Székely János püspök: a cigányság helyzete sorskérdés

2020. augusztus 13. 9:19
A 777.blog.hu számolt be a második alkalommal megrendezett Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatról.

A háromnapos eseményre közel százötvenen érkeztek Nagykállóba. A szervezők szerint a társadalmi feszültségek is indokolták egy ilyen rendezvény megszervezését. Az Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlat ötlete tavaly született meg Csuporné Salamon Zsófiában, az Esztergom-Budapest Főegyházmegye Boldog Ceferino Roma Misszió közösségszervezőjében egy szentmise közben. Az első alkalmat Szombathelyen tartották meg, több mint nyolcvan résztvevőnek. A szervező szerint az emberek közti feszültség és a missziós hívás erős ösztönzői voltak az esemény elindulásának.

Székely János megyéspüspök a nyitó szentmisén arra hívta fel a figyelmet, hogy egyedül Krisztus lehet a cigányság életében a megoldás. „Ahhoz, hogy a cigányság befogadja Krisztust, kellenek cigány apostolok, benneteket Jézus ilyennek hív, a cigány nép apostolainak, mert a cigány nép legfőbb esélye Krisztus.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya az emberi élet értelméről beszélt. Hogyan kerültünk ide? Miért vagyunk itt? A válasz a Jeremiásnak mondott isteni szavakkal érkezik: „Mielőtt megalkottalak anyád méhében, már ismertelek” (Jer 1,5) „Azért vagyunk itt, mert az Isten hívott ebbe a világba: mindnyájunkat akart az Isten. Terve van velem.” Nem a véletlen műve, hogy hová, milyen körülmények közé helyezett, ezért a megfelelő eljárás nem a jobb körülmények követelése, vagy a számonkérés, hanem megkérdezni az Urat: mit vársz tőlem, mit tudunk kihozni együtt ebből a helyzetből? – foglalja össze a Nyíregyházi Egyházmegye honlapja az érsek-metropolita atya szavait.

A cigányság helyzete egész Magyarország szempontjából sorskérdés

Székely János püspök, mint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője arra kérdésre, hogy milyen üzenetet közvetít egy ilyen rendezvény a többségi társadalom felé, a következőt válaszolta: „A cigányság helyzete, jövője egész Magyarország szempontjából sorskérdés, egyrészt a növekvő létszámarányok, másrészt a sok nehézség miatt, amivel ezeknek a családoknak szembe kell nézni, úgy mint szegénység, képzettség hiánya, munkanélküliség. Ha nem tudjuk megoldani a helyzetet, alig képzelhető el egy szép, közös élet a közös hazában. Az egyház a maga oldaláról szeretne tenni lépéseket. Véleményem szerint három oszlopa van a romák felzárkóztatásának: oktatás, munkahelyteremtés és a szív. Mi, az egyház a szívben tudtunk sokat segíteni: ha valaki a hitet, Istent befogadja, sok minden máshogyan alakul életében; máshogyan áll munkához, családhoz, szenvedélybetegségéből meggyógyul. Aki elindul a hit útján, annak az egész élete megszépül.

A lelkigyakorlatnak egy másik célja az, hogy előkészítse a következő évre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, melyen cigány nyelvű misét is fognak celebrálni. „Olyan cigányemberekkel szeretnénk eljutni a NEK roma programjaira, akik szentségi házasságban élnek, rendszeresen gyónnak, áldoznak, valóban átélik és megélik az Eucharisztia titkát – a mostani lelkigyakorlat egyfajta felkészülés is tehát.” – mondta Székely János püspök a Nyíregyházi Egyházmegye honlapjának.

Fotó: Székely János megyés püspök rózsafüzért oszt a gyerekeknek a Katolikus Karitász nyári táborának megnyitóján a Vas megyei Nardán 2020. június 16-án. MTI/Varga György

 

 

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az egyház "csak" besegít a mag módján és eszközeivel a megoldásba. "A" megoldás" minden jószándékú embertől fog jönni, és persze mindenekelőtt Krisztustól

ÚTON vagyunk/vannak e felé, mert az úr Jézus az ÚT az Igazság és az Élet / Jn 14.6 /.

Csak így tovább Székely püspök atya! Jól és példaadóan csinálod a cigánypasztorációt: szívvel, tudással, odaadással, türelemmel, empátiával, képzettséggel.

A cigányság magával rántja a magyarságot az örökös sötét mélységbe, ha:
továbbra is pénzt kapnak a magyar államtól 13-15-17 éves cigánygyerekek a b.szásaikért, családi pótlék és számtalan támogatás, segítség címeken.
Így csak - 90%-ban! - a jövőre nézve esélytelen csecsemők százezreivel szülik tele ezt az országot és a kritikus ponton a legnagyobb hajó is felbillen, ömleni kezd a víz a fedélzet egyik oldalán.
Ami megállíthatatlan, innen számítva már az elsüllyedés percek kérdése.

Augusztus 7. és 9. között Nagykállón, a Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola és Gimnázium és Kollégiumban körülbelül 130 fő részvételével rendezték meg a II. Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatot, "Az Eucharisztia ajándéka" mottóval.
A három napon előadások, tanúságtételek hangzottak el, többek között a következő témákban: Isten a szeretet. Találkoztam-e már vele, befogadtam őt? Isten közel lép a világhoz, hogy felfoghassuk őt (üdvtörténet, Biblia, megtestesülés, szentségek.) Hiszek ebben? Élek vele? A szentségi házasság fontossága. Hogyan élem az Eucharisztia titkát a hétköznapokban? (család, szegények, szenvedők iránti szeretet, a szenvedés idején). Hogyan vezethetünk másokat is az Eucharisztia titkához?


https://www.magyarkurir.hu/haz..

Ez igaz: segítek, hogy ő is segítsen önmagán! Önrész, saját erőfeszítés mindig kell, mert e nélkül egy kívülről irányított ember jönne létre, akinek nincs belső tartása. Nevelni kell, hivatással, elkötelezettséggel. Itt sokféle fokozatban van karizma, tehetség.

Számtalan módon kapják az adófizetői pénzekből szőtt ilyen-olyan, önkormányzati segélyeket.
+ Pl. egy szülés kb. mennyi költséggel jár?
Kb. 100 ezer, 200 ezer a kórházi költség? TB-kártya nélkül hány és hány Beteg vesz igénybe eü-ellátást?
Támogassa őket G. Soros valamely alapítványa, magyar adófizetők NEM!
Amit írtál, az szerencsére szóról szóra igaz, elindultunk a gödörből kifelé, csak az idő, az nem a felfelé, hanem a lefelé húzó spirálnak dolgozik, még így is.

Azok, akik már eljutnak Jézusig, azok megváltoztatják az életmódjukat is. Itt nemcsak a munkáról van szó, hanem a családban betöltött szerepükről.
A férfiak már nem bántalmazzák a feleségeiket.

Hogy kérdezhetsz ilyet, hogy "minden"?
Nem minden cigány jár templomba. Kevés a pap, és nem mindegyik ért hozzá, vagy van kedve a cigánypasztorációhoz.
Székely atya még fiatal pap korában kezdett foglalkozni velük. Azóta is ezt teszi, akár hová is helyezik.
Székely püspök úrnak és a többi papnak akik cigányokkal foglalkoznak magyar hívei is vannak, azokkal is foglalkoznia kell, és még sok minden egyébbel.
Püspöksége előtt tanított a Pázmányon.
Így nem beszélhetsz, hogy a cigányok nagy része, mert emberek születnek, halnak.
Nem úgy gondolkodnak, ahogyan te, vagyis Jézus tanítását, példáját követik.

Rosszak az ismereteid a jezsuitákról. Te találtad ki ugye?

Halvány segéd fogalmad sincs, hogy a cigányok mit gondolnak a papokról.

Székely János püspök és nem polgármester.
Ezeket a cigányokat akik ezen a lelkigyakorlaton részt vettek csalóknak, hazudozóknak, élősködőknek nevezni, nagy butaságra és primitív gondolkodásodra vall.
Még szerencse, hogy Jézus nem mondott le róluk. nem mondott le Mátéról, nem mondott le Zakeusról.

Amikor segédpüspöknek szentelték, az esztergomi bazilikában, egy tűt nem lehetett leejteni, annyian voltak, cigányok, hajléktalanok, és rengetegen minden helyről, ahova helyezték. Mindenhol közösséget hozott létre, nagyon szeretik az hívek.

Azért pedig külön szégyelld magad, hogy kimásolsz képeket a lelkigyakorlaton résztvevőkön, utána pedig elmondod őket csalóknak, hazudozóknak, élősködőknek.

Várszegi békepap? :))) Te nem vagy normális!

A katolikusoknál semmi nem erősödik. Minden megy a régi mederben.

Merthogy nem alkalmatlan rá.
Azért van annak egy diszkrét bája, hogy vannak akik sokat tesznek a cigányokért és vannak aki sokat kritizálják őket, a munkálkodókat, viszont tenni még semmit nem tettek értük. Sem a cigányokért, sem a cigányokon segítőkért.
Hagyd békén az atyát, hadd tegye a dolgát Isten dicsőségére!

Tudom, hogy ki az a Kuklay Antal atya. HIT és pajzs díjat is kapott Dalma asszonytól.
Csakhogy ő is úgy kezdte a cigánygyerekekkel a foglalkozást, ahogyan Székely János atya.
Nem kell hasonlítgatni, hogy ki tett többet, mert Kuklay atya sokáig börtönben is volt, valamint a tudományos munkásságával foglalkozott.
Ismerned kellene az életét, munkásságát azoknak, akiket összehasonlítasz.

tudom, hogy borsodi vagy, akartam is írni, hogy te mennyit segítettél a cigányoknak.

Nem egy hetet, hanem 2 hónapot éltem egy kis borsodi faluban.

Tudod, ahhoz hogy a cigányok megszeressenek, előbb neked kell megszeretned őket. Na meg szót is kell érteni velük. Tudok rosszat is és jót is mondani róluk.
Mind írtam, a cigányok tisztelik a katolikus papokat.

Ja tökéletes választ? Te csak azt hiszed. Úgy mint a Jehovisták mi?
Egyébként miért lenne baj, ha ismerik a Bibliát? Ha választ tudnak adni? Legfeljebb vitatkoznánk, de az sem biztos.

Ez oké, de: ebben az esetben, ha Sorosék szponzorálnák a cigányságot, akkor evidensen a cigányság károkozásaiért is nekik kellene jótállniuk.
A 3 db uborkalopástól kezdve a lelakott, kifosztott falvak házai értékcsökkenéseiért és számtalan másért...

Nyugodj meg, a sűrűjében voltam.
Csak nem képzeled, hogy elmegyek egy borsodi helységbe és kinyitják nekem a pofonosládát?

Ideje volt. Múltkor már elbeszélgetett vele a bíboros úr, de úgy látszik nem vette elég komolyan. Annyira nem, hogy ki is fecsegte.

Azt sajnálom, hogy nincs már a papifrankó.

Ugyan, ugyan! Nem tüntetünk azért a médiáért, amelyik alázza a keresztényeket.
Ráadásul egy olyan dologba bonyolódott bele, aminek nem tudta a hátterét.
Látom, az az ostoba Lukácsi egyből felült a hírszekérre, hátha egy kis hírverés neki is leesik.

Hodász atyától most egy kis önmegtartóztatást, visszavonulást kérnek a médianyilvánosságtól és nem a híveitől.


Azt nem tudhatjuk, hogy mire kérte Erdő Péter bíboros úr.
A netes megnyilvánulásaiban nem volt politika, hanem teológia.
Az nem lehet, hogy ahogy a 777-től elbúcsúzott kb. 2 éve, ugyanúgy önkéntes netes száműzetésbe ment?

Ezt már írtad. Uncsi vagy.

Ezt talán kérdezd meg tőle.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában