Trump kabinetfőnöke: Az elnökválasztást november 3-án tartják

2020. augusztus 2. 21:29
Trump korábbi felvetését republikánus és demokrata párti vezető politikusok egyaránt elutasították.

Az elnökválasztást november 3-án tartják – jelentette ki Mark Meadows, Donald Trump amerikai elnök kabinetfőnöke vasárnap a CBS televíziónak adott interjújában. A CBS Szemben a nemzettel című heti politikai vitaműsorában Meadows hangoztatta: az elnöknek „soha nem állt szándékában bármely választást is elhalasztani”. A levélben történő szavazás miatt, amelyet a demokrata párti politikusok szorgalmaznak, a választási eredmények késedelmet szenvednek, mert a posta „egyszerűen nincs felkészülve a bonyolítására” – tette hozzá. Jason Miller, Donald Trump belpolitikai tanácsadója a Fehér Házban, hasonló álláspontot fejtett ki vasárnap a Fox televízióban. „A választások november 3-án lesznek és az elnök azt akarja, hogy a választások november 3-án legyenek” – fogalmazott.

Donald Trump csütörtökön a Twitteren felvetette a választások esetleges elhalasztásának lehetőségét, arra hivatkozva, hogy a levélben történő szavazás magában rejti a csalás lehetőségét is. Később, egy másik Twitter-bejegyzésében rövid videót is csatolt, amely a levélszavazás modellezéséről szólt. Ebből többek között az derült ki, hogy száz levélszavazatból háromnak teljesen nyoma veszett. „Egy szoros választási eredménynél három százalék kritikus, kivált, ha rekordszámú szavazó voksol levélben” – lehetett hallani a videó kommentárjában.

Trump felvetését republikánus és demokrata párti vezető politikusok egyaránt elutasították. Mitch McConnell, a szenátus többségi republikánus frakciójának vezetője például úgy fogalmazott: „a kongresszus története során még soha nem fordult elő, sem háborúk, sem gazdasági válságok idején, de még a polgárháború idején sem, hogy a szövetségi törvényben rögzített választás idejét elhalasztották volna, és most is meg fogjuk oldani, hogy november 3-án is megtarthassuk.” Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök arra emlékeztetett, hogy ilyen ügyben döntést egyébként csakis a kongresszus hozhatna. Pelosi vasárnap az ABC televízió Ez a hét című műsorában arról beszélt, hogy egészségügyi okok miatt „alapvető fontosságú” a levélszavazás. „Az embereknek nem szabad választaniuk az egészségük és a szavazatuk között, és ez nagyon fontos” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ifjabb Donald Trump - az elnök legidősebb fia - egy év elején tartott időszaki választáson Kaliforniában levélszavazást sürgetett.

A szövetségi pénzügyminisztérium egyébként a héten beleegyezett abba, hogy a kormányzat tízmilliárd dolláros kölcsönt nyújtson az Egyesült Államok eladósodott postai szolgálatának, amely – éppen anyagi gondokra hivatkozva – a levélszavazás lebonyolításának várható nehézségeire figyelmeztetett. A posta élén idén május óta a republikánus Louis DeJoy személyében új vezető áll.

(MTI)

Fotó: Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke egy sajtóértekezleten a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájában 2020. július 31-én.
MTI/EPA/Abaca pool/Yuri Gripas

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés