Ötéves csúcson Orbán Viktor támogatottsága

2020. július 23. 9:56
A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy továbbra sem látni olyan ellenzéki politikust, aki miniszterelnök-jelöltként sikerrel vehetné fel a harcot 2022-ben Orbán Viktorral.

A miniszterelnök elfogadottsága az elmúlt 5 évben egyszer sem volt ilyen magas, jelenleg a lakosság 57 százaléka szeretné őt továbbra is fontos politikai pozícióban látni – írja az Origo a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása alapján. Az előző héten végzett kutatás azt is megmutatja, hogy a kormányoldalhoz tartozó politikusok népszerűbbek az ellenzéki politikusoknál, sőt az ellenzéki politikusok között egy olyan sincs, akit többen szeretnének fontos politikai pozícióban látni, mint ahányan elutasítják politikai szerepvállalásukat.

A lakosság 36 százaléka ugyan fontos politikai pozícióban szeretné látni Karácsony Gergelyt (ezzel ő a legkedveltebb ellenzéki politikus), de minden második válaszadó elutasítja őt. Fekete-Győr András ismertsége alacsony (10-ből 4 ember tudja csupán, kiről van szó), ráadásul elutasítottsága még az őt ismerők körében is kétszerese a támogatottságának. A lakosság továbbra is Gyurcsány Ferenc politikai szerepvállalását utasítja el a leginkább, a válaszadók 78 százaléka nem szeretné őt fontos pozícióban látni.

Az Orbán Viktor munkájával elégedetlenek aránya jelenleg a szavazókorúak mindössze egyharmadát teszi ki, utoljára 2015 októberében volt ilyen alacsony ez a mutató. A népszerűség szempontjából előny a kormánytagok számára, hogy a Fideszre szavazók egységesek, míg az ellenzéki közös listára szavazók meglehetősen megosztottak az ellenzéki politikusokat illetően: míg a Fideszre szavazók között kifejezetten alacsony a kormánytagok elutasítottsága (3-12 százalék), addig az ellenzékre szavazók az egyes ellenzéki politikusokat jóval negatívabban ítélik meg, 15-62 százalékuk nem szeretné az egyes ellenzéki politikusokat fontos pozícióban látni.

A Nézőpont Intézet szerint ez két dologra is rávilágítja a figyelmet: Egyrészt arra, hogy továbbra sem látni olyan ellenzéki politikust, aki miniszterelnök-jelöltként sikerrel vehetné fel a harcot a 2022-es országgyűlési választásokon Orbán Viktorral szemben. Másrészt pedig arra, hogy az ellenzéki közös lista több konfliktust is előhozhat a baloldalon, főként Gyurcsány Ferenc és felesége népszerűtlensége miatt.

(Kép forrása: Nézőpont Intézet.)

Összesen 220 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dobrev és Gyurcsány fej-fej mellett. Célfotó fog dönteni az ellnzéki
miniszterelnök jelölt jelöltségről. Lehet, hogy Hadházy vagy a Szanyi
esetleg Thürmer Gyula bácsi lenyomja őket.

Az a baj, hogy ezek a trollok jól leképezik az ellenzéki szavazók egy jelentős részének a "motivációrendszerét"...

Hát én Szíjjártót a Varga/Gulyás duó mögé tenném, a többi stimmel. A Külügy miniszternek inkább csak a munkabírása nagy.

,,Gyurcsány Feri a lista végén, ez a demokrácia halála.,,

A lényeg, hogy első helyen áll.
Hátulról.

,,Karácson népszerűsége érthetetlen. Az eddigi teljesítménye nem indokolja ezt a magas számot.,,

Ez az arány megfelel azoknak az arányának, akik szímpátia (látszat) figyelembevételével szavaznak.

Innen lehet hatalmasat bukni, pontosabban, a csúcsról csak visszafelé vezet az út.
Legjobb esetben ott lehet maradni.
Ez a szuper teljesítmény, amelyet OV Brüsszelben elért, mint minden nagy győzelem, komoly veszélyeket rejt magában.
Vissza lehet fordítani.
Nézzünk előre, 3-4 hónappal, mi történhet?
Ha nem vagyunk észnél, sok mindent, mindent elveszíthetünk, mert:
ORBÁN VIKTOR és természetesen vele a patrióta jobbközép magyar kormány hatalmasat bukhat.
Olyat, ami 10-20 évre újra - és ezúttal véglegesen! - elvágja a magyar szuverenitás kérdését és a bal-lib szivárványos moslékkoalíció ölébe dobja Magyarországot!
Az a helyzet, hogy ha a Magyar Parlament nem tér vissza az uniós csúcs határozataira, és a Parlament előtt Orbán Viktor nem világítja meg a szavazásának körülményeit, hátterét:
azzal önmagát megbuktatja - bármilyen hihetetlennek tűnik mindez.
Nem térek ki, miért írom ezt, csak egy momentumot említek:
"Ki kell zárni az Unióból azt az országot, amely nem tartja be a jogállami kereteket!" - ezt maga Orbán Viktor mondta és 180 fokban ellene fordítják, ha az őt felhatalmazó Magyar Parlament előtt elmarad az indoklása, mi történt, mit miért kellett tennie, és végül: kéri a parlamentet büntetés kiszabására önmaga ellen, vagy a parlament megértését.
DE A MAGYAR MINISZTERELNÖKNEK - saját és az ország érdekében - MINDENKÉPP A PARLAMENT ELŐTT LE KELL ZÁRNIA A VÉTÓ ELMARADÁSI ÜGYET!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés