Elkészült az óvodák, iskolák járványügyi protokollja

2020. augusztus 18. 9:09
Az intézkedési terv mintegy 11 témakörben és 70 pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit.

A járványügyi adatok nyomon követése alapján látható, hogy Magyarország jelenleg biztonságos, ezért szeptember elsején a hagyományos nevelés-oktatás megkezdése indokolt, írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ugyanakkor a köznevelésnek is fel kell készülnie a védekezésre és a megelőzésre, továbbá ki kell dolgoznia olyan eljárásrendet, amely lehetővé teszi, hogy szükség esetén célzott beavatkozásokkal beazonosíthatók és fokozottabban támogathatók legyenek a veszélyeztetett intézmények. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Operatív Törzzsel, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve összeállította és az Oktatási Hivatal segítségével valamennyi óvoda, iskola részére eljuttatta a 2020/2021. tanév kezdésére és lebonyolítására vonatkozó részletes intézkedési tervet, áll a dokumentumban. Az intézkedési terv mintegy 11 témakörben és 70 pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit. A protokoll kitér többek között a tanév előtti fertőtlenítésre és takarításra, a kézmosás, távolságtartás, maszkviselés iskolán belüli szabályaira, a rendezvények megszervezésére, az étkeztetésre, valamint az egészségügyi szempontból biztonságos környezet kialakítására. Külön fejezet foglalkozik a kollégiumi elhelyezésre vonatkozó speciális szabályokkal, amelyekkel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy  külföldről hazatérő kollégiumi tanuló esetében az érintettek tesztelését az állam térítésmentesen biztosítja – fogalmaz az anyag.

A protokoll részletes útmutatást ad a tanévkezdéshez szükséges takarításra és fertőtlenítésre. Annak érdekében, hogy a fenntartók ezt megfelelő szinten el tudják végezni, a szükséges fertőtlenítőszereket az Állami Egészségügyi Ellátóközpont az Operatív Törzs döntése alapján minden intézmény számára biztosítani fogja. Az intézkedési terv értelmében, ha valamelyik köznevelési intézményt közvetlenül érintő megbetegedés történik, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Népegészségügyi Központ a területi népegészségügyi hatósággal közösen megvizsgálja, hogy milyen intézkedést szükséges az adott intézményben meghozni. Egyedi, intézményre vonatkozó döntést az Operatív Törzs hoz meg, amelynek egyik formája lehet a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelése. A további népegészségügyi döntéseket a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az érintett szervezetek hozzák meg és hajtják végre.

A most kiadott protokoll módosításig vagy visszavonásig marad érvényben, bevezetéséről és alkalmazásáról az intézményvezető köteles gondoskodni, a fenntartó feladata pedig a megvalósítást ellenőrizni. A protokoll módosítására a járványügyi helyzet alakulásától függően, a tapasztalatok figyelembevételével kerülhet sor, amelyről az intézmények részletes tájékoztatást kapnak – zárul az EMMI közleménye.

(MTI-OS)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az óvodafelújítások protokollja már évekkel ezelőtt elkészült.
A Hadházy által nyilvánosságra hozott felvételen világosan hallható is az alkotmányos költség mértéke.

Gyerekeket meglopni?
Pfejjj!

Édes csillag, a fidesz szavazói nem családi pótlékból, hanem a munkájuk után kapott fizetésből élnek :-)
Pont leszarják a családi pótlék mértékét és utalásának időpontját.
Nagy pozitívumként élik meg, hogy hosszú évek óta nem emeltek rajta egy fillért sem, ellenben az adókedvezményeknek nagyon örülnek.
Csókollak.

Ez nem iskolázottság hanem világnézet kérdése. Haza, család, egyéni felelősség, biológiai nemek, meg ilyesmi. Semmi gendersemleges feminácizmus, semmi EEÁ, BLM, mingránssimogatás. Ez a vízválasztó.
Az egyéni felelősségem, hogy felneveljem azt a gyereket. Nem a társadalomé, nem az önkormányzaté, nem az iskoláé. Az enyém.
Innentől leszarom, hogy mikor jön a családi pótlék, mert annyi gyereket szültem, amennyit el tudok tartani tisztességgel. A családit köszönjük, de nem függünk tőle. És általában azok, akik az én világnézetemet osztják, szintén nem függnek tőle.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés