Orbán Viktor zsidó újévi üzenete: Most még nagyobb szükségünk van a hagyományainkra

2020. szeptember 17. 19:20
A miniszterelnök a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóságot.

Orbán Viktor a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóságot. A hazai zsidó szervezetek vezetőinek írt levélen keresztül kívánt kevesebb nehézségben és több örömben bővelkedő esztendőt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár csütörtök délután.

A kormányfő levelét Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijának, Deblinger Eduárdnak, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökének és Szabó Györgynek, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökének kézbesítették – tette hozzá a sajtófőnök.

Orbán Viktor köszöntőjében úgy fogalmazott: az új év kezdete mindig a reményt jelképezi, és ebben a mostani, a föld minden lakója számára embert próbáló időszakban mindennél nagyobb szükség van arra, hogy vallási és kulturális hagyományaink erős gyökérzetébe kapaszkodva, fölfelé emelt tekintettel nézzünk a következő esztendő elébe.

„Ros Hásáná alkalmából ezúton kívánok minden zsidó honfitársamnak egy kevesebb nehézségben és több örömben bővelkedő, édes új esztendőt!” – zárta levelét Orbán Viktor.

A Gergely-naptár szerint szeptember 19-én – a gyakorlatban már szeptember 18-án napszálltakor – köszönt be a zsidó újév. A zsidó naptár szerint 5781. tisri hónap elseje és másodika a zsinagógai újév, a világ és az ember teremtésének évfordulója, amikor az ember teremtett voltára és Istentől való függőségére is emlékeznek.

(MTI)

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tévedsz. Hízelgés.
A Finesz nagy zsidóseggnyaló, mégis fasisztázzák a másik oldali zsidók.

Természetes, hogy miniszterelnök köszönti új év alkalmából a zsidó közösséget.

Rós ha-sána 2020. A következő nap estéjétől:
szeptember 18., péntek
A következő nap estéjéig:
szeptember 20., vasárnap

Nem tudok ilyen példát hozni, és akkor sem tudtam, amikor leírtam a véleményemet, pedig igencsak törtem rajta a fejem, hiszen ezek nekem is eszembe jutottak.
A nemzeti ünnepünkön azért nem köszöntenek, mert ők is a nemzet részei. Ők is itt voltak, amikor ezek történtek.
A temetőinket a Temetkezési Vállalat tartja rendben.
A Kozma utcait ők.
Vidéken nem tudom, hogy miért rakjuk rendbe a temetőiket, hiszen zsidó hagyomány szerint a halottakat békén kell hagyni, eltemetik őket és nem járkálhatnak vissza, mint mi.

"A pesti folklór úgy emlegeti: a papa félig cigány a mama félig zsidó. Egyik sem igaz."
Dr. Kende Péter

Vallásilag is ezt kifelejtetted.

MAZSIHISZ HÍREK
2017. november 23. / 20:31
A protestánsokkal, akárcsak más keresztény hívekkel, összeköt bennünket az, ami senki mással nem köt össze minket: a jórészt közös Szentírás megöröklése. Együtt tudunk tanulni, ugyanabból a szövegből, amelyet mindannyian Isten szavának tekintünk. Nem lehet bensőségesebb rokonság két különböző vallás között, mint a kinyilatkoztatás közössége.
Ötszáz év: a magyar reformáció és a zsidóság
Honfitársaink jelentős része számára a reformáció 500. évfordulója ünnep és keresztény testvéreink ünnepe nekünk is fontos. Franz Rosenzweig zsidó filozófus szerint zsidóság és kereszténység beszélgetésében születik meg, válik igazzá Isten igazsága. Nem vagyunk egyformák és éppen emiatt nem nélkülözhetjük egymást.

Persze, hogy kiválasztottnak tartják magukat abban a hatalmas sokisten hívő nemzetek között, amiben éltek. Ki is választotta őket Jahve és nagy néppé tette őket.
Aztán elérkezett Jézus és a keresztények lettek a kiválasztottak.

Ja, neked elsősorban.

"A pesti folklór úgy emlegeti: a papa félig cigány a mama félig zsidó. Egyik sem igaz."
Dr. Kende Péter

Még annyit, nekem vannak zsidó ismerőseim, munkatársaim, mint mindenkinek.
Mind magyarnak vallja magát, függetlenül a zsidó származásától.
Honnan tudod ebben a nagy keveredésben, hogy nem csörgedezik-e benned is zsidó vér?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés