Visegrádi Marshall-tervvel segítenénk Belaruszt

2020. szeptember 14. 21:19
A V4 által közösen képviselt intézkedéscsomag számos egyéb pénzügyi mechanizmus mellett egy stabilizációs alap felállítását is tartalmazza.

„A múlt pénteki lengyelországi V4 csúcstalálkozón még csak egy Fehéroroszországnak szánt gazdasági együttműködési javaslatnak tűnt az, amiről a kormányfők beszéltek, de mára kiderült, hogy konkrétan egy Marshall-terv névre keresztelt támogatási csomagban gondolkodnak, amely egy stabilizációs alap felállítását is takarná többféle egyéb segítség mellett” – írja a Portfolio. Ráadásul mindez akkor történik, mikor Moszkva másfél milliárd dollár hitelt nyújt Minszknek.

Fenn kell tartani Közép-Európa gazdaságának működőképességét

Múlt pénteken a lengyelországi Lublinban találkoztak a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kormányfői, amelynek közös sajtótájékoztatóján Orbán Viktor kormányfő közölte, hogy fenn kell tartani Közép-Európa gazdaságának működőképességét, valamint, elmondta is, hogy Magyarország támogatja a lengyel erőfeszítéseket, és örül annak a lengyel előterjesztésnek, amely Fehéroroszország irányába egy stratégiai együttműködés gazdasági pillérére tesz javaslatot.

Fontos a demokrácia, fontosak az emberi jogok, de ennek követelése nem lesz elég, többre van szükség, egy stratégiai megközelítésre, és a lengyel javaslat ma ezt célozza”

 – fogalmazott. Hozzátette, szerinte néhány hét múlva eljuthatnak oda is, hogy a gazdaság után a nagy stratégiai javaslat katonapolitikai-biztonsági lábát is megfogalmazzák, de ehhez szükség lesz az Európai Tanács ülésére, mert ez túlnyúlik a V4-ek hatókörén.

A lengyel PAP hírügynökség a múlt pénteki eseményről úgy tudósított, hogy Mateusz Morawieczki kormányfő a fehérorosz népnek egy „gazdasági együttműködési ajánlatot” fogalmazott meg, amely a kkv-k terén közös projekteket és energetikai együttműködést is ígérne, ha tisztességes és szabad választásokat tartanának az országban. A tudósítás szerint Morawieczki azt is jelezte: a következő EU-csúcson mutatja majd be a V4 közös tervét és javaslatot fog tenni arra is, hogy a fehérorosz emberektől megkövetelt uniós vízumot töröljék el – írja a Portfolio.

Az intézkedéscsomag konkrétan Marshall-terv névre hallgat

A Portfolio szerint azonban „a fenti jelzésekből körvonalazódó tervnél azonban jóval többről van szó, mert a PAP hírügynökségnek ma azt mondta Michal Dworczyk lengyel miniszterelnöki hivatali vezető, hogy konkrétan Marshall-terv névre hallgat a V4 által közösen képviselt és Morawieczki által a szeptember 24-25-i rendkívüli EU-csúcson prezentálandó intézkedéscsomag, amely

egy stabilizációs alap felállítását tartalmazza, számos egyéb pénzügyi mechanizmus mellett.

Az illetékes azt is jelezte, hogy az Európai Parlamentnek, civil szervezeteknek és egyéb uniós parlamenteknek is fokozniuk kell a kapcsolatokat és az együttműködést a fehérorosz hatóságokkal a párbeszéd jeleként” – írja a portál.

Marshall-terv
A Marshall-terv a második világháború utáni nagy amerikai gazdasági és pénzügyi támogatási program volt, amelyet az akkori amerikai külügyminiszterről neveztek el és akkori árfolyamon gigantikus segélyprogramnak számított a nyugat-európai országok megsegítésére, stabilizálására (javarészt anyagi támogatást és amerikai árut kaptak az országok, kisebb részben kölcsönöket). 

A Portfolio eredeti, teljes cikkét ide kattintva olvashatja. 

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 149 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem hallottam olyan hírt, hogy Belarusz segítséget kért volna a v4-től. Amúgy Orbán ezek után ne hisztizzen ha egy másik ország vagy civil szervezet beleugat Magyarország ügyeibe vagy befolyásolni probal.

Ennek a segélynek a feltétele Lukasenko távozása. A nem nyilvános feltétele valószínűleg a v4 vállalatok kiemelt szerepe a remélt belarusz piacnyitás, privatizáció során.

talalo analogia, a marshall tervnek ugyanugy volt politikai feltetele. le kellett fekudni hozza az amiknak. ezert utasitotta el az akkori magyar kormany nagyon helyesen

Csupán arról van szó: a V4 nem szeretné, ha Minszk is Kijev - a Soros-Bidenek - sorsára jutna, ezért előzni próbál, térfelet elfoglalni az ultraliberális - értsd: a fehérorosz vagyonba beültetjük a Biden-fiút! - fattyak elől...

Segítenek, ha belarusz szabad demokratikus választást tart.

Kemény dió ez. Belaruszban gyakorlatilag nem működnek pártok, a nép igazából Lukasenkot ( 26 év) unta meg, az oroszokkal, amíg nem vonulnának be, nincsen bajuk. A lengyeleket meg történelmi szál köti a területhez. Belarusz egy része a Litván Nagyfejedelemséghez tartozott, amelyik a középkorban egyesült a Lengyel Királysággal ( Jagellok) és az ország felosztásáig ( 1790 körül) a Királyság része is maradt, akkor került át az oroszokhoz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés