Szociológus: az átlagos magyar szingli 30 éves és Budapesten él

2020. augusztus 11. 11:57
Ha férfi, akkor középfokú végzettséggel rendelkezik, ha pedig nő, akkor diplomával.

A magyar népesség egy jelentős része egyedül él, vagyis szingli – mondta Rövid Irén, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzője kedden az M1 aktuális csatornán. A szociológus közölte: két népszámlálás adatait használta fel a kutatáshoz, és azokat tekintette szinglinek, akik 20 és 39 év közöttiek, és sem tartós párkapcsolatuk, sem házasságuk, sem gyermekük nem volt még. Mindezek alapján elmondható, hogy a 2011-es népszámlálás időpontjában 201 ezer (12 százalék) 20 és 39 év közötti szingli élt az országban, ami 62 ezer fővel több, mint a 2001-es népszámlálás idejében.

Hozzátette, a szinglik döntő többsége (75 százaléka) a már említett korosztályba tartozik, míg 25 százalékuk idősebb (49 éves korig vizsgálta a népességet). A vizsgálat szerint a magyar szinglik körében a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya magas, és meghaladja az országos átlagot. Ugyanakkor több szingli nő rendelkezik diplomával, mint egyedülálló férfi. Többségük Budapesten él: minden negyedik 20 és 39 év közötti fővárosi szinglinek számít, de a megyei jogú városokban is kiemelkedő az arányuk, mint Szegeden és Pécsen – hangsúlyozta. A szingli nők körében sokan dolgoznak bolti eladóként, irodai adminisztrátorként vagy pénzügyi tanácsadóként. A férfiak körében pedig sok az informatikus, a lakatos és a kamionsofőr – fűzte hozzá Rövid Irén.

(MTI)

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Mérnökkaron van férfi többség, orvosin már nem ( ???) bölcsész és jogi karon +tanárszakokon nőtöbbség.
"

Szinte minden karon a nők vannak többségben, kivéve a STEM szakmákat (Science, Engineering, Technology and Mathematics). És ugye rendszeres a kampány, hogy a STEM szakágakra is menjen már több nő, mert még nincs elég belőlük.

https://youtu.be/HuS5NuXRb5Y

Miért él annyi magányos ember?

Régi dal, élő probléma.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés