Mi köze a The New York Timesnak a rabszolgatartókhoz?

2020. július 20. 8:26
A The New York Timest tulajdonló család felmenői között rabszolgatartók is voltak – mutatott rá a New York Post oknyomozó riportja.

A The New York Times című liberális lapot tulajdonló Ochs-Sulzberger-család felmenői között rabszolgatartók is voltak – állította a New York Post című lap hétvégi számának oknyomozó riportja. „A helyzet sokkal rosszabb, mint gondoltam volna” – állapította meg Michael Goodwin újságíró, aki a The New York Post mellett a republikánusokhoz közelálló Fox televízió kommentátora is. Az újságíró szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a Sulzberger-családban nemcsak rabszolgatartók voltak, hanem sok családtag az amerikai polgárháború idején (1861-1865) a déli konföderációs erőket és a rabszolgatartókat segítette.

Példaként a szerző az Ochs-Sulzberger-család egyik pátriárkáját hozta fel: Adolph Ochsét, aki – mielőtt megvásárolta a The New York Timest – a Chattanooga Times című lap tulajdonosa volt. A lapban 1900-ban olyan vezércikk is megjelent, amely amellett foglalt állást, hogy az Ochs által is támogatott Demokrata Pártnak „talán ki kellene tartania amellett, hogy a négerek ördögi szavazati jogát szeszélyből terjesztették ki”. Hat esztendővel később, a konföderáció elnöke, Jefferson Davis századik születésnapján a lap "nagyszerű déli vezetőnek" titulálta a konföderációs elnököt.

Ochs anyagilag is támogatta két konföderációs tábornok, Robert Lee és Stonewall Jackson emlékművének elkészítését a déli Georgia államban. Később a testvére, George Ochs pedig az 1930-as években – miközben a The New York Timesnál dolgozott –, a Konföderáció Veteránjai Fiainak nevű egyesület New York-i egyletét is vezette. A New York Post publicistája leszögezte azt is: a család egyik tagjának, Bertha Levy Ochsnak (Adolph Ochs anyjának) legalább öt rabszolgája is volt Mississippi államban. S valószínűleg Bertha unokaöccsének, John Mayernak is volt rabszolgája. „Vajon nem kellene a Timesnak is előbb saját magán kezdenie a konföderációs múlt feltárását?” – fogalmazta kérdésbe az álláspontját a New York Post publicistája.

Az oknyomozó riportról hírt adó jobboldali Breitbart News portálja vasárnap emlékeztetett arra, hogy a liberális The New York Times az elmúlt hónapokban folyamatosan népszerűsítette azt az „1619 Project” című, Nikole Hannah-Jones által írt esszésorozatot, amely történészek szerint meghamisítja az Egyesült Államok történelmét és azt állítja, hogy az ország önálló története nem az 1776-os Függetlenségi Nyilatkozattal kezdődött, hanem csak 1619-ben, amikor Virginiába megérkeztek az első rabszolgák az afrikai kontinensről.

(MTI)

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lincolnnak zsíros állami tisztségek odaígérésével kilóra meg kellett vásárolni egy csomó liberális képviselőt, hogy meglegyen a többség a feketék törvény előtti egyenlőségének megszavazásához.

A metoo is a jellemzően baloldali személyekre ütött vissza - hiába, a médiában ők vannak túlsúlyban.
Jó helyen vannak azok a pofonok :)

Az 1860-as évek környékén az akkori usa-ban kb 32 millió ember élt.
A nagy számok törvénye alapján rengeteg ember ősei között fellelhető valamilyen módon a rabszolgatartás.

Én azt hallottam, hogy Csingacsguk megfogta egy néger csaj mellét.

Ochs egy zsidó családban született 1858. március 12-én
Sulzberger 1891. szeptember 12-én született New Yorkban. Szülei régi zsidó családból származtak , Ashkenazi és Sephardic családból .
-------Mondjuk, ezt nem gondoltam volna, hogy éppen a New York Timest nem keresztények birtokolták-birtokolják.
De..., ez van.
Nem keresztények, ellenben zsidók.

Ebbe így még nem gondoltam bele, de az tény, hogy 2015 után jött egy éles fordulat, azelőtt az antiszemitizmus számított baloldalon a legnagyobb bűnnek, mára az "iszlamofóbia" és négerekkel szembeni rasszizmus lett az, úgy, hogy ez a két csoport kimondottan antiszemita szokott lenni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés