Székely Gábor világnézetileg elkötelezett színházat akart a kommunizmus alatt

2020. augusztus 20. 10:10
Most Vidnyánszkytól félti az SZFE-t.

Ahogy azt korábban már megírtuk, Zsámbéki Gábort és Gáspár Mátét követően Székely Gábor rendező is felmondott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Felmondását ő is Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnökké való kinevezésével magyarázta.

Székely 15 évig volt az egyetem rektora. Felmondását Vidnyánszky legutóbbi rádióinterjúját követően nyújtotta be, amikor is a Nemzeti Színház igazgatója „hangos, liberális bagázsnak” nevezte az SZFE elleni tiltakozáson résztvevőket. Székely nyilatkozatot is tett, melyben úgy fogalmazott, a kuratórium ellehetetleníti a nekik nem tetsző színházi személyeket.

Emellett elmondta, hogy Vidnyánszky „megnyilvánulásaiban nem érzi erkölcstelennek azt, hogy 155 éves egyetemünket »szakmabeliként« politikai érdekek miatt gyalázza, és egy jelentős korszak kitűnő művészeinek munkáját, tanári pályáját és erkölcsi feddhetetlenségét teszi kérdésessé. Sajnálatos az is, hogy ön a hallgatókat nem tekinti felnőtt embereknek, csak a tanáraik által megtévesztett fiataloknak.”

A napokban a PestiSrácok.hu elevenítette fel, hogy Székely a kommunizmus idejében még a világnézetileg elkötelezett (értsd: kommunista) színházak mellett érvelt. 1975 márciusában a Magyar Szocialista Munkáspárt 11. kongresszusán is felszólalt a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatójaként. Nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a párt (ahogy ő fogalmaz: „pártunk”) legmagasabb fórumán képviselheti Szolnok megye kommunistáit.

Az eseményen részt vett Kádár János, Biszku Béla, Apró Antal és maga Brezsnyev elvtárs, valamint Gustáv Husák csehszlovák és Todor Zsivkov bolgár első titkár is. A fiatal rendező ebben az illusztris társaságban szólalt fel, és szorgalmazott „világnézetileg elkötelezett” színházat.

„Színházunk és a legtöbb vidéki színház igyekszik olyan új, a mához szóló, a jelenünket tükröző, a jelen kérdéseire választ kereső, világnézetileg elkötelezett színházat létrehozni, amelyben szórakoztatnak, és egyben formálják az új szocialista embert” – olvasható a Népszabadság hasábjain.

„Új szervezettségű színházakra van szükség. Új műhelyekre, amelyek segítségével nemcsak a magyar színházművészet léphet jelentősen előre, hanem általuk megvalósulhat pártunk művelődéspolitikája, a tudati és esztétikai nevelés, a munkásművelődés, az ifjúság művelődése éppen úgy, mint a szocialista gondolkodás alakítása, az emberek erkölcsi-ideológiai nevelése, a szocialista, kommunista ember megformálása” – fejtette ki véleményét a színház szerepéről.

Székely Gábor 1978-ban a Nemzeti Színház főrendezője lett.

Visszatérve a jelenbe, Székely nyílt levelében ezt írja  Vidnyánszky Attilának: „…ön a Színház és Filmművészeti Egyetem ellen intézett támadásaival az elmúlt ötven év magyar színháztörténetének politikai érdekek szerinti átírásában aktív szerepet vállal...”.

Ízlelgessük egy kicsit ezt a mondatot az 1975-ös beszéd tükrében!

Összesen 145 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért szomorú, mert a V. miatt nem kerül kiállításra az Szfen a nyelvecskéje, amivel személyesen nyalt Brezsnyevnek.

A Színházi életben (is) elmaradt a rendszerváltás.

Na jól beégtél, Székely Gábor! És még te és a társaid rugdossátok Vidnyánszkit!
Meg kell hagyni szép pasi voltál.

Melyik az Apró Antal? Én Nyers Rezsőt látom Kádár mellett.

Székely is benne van az 5000 belvárosi hatalomgyakorlóba. Ennyi...

Nem értettél meg az egészből semmit.

Székely múltbéli seggnyalása jól mutatja a bolsevik-liberális kontinuitást. Nem kell ehhez semmit hozzáfűzni.

Hát, ez nem talált. Orbán egykor az SZDSZ partnere volt, majd, amikor az SZDSZ az MSZP partnereként elárulta a rendszerváltást, több százezer szavazóval együtt levált az SZDSZ-ről. Az eredményt ismerjük.

A nyugat ma nem az, ami 15-20 évvel ezelőtt volt, akkor, amikor az idézett beszéd elhangzott. Migráció, genderlobbi, Soros nyomulás, az NGO-k hadjárata - szóval ez a beszéd nem alkalmas összehasonlításra.

A gazemberség első ismertető jele a kettős mérce alkalmazása.

'A 148 millió hullás világnézetet tolta:

A Szovjetunióbeli kommunisták áldozatai: 61,911,000 lélek. Forrás: R. J. Rummel: Lethal Politics, Soviet Genocide and Mass Murder since 1917 (Halálos politizálás, szovjet népirtás és tömeggyilkosság 1917 óta), Transaction Publishers, 1990. www.hawaii.edu/powerkills/NOTE5.HTM

Népi Kína: 73,237,000 áldozat. Forrás: R. J. Rummel: Chinas Bloody Century, Genocide and Mass Murder since 1900 (Kína véres évszázada, népirtás és tömeggyilkosság 1900 óta), Transaction Publishers, 1991. Továbbá Rummel korrekciója, 2005-ben. Forrás: www.hawaii.edu/powerkills/NOTE5.HTM

A továbbiak forrása: Chris Banescu: The Communist Holocaust, www.orthodoxytoday.or./blog/

A koreai kommunisták áldozatai: 3,163,000 lélek.
A kambodzsai kommunisták áldozatai: 2,627,000 lélek.
Az afghanisztáni kommunisták áldozatai: 1,750,000 lélek.
A vietnámi kommunisták áldozatai: 1,670,000 lélek.
Az etióp kommunisták áldozatai: 1,343,610 lélek.
A jugoszláv kommunisták áldozatai: 1, 072,000 lélek.
A Mozambique-i kommunisták áldozatai: 700,000 lélek.
A román kommunisták áldozatai: 435,000 lélek.
A bolgár kommunisták áldozatai: 222,000 lélek.
Az angolai kommunisták áldozatai: 125,000 lélek.
További kilenc országban a kommunisták áldozatainak száma 100,000 vagy annál kevesebb.

Ez összesen 148,705,610 idő előtt, erőszakkal elpusztított élet.

Miért lenne ugyanaz? A világ sem ugyanaz, mint 15-20 évvel ezelőtt volt. A mai kérdéseket nem lehet 15-20 évvel ezelőtti felfogással megválaszolni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés