Ez veszélyezteti az ellenzéki összefogás sikerét

2020. augusztus 7. 14:55

Jámbor András
Facebook
Remélhetőleg az összefogás 2022 előtt nem »füstös szobákban«,hanem előválasztáson fog eldőlni.

„Kevés idegesítőbb dolog van most a magyar ellenzéki nyilvánosságban azoknál az embereknél, akik azt mondják rakják félre a pártok a nézeteltéréseiket a gödi helyzet kapcsán, mert ez veszélyezteti az ellenzéki összefogás sikerét.

1. Göd egy település, ahol lakók élnek, azt mondani, hogy a Göd városát érintő politikai konfliktust rakjuk félre, kb azt jelenti, hogy ne az emberek, a gödi lakosság életét meghatározó politikai döntésekkel foglalkozunk, annak érdekében, hogy legyen összefogás 2022-ben.

2. De akkor mi is lesz a tartalma ennek az összefogásnak, ha az összefogás érdekében nem szabad az ellenzékben létező konfliktusokat, egy helyi ügyet lejátszania a pártoknak? ha azt kérjük tőlük ne politizáljanak, de képviseljék az embereket, akkor minek csinálunk politikát? Meg ennek hol a vége, mit lehet beáldozni az összefogás (ugye az összefogás, még nem is a győzelem, hanem egy eszköz, és főleg nem a jó kormányzás) érdekében?

3. Az összefogás nem arról kéne, hogy szóljon, hogy mindenki feladja azt amit a világról gondol, hanem, hogy mindenki összeadja, egy összefogás akkor fog működni, ha minden pártból mondjuk úgy a benne szunnyadó jót emeljük ki. De ha azt mondjuk ne játsszátok le a politikai meccseket, akkor mi alapján fog kijönni a jó? Ha a kollaborációról, hangfelvétel megvágásról szóló vita nem játszódik le, akkor hogyan dől el, hogy szabad-e kollaborálni, mit jelent ez, és milyen eszközök használhatóak egy politikai vitában? Ha a közvélemény nem bünteti meg azokat, akik szerinte (és ez egy politikai vita, a politika egyik lényege, hogy morális vonalak legyenek húzva) elfogadhatatlan módszereket használnak, döntéseket hoznak, akkor miért gondoljuk az, hogy bármilyen pártból a jó fog kijönni egy összefogásban?

4. Remélhetőleg az összefogás 2022 előtt nem »füstös szobákban«,hanem előválasztáson fog eldölni, az bizony a pártok csatája lesz, és ez így is van jól, mert van aki DK szavazó, van aki Momentum, van aki MSZP, aki Jobbik és így tovább. Ezek között a pártok között vannak különbségek, habitusban, programban, taktikai kérdésekben. Ezt el kell fogadni, ez az úgynevezett demokrácia, hogy az ellenzéki oldalon is több elképzelés van. Az összefogás egy választási taktikai elem, amit bizonyos pártok választanak majd, bizonyosak meg nem. De ettől még a politika létezik, a győzelemhez pedig pont politizálni kell és csatákat vívni, akár egymás ellen is.

5. Ha pedig ezt a helyzetet a pártok nem tudják rendezni, olyanná változik a konfliktus, a z egyébként Gödtől függetlenül meglévő konfliktusok miatt ami rendezhetetlen, akkor valójában működhet az összefogás, vagy magától fog szétesni és alkalmatlan taktika a jelenlegi helyzetben a 2022-es győzelemhez?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,füstös szobákban,,hanem előválasztáson fog eldőlni.
Helyesen:
füstös szobákban, és előválasztáson fog eldőlni.

Először megbeszélik, ki legyen a győztes, aztán kihozzák a kívánt eredményt. Gergő csalt a saját előválasztásánál. Tudja, hogy kell bármilyen eredményt előállítani, hiszen dolgozott közvélemény kutatónál.

Jámbor Karácsony függetlenobjektív propagandistája.

Az összefogó pártok melyikének a programja lesz a választás ellenzéki programja 2022-ben?

Jobb, ha most eljatszatok, hogy mekkora baratok vagytok, aztan ha nyertek valamit, ott veszekedhettek ujbol - mast ugysem tudtok!
De hogyan is egyezzen meg egy valamikori lesajnalt jobbikos egy hochdemokrata dakossal, nonomentumossal?
Mi lenne az a kozos pont, ami alapjan kormanyoznak, mikor csak egy dolog, az orban/fidesz-fobia koti oket ossze?

Nem biztos, hogy tudja. Eléggé elszigetelt lehetett, hiszen egyetlen egy indexeset sem ismer:-))))

Végül is mindenről Orbán tehet:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés