Akár 9 százalékos is lehet az idei hiány

2020. augusztus 24. 15:00
A gazdasági lassulás és az eddig meghozott adócsökkentések együttesen több mint 1400 milliárd forinttal csökkentik az államháztartás éves bevételét – mutat rá a Pénzügyminisztérium közleménye.

A gazdaság vártnál lassabb második negyedévi teljesítménye, az eddigi államháztartási adatok és a tervezett, újabb gazdaságvédelmi lépések alapján a költségvetési hiány a bruttó hazai termék 7-9%-a lehet – jelentette be közleményében a Pénzügyminisztérium.

A tárca közleménye azzal indokolja az óriási hiánycél-emelkedést, hogy a kormány célja, hogy a magyar költségvetés a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kiadásait a jövőben is maradéktalanul biztosítsa. Vagyis a GDP-arányos államháztartási hiányt alapvetően három tényező tornássza fel ilyen magas szintre: a járvány elleni védekezés közvetlen kiadásai, a gazdasági hatásokat ellensúlyozó gazdaságélénkítő lépések (az eddigiek és a tervben lévők egyaránt) és a gazdasági visszaesés, ami a GDP szintjét a vártnál alacsonyabban tartva a nevező hatáson keresztül emeli a hiánycélt.

Bár a gazdasági visszaesés mértéke Magyarországon az EU-átlag alatt maradt, a második negyedévben – éves összevetésben – 13,6%-kal mérséklődött a magyar gazdaság teljesítménye, amely elmaradt az előrejelzésektől. A gazdasági lassulás és az eddig meghozott adócsökkentések együttesen több mint 1400 milliárd forinttal csökkentik az államháztartás éves bevételét – fogalmazott a minisztériumi közlemény.

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Unalmas vagy, Counter.

X

,,A bevételekhez képest nem 9%, hanem sokkal több.,,

Megint felfedezted a meleg vizet.

,,Ráadásul a tisztességes a hiánymentes költségvetés lenne.,,

Na ja. Ha 2002-2009 évek időszakában a kormányzás a kormányzás teljesítménye hasonló lenne, mint a 2015-2019 évek teljesítményei akkor már 2015 évben a költségvetés szuficites lett volna.

Nem csak részleteket kell kiragadni, hanem a komplett anyagot kell értékelni a közölt adatok alapján.
Itt lehet tájékozódni!

Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2020 július havi helyzetéről
TÁJÉKOZTATÓ
az államháztartás központi alrendszerének
2020. július végi helyzetéről
https://www.kormany.hu/hu/nemz..

Behúzzuk a nadrágszíjat.

Már saját nickre sem telik?
X

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés