Törvénytervezettel óvnák a rovarokat Németországban

2020. augusztus 7. 8:17
A rovarirtó szerek használatát és a fényszennyezést is törvényileg szeretnék csökkenteni.

Törvénytervezetbe foglalnák a fényszennyezés és a rovarirtó szerek használatának csökkentését Németországban a rovarpopulációk drámai csökkenésének feltartóztatására. A környezetvédelmi szervezetek üdvözölték a kormány kezdeményezését, amelyet Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter ismertetett. A törvényhozás elé szeptember közepén beterjesztendő terv szerint korlátoznák a közterek világítását naplemente és napfelkelte között, tiltanák a reflektorfények használatát, hogy nagyobb védelmet nyújtsanak a rovarok természetes élőhelyeinek.

A rovarok fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, ám Németországban számuk és sokszínűségük jelentősen csökkent az elmúlt években” – olvasható a törvénytervezetben. A bemutatott elképzelés szerint a köztereken tiltanák rovarcsapdák elhelyezését, betiltanák a reflektorok, keresőlámpák használatát napfelkeltétől napnyugtáig az év tíz hónapjában. A tervezet azt is javasolja, hogy az új köztéri megvilágításokat és más kültéri fényeket oly módon tervezzék és valósítsák meg, amely minimális hatással van a növények, rovarok és más állatok életére.

A közparkokban, a vízi utak mentén öt-tíz méterre betiltanák a rovarirtó szerek használatát, védenék a gyümölcsöskerteket és a rovarok más természetes élőhelyeit is. A javasolt reformok részét képezik a német kormány általános rovarvédelmi akciótervének, amelyet múlt év szeptemberében hirdettek meg a környezetvédelmi és fajmegőrző szervezetek nyomására.

(MTI)

(Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kullancsokat is óvni fogják?

Tudom, hogy tilos őket irtani itthon.
A verőköltőről nem tudtam, hogy neki is káros.
Viszont a kullancs meg az emberre káros.

Szerintem is előretekintően viszonyulnak a jövő kajájához.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés