Donald Trump fárszi nyelven is közzétett Twitter-bejegyzésben figyelmezteti Teheránt

2020. július 15. 20:43
Az iráni hatóságok szerint a tüntetéssorozatnak 230 halálos áldozata volt, Washington álláspontja szerint azonban mintegy ezer ember vesztette életét.

Donald Trump amerikai elnök szerdán fárszi nyelven is közzétett Twitter-bejegyzésben figyelmeztette Teheránt, hogy ne végezzenek ki három embert, aki részt vett a tavalyi tüntetéseken. Kivégzésük szörnyű üzenetet jelentene a világnak – írta a Twitteren Trump. A bejegyzést angol és az Iránban használt fárszi nyelven is közzétette.

A 26 éves Amirhosszein Moradi, a 28 éves Száíd Támdzsidi és a 26 éves Mohamed Radzsábi kivégzéséről szóló információkat az iráni Sark (Kelet) című lap közölte szerdán. A három fiatal férfi ügyvédje, Musztafa Nili azt nyilatkozta, hogy perújrafelvételt követel. Megjegyezte, hogy védencei nem férhettek hozzá a róluk szóló információkat tartalmazó dossziékhoz.

A tüntetéssorozat, amelyben a három elítélt is részt vett, tavaly november közepén – az üzemanyagárak emelésének bejelentése után – robbant ki mintegy száz iráni településen. A több tízezres megmozdulások több helyen is erőszakba torkolltak. A tüntetők rendőrkapitányságokat támadtak meg, üzleteket fosztottak ki, több mint 700 bankot, 140 kormányzati épületet, több száz benzinkutat gyújtottak fel. Az iráni hatóságok szerint a tüntetéssorozatnak 230 halálos áldozata volt, Washington álláspontja szerint azonban mintegy ezer ember vesztette életét.

(MTI)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés