Putyin: Alaptalanok az Oroszország elleni vádak

2020. szeptember 14. 16:55
A német szakemberek szolgáltassák ki a Navalnijtól vett biológiai mintákat – az orosz elnök szerint ez elengedhetetlen a történtek tisztázásához.

Nem helytállóak és megalapozatlanok az Oroszország ellen a Navalnij-ügyben megfogalmazott vádak – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnök francia hivatali partnerének, Emmanuel Macronnak a Kreml kedden kiadott tájékoztatása szerint. Macron azért hívta fel Putyint, hogy elmondja neki: a francia vizsgálat megerősítette, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen Novicsok típusú méreggel követtek el „gyilkossági kísérletet”, a vegyi fegyverekre vonatkozó normák megsértésével. A francia államfő vizsgálatot sürgetett a felelősök megállapítására.

Az orosz elnök rámutatott: a történtek valós körülményeinek tisztázásához arra van szükség, hogy a német szakemberek szolgáltassák ki a Navalnijtól vett biológiai mintákat és az azokkal végzett vizsgálatok hivatalos következtetéseit, valamint működjenek együtt az orosz orvosokkal. A Kreml szerint Macron és Putyin megállapodott: igyekeznek elősegíteni az európai partnerekkel való esetleges együttműködés paramétereinek meghatározását ebben az ügyben.

Miután a német kormány hétfőn bejelentette, hogy egy francia és egy svéd vizsgálat is megerősítette, hogy Navalnijt Novicsokkal mérgezték meg, Alekszandr Szabajev, Omszk megye főtoxikológusa a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva megismételte: az állítás nincs összhangban a páciensnek az omszki kezelésen megfigyelt klinikai képével, mert akkor nem voltak mérgezésére utaló adatok. Mint mondta, az ellenzéki politikustól vett mintákat „több szakértői osztályú laboratóriumban elemezték a legkorszerűbb berendezések és kutatási eljárások alkalmazásával”.

Putyin és Macron egyébként a telefonbeszélgetés során kifejezte érdekeltségét a fehérorosz helyzet mielőbbi békés, tárgyalásos úton való stabilizálásában. Az orosz elnök megerősítette: megengedhetetlennek tartja, hogy egy szuverén ország ügyeibe megkíséreljenek beavatkozni, és a legitim kormányra nyomást gyakoroljanak. Ukrajnával kapcsolatban aggályok fogalmazódtak meg azzal kapcsolatban, hogy nem történt haladás a 2015-ös, a rendezés alternatíva nélküli alapjául szolgáló minszki megállapodások végrehajtásában. Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy Kijev szerinte megkísérli sajátos módon értelmezni és szelektíven betartani a minszki megállapodásokból fakadó kötelezettségvállalásait. A felek egyetértettek abban, hogy a líbiai rendezés érdekében további közös erőfeszítésekre van szükség a januári berlini konferencián meghozott, az ENSZ BT 2510-es határozatában rögzített döntések végrehajtása érdekében.

(MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

egyetertek, teljesen felesleges kockazat lett volna kiengedni.
egyebkent alapesetben nem a foparancsnol dont egy hataratlepesrol. a hatart az FSzB ellenorzi, a KGB utodja.
de arrol hogy egy nemet kulongep legikozlekedes szuneteltetesenek idejen berepulhet es kivihet egy orosz allampolgart, arrol bizony legfelso szinten dontenek. mert kell az FSzB, a kozlekedesi miniszterium, az egeszsegugyi miniszterium, a kulugyminiszterium stb hozzajarulasa. szoval minimum Misusztyin, de mivel itt politikailag exponalt emberrol beszelunk ezert egyertelmu hogy Putyin jovahagyta.

Amit nem értek, minek kell egy eszméletlen embernek tolmács?

Maria Pevchikh egy Nagy Britanniában élő hölgy, aki állítólag az áldozattal töltötte az utolsó éjszakát a szállodában, majd tolmácsként az eszméletlen Navalnijt kísérte a német repülőgéppel Berlinbe, ahol átadta a vegyianyaggal fertőzött üveget a német vizsgáló szerveknek. E hölgy állítólag az ugyancsak Londonban élő Mihail Hodorkovszkijjal áll rokoni kapcsolatban.

Forrás: https://www.heise.de/tp/featur..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés