Húsz évvel ezelőtt szenvedett balesetet a Concorde

2020. július 25. 15:23
Két évtizeddel ezelőtt vette kezdetét a polgári szuperszonikus repülés alkonya – egy szörnyű balesettel.

Húsz évvel ezelőtt, 2000 július 25-én gyulladt ki és zuhant le az Air France francia légitársaság Concorde szuperszonikus utasszállító repülőgépe. A repülőgép a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről történő felszállás közben kapott lángra, nem sokkal később pedig egy közeli szállodára zuhant és felrobbant. 

A Concorde egy különjáratot teljesített, német turistákat repített New Yorkba. A gép fedélzetén 100 utas tartózkodott. 

A baleset oka egy, a Concorde előtt felszálló repülőgépről leesett fémdarabka volt. A szuperszonikus utasszállító gép egyik gumiabroncsaja felrobbant, amikor keresztülment a futópályára esett fémdarabkán. A szétrepülő gumidarabkák átütötték a Concorde üzemanyagtartályát, a kiszabaduló üzemanyag pedig lángra kapott. 

Az Air France még aznap este leállította az összes Concorde repülőgépét, nemsokára pedig a típus másik üzemeltetője, a British Airways is hasonlóan tett. A Concorde-korszak 2003-ban zárult le végérvényesen – elsősorban gazdasági okokból. Az elegáns repülőgép ugyanis túl drága, hangos és környezetszennyező volt. Ezzel együtt a Concorde még mindig az egyik legismertebb repülőgép-típus a világon, megbízható, költséghatékony utódját pedig a mai napig sem sikerült kifejleszteni.

A nyitóképen: egy Concorde felszállás közben. Fotó: MTI/EPA/Matt Campbell

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs esélye, túl drága és környezetszennyező lenne. A repülőgépgyártók jelenleg örülnek, ha az alaptípusokat életben tudják tartani.

Furcsa, hogy 1970 körül az emberiség technikai ambíciói nagyobbak voltak, mint most. Mindenki biztosra vette a repülő autókat és a Mars-utazást, a holdbázisokat. Most viszont maximum a személyes elektronikai eszközök iránt érdeklődünk.

Itt van 2020, és nem tudok elrepülni New Yorkba se gyorsan, se lassan, sőt talán évekig ez lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés