Bűn, amit a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel művel a kormány

2020. augusztus 4. 18:36

Tordai Bence
Facebook
Ezek az intézmények a magyar állampolgárok egyetemei, nem az Önök befektetési eszközei!

„Bűn, amit a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel művel a kormány. A Hallgatói Önkormányzat viszont példamutatóan áll ki az egyetemük védelmének érdekében. Éppen ezért küldtem tegnap az alábbi írásbeli kérdést Palkovics Lászlónak, az innovációs és technológiai miniszternek.

»Tisztelt miniszter úr!

A magyar társadalom pontosan tudja és érti, hogy mit jelent a privatizáció, hiszen az 1990-es években elszenvedte annak káros hatásait.
Az önök kormánya az elmúlt évtizedben a szavak szintjén következetesen elítélte a privatizáció gyakorlatát, a tetteik azonban egészen mást mutattak-mutatnak. Önök ahelyett, hogy rendet tennének a köztulajdon és közintézmények körül, inkább szándékosan tovább rontják azok állapotát, aztán lemondanak a tulajdonjogukról. Nincsenek illúzióink: nem ideológiai megfontolásból, és nem is nem hanyagságból, vagy naivitásból mond le a fideszes pártállam a köztulajdonról. Nyereséget, pénzt lát benne, vagy éppen, mint most is, politikai befolyásának hosszú távú eszközeként tekint rá.

A Fidesz-KDNP kormánya éveken át következetesen gyengítette a felsőoktatási intézményeket, hogy azután magánegyetemekké alakítsa azokat. A Corvinus után most a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem alapítói és fenntartói jogai kerülnek vagyonkezelő alapítványokhoz.

Rögzítsük, hogy teljesen illegitim, amit tesznek: ezek az intézmények a magyar állampolgárok egyetemei, nem az Önök befektetési eszközei!

Kérdem önt, Palkovics miniszter úr, hogy ha már mégis, mindenképpen privatizálni akarják az egyetemeket, nem lehetne úgy megtenni azt, hogy legalább szakmailag ne rombolják a működésüket?

Kérem, válaszoljon a kérdéseimre, miniszter úr!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem közössége eljuttatott Önnek egy 12 főből álló névsort, amelyet bázisdemokratikusan jelölt ajánlásra a közösség a kuratóriumba és a felügyelő bizottságba. Egyáltalán megfontolta-e a listán szereplő személyek alkalmasságát?

Miniszter úr, a választott kuratórium csak férfiakból áll. Nem volt olyan nő, akit alkalmasnak talált volna egy ilyen pozícióra a kormány?

Miniszter úr, nem lehetett volna legalább az ötből egy kurátort az egyetemről kiválasztani?

Miniszter úr, nem talált legalább egy olyan személyt a kuratóriumba, aki a kulturális-tudományos közélet köztiszteletnek örvendő, jeles személyisége lenne?

Miniszter úr Bokros Lajoshoz jár tanácsokért a privatizációt illetően?

Tisztelettel várom válaszát!

Tordai Bence
Párbeszéd«”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bence!

Igazad van, viszont már nem kell sokáig várni, 22-ben az MSZP újra kormányra kerülve megoldja ezt a problémát is. valóban, a mai helyzet tarthatatlan, vissza kell térni az Általad is képviselt igazi baloldali értékekhez a kultúra területén is. Bűn, amit a kormány csinál, megakadályozza, hogy az egyetem tehetséges vidéki munkás-és paraszt fiatalokkal töltse fel az egyetemet - ugye emlékszel Törőcsik Marira, s a többiekre -, egy belterjes istállóvá degradálta állami pénzen a nemes intézményt.

Igen, a nép kezébe kell ismét adni a kultúrpolitikát, a kevesek arisztokratikus uralma helyett. A nép szólhasson bele az igazgatók kinevezésébe is, hiszen a nép pénzén történik minden. Kezdeményezz népszavazást, döntsön a nép, milyen színházakra, milyen egyetemre van szüksége, ha már a nép fizeti a számlát. A nép biztosan mellétek fog állni, ne hátráljatok meg.

"Bűn, amit a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel művel a kormány"
Sokkal több ilyen bűnre van szükség a kormány részéről.

Igen, Aczél elvtárssal egyetemben.....

Hogy van kedves Tordai úr az I. kerületi önkormányzatnál pozícióhoz juttatott szintén nagyon kedves felesége?

Mi az a Párbeszéd?

Válaszok:
pollip | 2020. augusztus 5. 4:12

2022-ig kell elviselni, mert nem fognak bejutni a Parlamentbe.

Az ellenzék súlyos szereptevesztesben van. Sem a szocializmusban, sem a kapitalizmusban nem a dolgozók mondják meg, hogy ki legyen a főnökük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés