbi években folytatott politikája olyan hangulatot eredményezett az országban, hogy mindenkit, aki más, gyűlölni kell. „Ez bármikor, bármely kisebbségre nézve veszélyes folyamatokat indíthat el” – mondja.

Szóba került a hazai közélet színvonala is, aminek kapcsán Deutsch hangsúlyozta: a viták hiánya annyiban rajtuk, politikusokon is múlik, hogy ha két szemben álló oldal képviselője leül beszélgetni, sokszor csak az unalmas frázispufogtatás, egymás mellett elbeszélés megy. Ujhelyi István úgy látja, a médiában a rendszerbe van kódolva, hogy sokan nem mernek vitát szervezni, sok politikus pedig nem mer rajta részt venni.

A teljes vitainterjú a Mandiner hetilap csütörtökön megjelent új lapszámában olvasható!

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés