Elbocsátotta az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét Orbán Viktor

2020. szeptember 15. 6:46
Kiss Zoltán 2015 óta vezette a titkosszolgálatot, most Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára mentette fel őt a miniszterelnök – írta meg az Azonnali.

Szeptember 15-i dátummal, azonnali hatállyal meneszti Orbán Viktor Kiss Zoltánt, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, derül ki a magyar állam hivatalos lapjából, a hétfő esti Magyar Közlönyből. Indoklást nem is fűznek hozzá, csak annyit, hogy mindez a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter, azaz Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára történt.

Kiss Zoltán 2015-ben került az Alkotmányvédelmi Hivatal élére. A kormányzati honlapon közölt rövid életrajza szerint most 39 éves Kiss 2005 óta teljesít hivatalos szolgálatot, részt vett az Alkotmányvédelmi Hivatal jogelődje, a Nemzetbiztonsági Hivatal, majd a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának munkájában is. Kisst a kinevezése előtt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának Tasnádi László, a Belügyminisztérium azóta távozott rendészeti államtitkára méltatta. A rendszerváltás előtt állambiztonsági tisztként dolgozó Tasnádi azt mondta róla, hogy több kormányon átívelően látta, hogy működik a titkosszolgálatok irányítása, külön hangsúlyozva, hogy a titkosszolgálatokban már csak mutatóban vannak öregek, így Kiss fiatal kora nem akadály a pozíció betöltéséhez.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal egy alapvetően belföldön tevékenykedő polgári (azaz nem katonai) nemzetbiztonsági szolgálat, legfőbb feladata az elhárítás: ez jelenthet sok mindent a külföldi titkosszolgálati tevékenység elhárításától kezdve a szervezett bűnözésen át bizonyos, súlyosabb bűncselekmények elhárításáig. Amikor az AH 2019-ben egy új, 30 milliárd forintba kerülő, 35 ezer négyzetméter alapterületű új épületbe költözött a XI. kerületben, Orbán kifejezetten megdicsérte Kiss munkáját. A miniszterelnök a Népszava tudósítása szerint arról beszélt, hogy a titkosszolgálatok minden mérhető szempontból jól, sőt kiválóan teljesítettek 2010-et követően, és külön kiemelte, hogy ebben nagyon is egyetértenek a titkosszolgálatokért felelős belügyminiszterrel, Pintér Sándorral – írja az Azonnali.

Fotó: Kiss Zoltán, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgató-jelöltje az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának rendkívüli ülésén, amelyen kinevezése előtt meghallgatták Budapesten, az Országgyűlés Irodaházában 2015. augusztus 28-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Alexander, Gerald Knausról összegyűjtöttek minden adatot, információt, amit régóta vártunk.
Most elérkezett az igazság pillanata.
Bizonyítékok hiányában, beperelte volna a magyar államot. Így viszont tátva maradt szájjal nagyokat hallgat.
Jó munkát végeztünk!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés