Bejrúti robbanás: kihallgattak Cipruson egy oroszt az ammónium-nitráttal kapcsolatban

2020. augusztus 06. 22:54

A válaszokat elküldték Bejrútba.

2020. augusztus 06. 22:54

A ciprusi rendőrség kihallgatott csütörtökön egy orosz férfit, miután nyilvánosságra került, hogy az illetőnek köze volt ahhoz a hajóhoz, amelyen a bejrúti kikötői negyedet romba döntő 2750 tonna ammónium-nitrátot szállították.

„A libanoni hatóságok kérték, hogy keressük meg és hallgassuk ki a férfit, amit meg is tettünk” – közölte a ciprusi rendőrség szóvivője. Hozzátette, hogy a válaszokat elküldték Bejrútba. A férfit, Igor Grecsuskint nem vették őrizetbe, csak az Interpol libanoni irodájának kérésére kihallgatták a hajó rakományáról.

A keddi robbanásokhoz hasonló nagyságúak korábban sosem történtek Libanonban. Az első detonációt petárdaraktárban keletkezett tűz okozta, a második pedig azért lett rendkívüli erejű, mert 2750 tonna ammónium-nitrát robbant be, amelyet hat éve kobzott el és azóta egy kikötői raktárban tárolt  a vámhivatal. A második detonáció következtében legalább 137 ember életét vesztette, hozzávetőleg ötezren megsebesültek, százezrek váltak hajléktalanná.

Az ammónium-nitrát úgy került Bejrútba, hogy 2013-ban a moldovai zászló alatt közlekedő Rhosus hajó Georgiából az afrikai Mozambikba tartva megállt Bejrútban – közölte egy libanoni biztonsági vezető. A hajó 2750 tonna ammónium-nitrátot szállított, amely polgári célú robbanószerek gyártására, illetve műtrágya előállítására egyaránt alkalmas.

Több sajtóorgánum, közöttük a The New York Times című amerikai napilap szerint a hajót Grecsuskin bérelte. A hajó azért kényszerült kikötni Bejrútban, mert szivárgást észleltek a hajótestben. A Kereskedelmi Tengerészeti Hivatal honlapja szerint a hajó 2013. november 20-án érkezett a bejrúti kikötőbe, és műszaki okok miatt többet nem hajózott ki.

Libanoni biztonsági illetékesek szerint míg a Rhosus Bejrútban tartózkodott, egy libanoni cég állítólag feljelentette a céget, amelynek a hajó a tulajdonában volt, így a helyi igazságszolgáltatás lefoglalta a járművet. A rakományt egy raktárban helyezték el, a hajó végül elsüllyedt.

A ciprusi belügyminisztérium csütörtökön tagadta azokat az értesüléseket, hogy az orosz férfinak ciprusi útlevele lenne, ugyanakkor segítséget ígért Libanonnak. A Politisz című görög újság szerint Grecsuskin Limaszolban él orosz származású feleségével, akinek ciprusi útlevele van.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. augusztus 07. 01:52
"A hajó korábbi kapitánya hat évvel ezelőtt orosz újságíróknak adott interjút. Akkor arról beszélt, a tulajdonos Igor Grechushkin magukra hagyta őket, a hatóságok pedig túszként tartják fogva a legénységet a fedélzeten. A tulajdonos elhagyta a fedélzetet. A hajón ammónium-nitrát van. Ez egy robbanóanyag. És minket itt hagytak. 10 hónapja egy lőporos hordón élünk - mondta. Egy másik nyilvánosságra hozott levélben a legénység úszó bombaként hivatkozott a hajóra, amin ők túszként ragadtak. A főként ukrán munkások közel egy évet töltöttek a hajón, mielőtt szabadon engedték őket, a rakományt pedig egy közeli raktárba vitték." https://24.hu/kulfold/2020/08/06/libanon-bejrut-ammonium-nitrat-figyelmeztetes/
annamanna
2020. augusztus 07. 00:44
"az akkori sajtóhírek szerint a kikötőt ellenőrző hatóságok a hajó állapota, illetve a hiányzó papírok miatt miatt nem engedték, hogy utána kihajózzon. (A keddi robbanás után a hajó egykori kapitánya egy interjúban azt mondta, hogy nem a rakománnyal volt baj, hanem nem fizették ki a megfelelő összeget a kikötői hatóságoknak, és ezért nem mehettek tovább). A sajtóhírek szerint a hajó tulajdonosa a jelenleg Cipruson élő orosz Igor Grecsuskin volt, aki a feltartóztatás után egyszerűen magára hagyta a legénységet és a hajót. A feltartóztatott hajó ukrán legénysége közel egy évig volt kénytelen a kikötőben vesztegelni, miközben tudták, hogy rendkívül robbanásveszélyes anyagot szállítanak. A legénységgel kapcsolatba lévő újságíró levele szerint a hajót akkor egyszerűen egy úszó bombának nevezték. Végül a legénység 2015-ben távozhatott a hajóról, miután a kapitány eladta a hajó üzemanyagának egy részét, és a pénzből ügyvédeket bízott meg. A Rhosus névre keresztelt hajó pedig az egykori kapitány, Borisz Prokosjev elmondása szerint valamikor 2015-ben vagy 2016-ban egyszerűen elsüllyedt a kikötőben a beszivárgó víz miatt. Mint Prokosjev fogalmazott, őt egyedül csak az lepte meg, hogy ez nem történt már meg korábban. A libanoni vámhatóság ügyvezetője, Badri Daher elmondása szerint a következő években hat alkalommal küldtek figyelmeztetést a bíróságoknak, hogy a kikötő egyik raktárába átpakolt rakomány veszélyt jelent, de nem történt semmilyen előrelépés. Az egyik terv úgy szólt, hogy majd elárverezik az ammónium-nitrátot, de ennek megszervezése sem történt meg." "A Reuters egy névtelen forrásra hivatkozva ír arról, hogy a rakományt legutóbb hat hónapja vizsgálta át egy szakértői csapat, és akkor született az a figyelmeztetés, hogy ha nem viszik el onnan, egész Bejrútot felrobbanthatja." "egy ideje már mindenki sejtette, hogy valamilyen katasztrófa vár Libanonra, csak azt nem lehetett tudni, hogy mi lesz az. Volt, aki arra számított, hogy egy erősebb földrengés fogja térdre kényszeríteni a várost, ahol az alapvető infrastruktúra karbantartása sem történik meg, ahol nem létezik betartott építésügyi szabályzat, és ahol a korrupt hivatalnokok bármilyen eszetlen építkezést engedélyeznek az elég gazdag ügyfeleknek. Voltak, akik az illegális üzemanyagtelepek berobbanásától tartottak, melyeket városszerte a politikusokkal közeli kapcsolatot ápoló kartellek tartanak fenn. És voltak, akik a Bejrútba csapódó repülőgép katasztrófájától tartottak, mivel az illegális szeméttelepek annyira közel vannak a főváros repteréhez, hogy a szeméthalmok miatt odagyűlő madarak már a légi közlekedést veszélyeztetik." https://444.hu/2020/08/06/legutobb-hat-honapja-figyelmeztettek-hogy-egesz-bejrut-felrobbanhat-a-veszelyes-rakomanytol-megsem-tortent-semmi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik