Sándor Iván Vidnyánszky Attilának: Miért fontosabb hatalmi utasításoknak megfelelni?

2020. szeptember 16. 10:26
A József Attila-, Márai Sándor- és Kossuth-díjas író fordul nyílt levélben Vidnyánszky Attilához – írta meg a Színház Online.

„»…bontakozik az élet és meggyőződés ereje melyet kultúrának nevezünk és amely a szabad alkotás, szabad munka terméke« /Albert Camus/

Ismerem az Ön pályáját, nem ismerheti az enyémet: kilencven évem alatt több diktatúrát éltem át. Írói pályám mellett három és fél évtizedig színházi lapot is szerkesztettem.

Kérdéseket teszek fel:

1. Miért fontosabb Önnek, mint alkotóművésznek a hatalmi utasításoknak megfelelni, mint a világszerte legnagyobb színházi alkotóknak /Robert Wilson, Peter Brook és sok másoknak/ az SZEF, a szabad alkotás melletti kiállása?

2. Gondolt-e arra, hogy – természetesen egészen más históriai körülmények között – az 1957-es Albert Camus Nyilatkozatnak /a mottómban idézett/ mondatai ma is időszerűek?

3. Ismeri-e mint az Illyés Gyuláról elnevezett egykori színháza igazgatója Illyés Gyula korszakokon át időszerű szavait: »Hírünk a világban riasztó…« /Magyar Csillag-1943/?

4. Gondol-e arra, vajon nem volna-e jobb a jelenbeli és jövőbeli művészi-pályája érdekében, ha visszatérne ifjúsága eszményeihez és ahelyett, hogy szomorú részt vállal a szabadság, a kultúra elleni diktátumokban képességeit olyan Nemzeti Színház vezetésére fordítaná, amelyet a világnagyságok is a mai tiltakozásuk helyett elismeréssel figyelnek, s így nem fekete betűkkel írná be a nevét a magyar színháztörténet lapjaira?

Kép forrása: Facebook-videó

Összesen 161 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért fontos hatalmi utasításoknak nevezni?

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. szeptember 16. 15:13

Sándor Iván nem normális! Egy törvényesen kinevezett vezető nem "hatalmi utasításokat" hajt végre, hanem SAJÁT meggyőződése szerint átvesz egy fontos feladatot. Ugye, hogy meg lenne sértve, ha valaki ezt a nyilatkozatát liberális körök "hatalmi utasításaként" aposztrofálná?

A 'hatalom' néha (talán most is) a közösséget (sőt, a közönséget) képviseli.

Ha az igazságot keresed, ne azt keresd, amire vágynál. (Albert Camus)

Sándor Ivánnak is fel lehetne kérdésként tenni:

Miért fontosabb Önnek, mint alkotóművésznek a bukott hatalom utasításainak megfelelni?

Egyébként nem arról van szó amire Sándor Iván utal, hanem arról, hogy ki a fenntartó és milyen feladatai vannak.
Jelenleg a fenntartó nem az állam, nem Vidnyánszky Attila, hanem a létrehozott alapítvány kuratóriuma.
Vagyis az egyetem vezetésének az Alapítvány kuratóriumával kell leülni és megtárgyalni a jövőre vonatkozó terveket, figyelembe véve mindkét szervezet alapítói okiratát SZMSZ-ét és az ide vonatkozó jogszabályokat.

Sándor Iván nem elfogult a pártpolitikai ideológia tekintetében?
Szerinte:
,,Karácsony Gergely megtalálta azt a politikusi magatartást - a szerénységet, köznapiságot, határozottságot együttesen -, és az önérdektől mentes közéleti ethoszt, amivel talán el lehet jutni ahhoz a hat-nyolcszázezres ma még hallgatag-közönyös lakossági csoporthoz is, amely nélkül nem lehet választási eredményességre számítani. Azt is tudja, hogy a politikában nélkülözhetetlenek a jó cél érdekében az alkukötések. Van polgármesteri gyakorlata, irányítási szorgalma. Amit ő tud, azt régóta nemigen értették meg, nem gyakorolták a baloldalon.,,
https://nepszava.hu/1150721_sa..

,,Albert Camust, a Nobel díjas írót is idézi a művészi szabadság kérdésében, azt a Camust, aki a kommunizmus engesztelhetetlen ellenfele volt a magyar 56 kapcsán, még Sartre-al is szakított.,,

Ez az idézet is Albert Camustól származik.

,,Csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol - még közvetve sem - igazoljuk a gyilkosokat.,,

Ehhez kívánkozik a Széchenyi idézet:

,,A magyar szó még nem magyar érzés, az ember mert magyar, még nem erényes ember, és a hazafiság köntösében járó még korántsem hazafi. S hány ily külmázos dolgozik a haza meggyilkolásán,,

Majdnem mindenben egyetértek veled, főleg egyes hozzászólások stílusában emelt kifogásod tekintetében. Nem emelem ki mindet amivel nem értek egyet, csak egyekit szeretném felhozni, amely kapcsolatban van a többivel.

,,az eljárás maga egyáltalán nem elegáns, pedig lehetne akár az is, mert akkor kikerülhető lenne ez a, 2020-ban (két évvel a választások előtt) egyáltalán nem kellemes helyzet, ami mostanra kialakult.,, - írod.

Szerintem ezt érdemes körüljárni és ok-okozati összefüggésében megvizsgálni.

Valamivel több, mint egy éve felmerült, hogy a felső oktatást is meg kellene reformálni. Ennek során merült fel, hogy az állami fenntartású egyetemeknél a fenntartói jogokat át kellene szervezni alapítványi formában.
Az ellenzék és médiájának erre a válasza: A kormány privatizálni akarja az egyetemeket a holdudvara számára.
Létrehozták az alapítványokat, megtörtént a kuratóriumokban a személyek kinevezése.
Az összes egyetem közül az SZFE

Vélet rossz bilentyüzetet nyomtam le és elküldtem a hsz-mat. Most folytatnám.
Az összes egyetem közül az SZFE és a balliberális média azonnal kifogásolta Vidnyászky kinevezését és hetet-havat összehordtak személyére. Vidnyászky felvette a kesztyűt és visszaválaszolt. Így lett belőle adok kapok és így lett a szakmai téma helyett pártpolitikai téma belőle. Ha egyik felett elítéljük akkor viszont a másikat is el kell ítélni.

Ugye te is egyet értesz azzal, hogy a véleményszabadság nemcsak a liberálisokra vonatkozik, hanem a másként vélekedőkre is?

,,Ha jól sejtem ez a Sándor Iván bizonyos nemzetiség tagja.,,

Nincs jelentősége.
Bár ki tudja. Lehet a következő vád Vidnyászkyval szemben az lesz: náci, rasszista, antiszemita.

Úgy érzékelem, hogy te is azt vallod: Merjünk kicsik lenni.

Téves ez a felfogás Erről győzött meg a mögöttem lévő több, mint 76 év. Az elénk dobott kesztyűt fel kell venni és harcolni kell. Nincs, nem lehet megalkudni. Amilyen az adjonisten olyannak kell lennie a fogadjistennek.
Orbán Viktor a 2006 miniszterelnöki vitában hibázott. Ővé volt az utolsó szó és ekkor nem mosolyogni kellett volna hanem visszavágni Gyurcsány Ferencnek és kimondani: ha Gyurcsány Ferenc kormányt alakíthat az idő be fogja bizonyítani, hogy neki - mármint Orbán Viktornak - lesz igaza. Ha ez megtörténik másként viszonyultak volna a választók is. Nem kellett egy évnek eltelni és a öszödön elhangzottak igazolták Orbán Viktor állításait. Ha a Gyurcsány kormány helyett a második Orbán kormány lépett volna a színre nem kerültünk volna meztelen seggel bele a világválságba.

Ezért nem értek veled egyet ebben a témában.

Úgy látszik ez elkerülte a figyelmem. Ritkán fordul elő. Köszönöm a figyelemfelhívást.

A Szovjetunióban a rendezőknek illett honvédő háborús filmet csinálni, ahogy zsidónak is kell holokauszt filmet.
Neki is be kell állni a zsidó fősodorba.

"Minden rosszban van jó is"

Nagyanyám mondás. Ő azt is hozzátette: A jót nézd fiam.

KIK FELELNEK MEG FONTOS HATALMI UTASÍTÁSOKNAK, SÁNDOR?
Nevezzük meg:
Serge Monast A Torontói jegyzőkönyvek (Les Protocoles de Toronto):
1985, „Új Világrend” (New World Order, NWO) eszméjének akkori irányítói a kanadai nagyvárosban gyűltek össze azzal a céllal, hogy kidolgozzák a következő 50 évre szóló stratégiájukat. Annyit elárult róluk, hogy a 18 résztvevő közül hatan a világ 6 legbefolyásosabb bankját, hatan a legjelentősebb energiakonzorciumokat, további hatan pedig a legnagyobb mezőgazdasági-élelmiszeripari konzorciumokat képviselték.
A teljes szöveg több mint 60 ezer karakter (ez újságterjedelemre fordítva több mint 12 oldal)
„Az Embert úgy kell irányítani, hogy azt higgye, ez a modern,
a modernitása pedig a teljesítményét tükrözi, a képességet,
hogy minél többet, és lényegében mindent élvezhessen, ami körülveszi.”
Ennek eszközei a média, a divat és a kultúra kézben tartása:
„Ha így ellenőrzés alatt tudjuk tartani a fiatalok (vagyis a jövő felnőttjeinek) érzékeit,
nyitott út vezet a politika, a jogrendszer és az oktatás mélyreható alakíthatóságához.”
PONTOSAN EZ FOLYIK KB. AZÓTA, 85-90 ÓTA A SZFE-N.
Már csak annyi a kérdés: Sándor Ivánnak és az SZFE-nek:
Miért fontosabb hatalmi utasításoknak megfelelni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés