Rendkívüli ülésen dönt az Országgyűlés az uniós hitelfelvételről

2020. július 12. 7:01
A kormánypártok vezetői azért nyújtották be indítványukat és kezdeményezték a Ház rendkívüli ülését, mert a jövő hét második felében sorra kerülő uniós csúcson születik döntés annak a 750 milliárd eurós hitelnek a felvételéről, amelyért a tagállamok vállalják a garanciát – közölte korábban a KDNP frakcióvezetője, Simicskó István.

Az Országgyűlés kétnapos rendkívüli ülést tart a jövő héten, amelyen a képviselők feltételeket szabva járulhatnak hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió hitelt vegyen fel a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére.

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd két órában azonnali kérdések hangozhatnak el. Az interpellációkra egy óra, a kérdésekre pedig további fél óra áll rendelkezésre, azonban a frakciók – a járvány alatt kidolgozott munkarendnek megfelelően – várhatóan nem élnek majd ezekkel a lehetőségekkel.

A parlament kedden reggel 9 órakor szintén napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, ezt követi a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló határozati javaslat összevont vitája.

A kormánypártok vezetői azért nyújtották be indítványukat és kezdeményezték a Ház rendkívüli ülését, mert a jövő hét második felében sorra kerülő uniós csúcson születik döntés annak a 750 milliárd eurós hitelnek a felvételéről, amelyért a tagállamok vállalják a garanciát – közölte korábban a KDNP frakcióvezetője. Simicskó István kifejtette, támogatási feltételeik között szerepel, hogy a szegényebb országok nem kaphatnak kevesebb forrást, mint a gazdagok; a pénzt kizárólag a gazdaság újraindítására, a gazdasági növekedés beindítására, a munkahelyek védelmére és új munkahelyek teremtésére lehet fordítani; továbbá a forrás nem köthető össze olyan politikai és ideológiai feltételekkel, mint a jogállamiság, illetve a bevándorlás kérdésének a megítélése.

A képviselők az összevont vita után döntenek az egyetlen napirenden lévő javaslat elfogadásáról.

(MTI)

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha lehet kérni: inkább ne!

Kiváncsi leszek.
Vannak olyan elemzések, hogyha a mi feltételeink beépülnek a köcsön felhasználába, akár jól is kijöhetünk belőle.
Nagyon sokminden nem tisztázott. Pl ha kilép egy tagállam, mi lesz az ő adósságával?

Én sem kedvelem a hitelt, pláne, hogy kötelező. Úgy kéne, az szálljon be a hitelfelvevők csoportjába, ak akar. Aki nem, az meg nem. Ez lenne az igazán demokratikus:-))))) ja, az az unióban nem számít, csak a szavak szintjén.

Tehát ez a szolidaritás....

A szavak egyre inkább mást jelentenek, mint nem olyan régen.
Valahogy úgy sikerült atertelmezni, hogy a szolidáris nagyon rosszul fog járni.

Szerintem akarmibe nem megyünk bele. Deutsch beszélt ma reggel a rádióban, teljesen nyitott a kérdés. Valszeg nem is vagyunk egyedül a kritikánkkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés