Amikor rácsodálkoznak a haladók az eltörléskultúrára

2020. július 17. 10:50

Veszprémy László Bernát
Mandiner
Az úgynevezett „cancel culture” régi és jól bevett módszer a hazai balliberális oldalon is.

Nemrég két érdekes cikken akadt meg a tekintetem: az egyikben a 444-es Plankó Gergő döbbent rá arra, hogy a baloldal néha a médiában tesz tönkre embereket alaptalan vádakkal, és éri el, hogy üzleti kárt szenvedjenek. És van egy egyébként teljesen rendben lévő szemle Szily Lászlótól, aki szintúgy nagy és ártatlan szemekkel nézi, hogy a Washington Post magánszemélyeket rasszistáz több oldalas vezető sztorikban.

Aki már látott karón varjút a magyar kulturális életben, persze jól szórakozhatott ezeken a cikkeken. A helyzet az, hogy az úgynevezett „cancel culture” – vagyis a médiában való Canossa-járásra kényszerítés, illetve annak elmaradása esetén a pozíciók, állások, megbízások kikezdése –

régi és jól bevett módszer a hazai balliberális oldalon is.

Persze vannak régebbi esetek is, de gondoljunk csak két NER-korszakbeli példára! 2012-es eset volt, amikor Karsai László történész szervezett tiltakozást, mert Jeszenszky Géza akkor oslói nagykövet is szerepelt volna egy Wallenberg-konferencián. Nem akarom megvédeni Jeszenszky tankönyvének sorait, csak csendben jegyzem meg, hogy a vitapartner konferenciáról való eltávolításának gyakorlatát biztosan nem a BLM-őrületből fogja eltanulni a hazai közélet, régi módszer ez. Az akkori balliberális sajtó egy rövid guglizás tükrében természetesen lelkesen asszisztált a nyilvános kivégzési kísérlethez.

A másik eset, ami eszembe jut, Kovács Ákos énekes története, ami éppen egy 444-cikkel kezdődött: egy kiragadott, sarkos mondata alapján akkora műbotrányt kreált Botos Tamás, hogy a Magyar Telekom felmondta szerződését az énekessel. Mire aztán a magyar kormány bontott néhány szerződést a Telekommal – ezen persze jót gúnyolódott a 444, jelezve, hogy mit is gondolnak igazából a most ártatlan bárányként szemlélt cancel culture-ról.

Nem akarom megvédeni Ákos sorait, de

a helyzet az, hogy a cancel culture idehaza régen bevett fogalom.

Valakin számon kérni a nézeteket egy dolog, de a konferenciák meghívott előadóinak utólagos kiebrudalása, a szerződésbontás egészen más.

Arról nyilván szólni sem kell, hogy az elmúlt évek ellenzéki összefogása megmutatta, hogy a „múltban elhangzott ellentmondásos/kirekesztő kijelentések” felett érzett felháborodás mennyire is valós. Amennyiben valaki a jelenlegi jobboldali kormányzat ellensége, bármit, azaz bármit elnéznek neki, legyen az holokauszt-tagadás, cigányozás vagy homofóbia.

Megannyi szélsőjobboldalit piedesztálra emelt az utóbbi időben az ellenzéki sajtó, amivel nem is lenne baj, ha ezek az egyének valaha elnézést kértek volna nézeteikért. De a szélsőjobb a pofánkba röhög, cinikusan közli, hogy ők sosem voltak nácik, és ezt a baloldali média és megmondóemberek – tisztelet a kivételnek – megjegyzés nélkül hagyják. Hol vannak már a régi szép napok, amikor a 444 összegyűjtötte a cukisodó Vona Gábor zsidóvicceit? Az ilyesmi mára az ellenzéki összefogásba szúrt tőrnek, árokásásnak minősül.

A cancel culture-t a balliberális oldal tartotta életben Magyarországon, és ők is rakták most egy időre félre.

Semmi másról nem szólt, mint politikai haszonlesésről,

és most politikai haszonlesésből jegelték. De biztos vagyok benne, ha majd egyszer szétesik az összefogósdi, újra indul az elhatárolódás, az elhatárolódásra kényszerítés, a konferenciáról kivonulás és a virtuális kivégzések sora a politikai célok érdekében. Sosem szólt másról ez az egész.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosan ez a lényeg. A "demokratikus haladók" fogalmakat alkotnak, aztán ennek a narratív térnek az uraiként ítélkeznek.

Mint a példákból is látszik, akkor harcolnak ellene, amikor az már abaloldaliakhoz is elér, mert akkor már szóvá kell tenni (hogy akkor is szóvá tegye valaki, ha egyszer ők kerülnének sorra).
A jobboldaliak kirekesztése, morális megsemmisítése és ellehetetlenítése továbbra is használt, sőt, ünnepelt módszer marad.
Hiszen valahol meg kell húzni a határokat, nem úgy van az, hogy a szólásszabadság mindenkinek jár, ugye.

Sok baloldalit elnézve, náluk a baloldali eszmék konkrétan valláspótléknak vannak, bigottabbak mint az általuk példaként mindig felhozott dogmatikus keresztény hívő.

Az ellenkultúra is a legtöbb esetben nem kultúra, hanem annak hiánya, mégis így nevezzük.

Ott a gond, hogy a négerek szemében a zsidók fehéreknek számítanak, sőt, jobban utálják őket, mint az átlag fehér embert, köszönhetően a tipikusan magasabb társadalmi rangjának ("fehér privilégiumok", ugye)
2015 volt az éles váltás, azelőtt a zsidóság volt az adu ász, ami minden más hátrányos társadalmi csoportot ütött, mára a zsidóságot hátrasorolták a mohamedánok és a négerek mögé - nyugat-európai nagyvárosokban már lehet is látni ennek a hatását.
Jellemző hazai baloldalra, hogy képesek egyszerre bagatellizálni a nyugati zsidóságot ért támadásokat és támadni Izrael államot, miközben még mindig antiszemitának mondják a hazai jobboldalt, és a holokauszt tanulságain rágódni (természetesen a végeredmény mindig az, hogy minden ma élő magyar bűnrészes)
Ezek elmebetegek, meg sem kell próbálni megérteni őket, mert ahhoz képesnek kellene lenni az orwelli duplagondol képességére, inkább csak tanulmányozni kell őket, mint egy jelenséget.

Ha a "ti" alatt a Pártot és a híveit érted, teljesen igazad van.

Nem kell ide tudományos fejtegetés, idézgetés az Alaptörvényből. Egykor az ellenzék próbálta összemosni a Jobbikot a Fidesszel. Szerintük akkor a Jobbik volt a Fidesz rosszabbik énje, az ellenzék szerint a Jobbikkal mondatták ki azt, amit a Fidesz nem mondhatott ki.

Mára mi a helyzet? Most hogy rehabilitálták, kinek, milyen énje a Jobbik, ki helyett mondja ki azt, amit más nem mondhat ki? Ez is cancel culture.

A Fidesz megette a Jobbikot? Nem az összefogás ette meg, Heller Ágnes nem az összefogásba ajánlotta be őket? Ha jól látom, akkor az MSZP-vel, a DK-val, a Momentummal akcióznak.

A Fidesz ma ugyanazt mondja, mint 2015-ben, a Jobbik viszont az EU zászló, izraeli zászló égetésén, a zsidózáson, cigányozáson keresztül vált meggyőződéses "demokratává".

Az a baj ezzel, hogy a baloldal ugyanolyan marketingmódszerekkel próbálja eladni magát, ahogy például egy padlótisztító szert adnak el. (nagyon adja magát a párhuzam, hogy a reklámokban is az érzelmekre hatnak, mert az sokkal hatékonyabb, mint az észérvek - meg lehet figyelni a baloldali érveket, tipikus érzelmi zsarolás mind)
Ha kiábrándulnak belőlük, akkor jön az újracsomagolás (új pártokat, szervezeteket karolnak fel), és a legújabb marketingmódszereket használják a már megismertek helyett.
Ameddig elég pénzt megér a hatalomba kerülés, addig mindig lesznek olyanok, akik a pénzt váltják át hatalomra - ez a legnagyobb baja a demokráciának.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés