Fehér Ház: Jó a viszony Trump és Anthony Fauci között

2020. július 13. 22:34
Donald Trump az elmúlt napokban többször is hangoztatta, hogy nem mindig ért egyet Faucival a koronavírus-járvány alakulását és kezelésének módjait illetően.

Jó a munkakapcsolat az Egyesült Államokban Donald Trump elnök és Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója között – jelentette ki hétfői sajtóértekezletén Kayleigh McEnany, a Fehér Ház sajtószóvivője.

Donald Trump az elmúlt napokban többször is hangoztatta, hogy nem mindig ért egyet Faucival a koronavírus-járvány alakulását és kezelésének módjait illetően. A múlt héten Trump úgy fogalmazott: Fauci „jó ember, de sok hibát vétett”. A hét végén a The Washington Post című lapban pedig megjelent egy „magát megnevezni nem kívánó forrásra” hivatkozó cikk, miszerint kormányzati aggodalmak, fenntartások vannak Fauci néhány téves megállapítása és tanácsa miatt.

Anthony Fauci a Fehér Ház járványügyi tanácsadó csoportjának is munkatársa. „Fauci doktor egyike annak a sok embernek a munkacsoportban, aki továbbra is tanácsokat ad az elnöknek” – fogalmazott McEnany a sajtókonferencián. Fauci tanácsaival kapcsolatban erősödik a kételkedés az amerikai döntéshozók körében. Pár nappal ezelőtt Texas kormányzóhelyettese jelentette ki, hogy „nem kérnek” a tanácsaiból, inkább más tudósokhoz és járványügyi szakemberekhez fordulnak útmutatásért. Több, a republikánusokhoz köthető médiumban jelent meg összesítés, mely szerint a járvány kitörése óta Fauci nyolcszor tévedett. Például abban, hogy eleinte nem tartotta „magas kockázatúnak” a járványt, majd többször is egymásnak ellentmondó javasatokat tett a szájmaszk viseléséről.

Vasárnap Richard Grenell, az Egyesült Államok volt németországi nagykövete, aki rövid ideig az Országos Hírszerzési Igazgatóságot is vezette, közzétette egy tudós elemzését a svájci Weltwoche című lapban. A cikk szerint a szerzője régóta ismeri Anthony Faucit a nemzetközi tudományos életből, mindig nagyra becsülte, de a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos állásfoglalásaiban, ellenmondásosságuk miatt, kételkedik.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés