Lemondott a libanoni kormány a bejrúti robbanás miatt

2020. augusztus 10. 16:47

A magát függetlenként pozícionáló miniszterelnök a hagyományos politikai osztályt tette felelőssé a történtekért, élesen bírálva a korrupciót.

2020. augusztus 10. 16:47
null

Lemond a libanoni kormány a Bejrútban előző héten történt hatalmas robbanás miatt – jelentette be hétfőn Hamad Hasszán, az ország egészségügyi minisztere. Haszan Diáb miniszterelnök a lakossághoz intézett esti televíziós beszédében hivatalosan is bejelentette a kormány lemondását.

Az egészségügyi miniszter a délutáni kabinetülés után arról számolt be, hogy Haszan Diáb miniszterelnök hamarosan benyújtja kormánya lemondását az államfői palotában. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a lépéssel „nem a felelősség elől akarnak elmenekülni”.

Vartiné Ohanian ifjúsági és sportminiszter azt közölte, hogy a megbeszélésen kollégáinak többsége támogatta a lemondást.

Televíziós beszéd

Haszan Diáb a lakossághoz intézett esti televíziós beszédében hivatalosan is bejelentette a kormány lemondását. A magát függetlenként pozícionáló miniszterelnök a hagyományos politikai osztályt tette felelőssé a történtekért, élesen bírálva a korrupciót, amely véleménye szerint elvezetett „ehhez a földrengéshez, amely lesújtott az országra”. „Isten óvja Libanont” – zárta a beszédét, ezt háromszor is elismételve.

Bennfentes források szerint délelőtt a pénzügyminiszter is bejelentette távozását, ő már a kormány negyedik tagja, aki így tett az utóbbi napokban.

Tüntetések és előrehozott választások

Hétfőre újabb tüntetéseket hívtak össze, amelyeken Michel Aún elnök, a kormány, illetve a „korrupt és alkalmatlan” politikai elit távozását követelik.

A hét végén Haszan Diáb már bejelentette, hogy előrehozott választások kiírását javasolja.

Előzmények

Szombat éjjel nagyjából tízezer ember gyűlt össze Bejrútban, ahol a tiltakozások erőszakos zavargásba torkolltak. A demonstrációkat az hívta életre, hogy múlt kedden hatalmas robbanás rázta meg a libanoni fővárost. Több mint 2700 tonna, évek óta a kikötőben tárolt ammónium-nitrát robbant fel. Legkevesebb 160 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek, s százezrek otthona vált lakhatatlanná. Később kiderült, hogy illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de senki nem tett semmit annak érdekében, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LAW AND ORDER
2020. augusztus 10. 22:17
Cui prodest...?! Cenzúramentes gondolkodást kívánok!
még fokozza
2020. augusztus 10. 18:26
Libanonnak a mai formájában el kell pusztulnia. A libanoniak még ma is gólyákra vadásznak. Jó, hogy nem embert esznek vagy boszorkányt égetnek. Ilyen vadászgató társadalmakat ki kell iktatni az emberiségnek. Nem érdemelnek szánalmat.
Veernewl
2020. augusztus 10. 17:33
Nem mintha ez ott bármit is megoldana most. Új választások, az etnikum összetételét tükröző eredmények, minden megy tovább ahogy eddig. Ld.: Belgium.
nick89
2020. augusztus 10. 17:30
Nálunk nincs egy sem, a politikai osztályban, aki ilyen gerinccel bírna...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik