Patchwork

2020. augusztus 27.
Kulturális programajánló.
Fotó: ArtZone Photography
Bondoró
| Klementisz Réka |


A Művészetek völgyének a kezdetek kezdetén – emlékszem – gyerekarca volt. A hőskort is ott zárom le fejben, amíg ez a mindenre őszintén rácsodálkozó, saras lábbal árokpartokon szökellő, a lét elviselhetetlen könnyűségébe mámorosan belefeledkező gyermeki én érezhetően jelen volt a kapolcsi éjszakában, mint valami oltalmazó szellem az évről évre egyre nagyobbra duzzadó kultúrzsibi felett. 

Gyerekek. Anyák és apák, hátukon gyerek­ülés, nyomukban a nagyobbik totyog. Így vették be a völgyet a családosok, egymásba kapaszkodva. Persze már akkor is akadt mindenféle szerzet az öntudatos hagyományőrzőtől a magasértelmiségin át a városi hibridekig. Talán csak mi öregedtünk meg, hogy már nem éreztük a gyermeki szellemet az utóbbi években, mindenesetre 2019-ben valami feltámadt az elfeledett hőskorból a Bondoró utcaszínház fesztivállal, amely nagy sikerrel debütált Kapolcson.

A névadó Bondoró-hegy a település mellett húzódik, kiterjedt barlangrendszere izgalmas felfedezni való helyeket rejt, a róla elnevezett fesztivál is igazi zegzugos, kuckós, családos találkozási hely. 
Az elvarázsolt forgatag szíve-lelke a kapolcsi Malomsziget, ahol az utcaszínház minden műfaja életre kel a fesztivál napjai alatt. Augusztus utolsó hétvégéjén minden órára jut egy-egy bábszínházi, utcaszínházi előadás, és a koncertprogram is kihagyhatatlanul családbarát. Találkozhatunk a cserfák árnyékában az év hazai gyermekalbuma vagy hangfelvétele kategóriában Fonogram díjas Veronaki együttessel, Szabó Balázs ezúttal nem a bandájával, hanem csángóföldi pajkos mesékkel jön el, lesz Zuboly, Cimbaliband és még sokan mások a három nap alatt, de ahogy a Kapolcsra, a Bondoróra sem percre kimért programmal indul az ember. Inkább a sodródás, a térbe oldódás élményéért.

(Bondoró utcaszínház fesztivál, augusztus 28–30. Kapolcs)

***

A Filmpiknik idei arca László Panna, a nagy sikerű FOMO egyik főszereplője.<br>Fotó: MozinetFilmpiknik Veszprémtől Füredig
| Kéri Gáspár | 


A szeptembernek van egy könnyen elviselhető, sőt határozottan szerethető melankóliája. Magyarországon augusztus 20-a után drámaian kiürülnek a nyaralóhelyek, és ezt mintha az időjárás is tudná, menetrendszerűen jönnek az érezhetően hűvösebb reggelek a jellegzetesen éles fényekkel. A tömegturizmus után maradó vákuum olyan szürreálisan hat a Balaton környékén, mintha álmaink filmkockái peregnének le előttünk a kihalt utcákon és a máskor elviselhetetlenül harsány tó partján. Veszprém 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz, aminek egyik felvezető eseménye a Filmpiknik öt helyszínen: Veszprémben a várban, a Hangvillában és az Expresszóban, valamint Balatonfüreden a Balaton moziban és a Tagore sétányon. A szervezőknek feltett szándékuk, hogy Veszprém és a Balaton környéke – amely számos emblematikus magyar filmnek adott kulisszát az elmúlt két-három emberöltő alatt – idővel a filmesek és a közönség bejáratott találkozási pontjává váljon. Az idei Filmpikniken majdnem negyven magyar alkotást vetítenek – köztük az idei év díjazott játékfilmjeit. 

A nyitófilm a Valan – Az angyalok völgye, látható majd a Guerilla és a FOMO – Megosztod, és uralkodsz is. Megtekinthetők lesznek tévéfilmek (Egy másik életben, Foglyok), sorozatok (Alvilág), valamint doku- és gyermekfilmek is. Két mozipremiert is tartanak, az egyik a Magdolna című történelmi drámáé, a másik pedig az 1961-ben Bródy Sándor írása nyomán forgatott Katonazene restaurált változatáé Kállai Ferenccel és Bara Margittal. A programok között szerepelnek közönségtalálkozók az alkotókkal, valamint számos koncert és gasztronómiai rendezvény teszi még otthonosabbá a helyszíneket a filmek befogadásához. A Filmpiknik idei arca László Panna, a nagy sikerű FOMO egyik főszereplője.

(Veszprém–Balaton Filmpiknik. Szeptember 3-ától 5-éig ingyenesen látogatható programokkal Veszprémben és Balatonfüreden)

Címlapkép: ArtZone Photography

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés