A GVH 892 milliós bírságot szabott ki az Alza.hu webáruházra

2020. július 10. 09:03

A webáruházat a Black Friday akciók tisztességtelen reklámozása miatt bírságolták meg.

2020. július 10. 09:03
null

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 892 millió forint bírságot szabott ki az Alza.hu webáruház üzemeltetőjére és cseh anyavállalatára Black Friday akciók tisztességtelen reklámozása miatt – közölte a GVH pénteken az MTI-vel. A GVH a megtévesztő reklámokért 862 millió forint versenyfelügyeleti bírságot rótt ki, emellett 30 millió forintnyi eljárási bírságot is kiszabott a vállalkozásra és cseh anyacégére, amiért a hatósági eljárás során a kérdéses kampányok költségadatait hiányosan, ellentmondóan adták meg.

A közlemény szerint a versenyhivatal célja a kimagasló bírsággal, hogy a Magyarországon is népszerűvé vált akciós időszakokban tapasztalt megtévesztő reklámokat visszaszorítsa az online piacokon is. A GVH az Alza 2018. január és 2019. február között hat alkalommal meghirdetett Black Friday akciójának reklámkampányait vizsgálta. A webáruház az akciós időszakokra nagymértékű, „akár 80 százalékos” kedvezményeket ígért reklámjaiban. A 80 százalékos vagy azt meghaladó kedvezmény azonban kizárólag olyan termékekre vonatkozott, amelyek nem a reklámkampányban képszerűen bemutatott vagy ahhoz hasonló árucikkek voltak. A reklámokban leginkább elektronikai és háztartási gépek jelentek meg, míg kiemelkedő kedvezménnyel főleg néhány ruházati és játékcikk, valamint karórák és telefontokok voltak csak megvásárolhattak.

A GVH gyakorlata szerint az akciós termékek legalább 10 százalékára kell vonatkoznia a megjelenített kedvezménynek. Az Alza kedvező kínálata messze az elvárt érték alatt maradt, ami különösen aránytalan ahhoz képest, hogy a vállalkozás honlapján több mint 80 000 termék érhető el – írták a közleményben.

(MTI)

(kép forrása: youtube.com)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. július 10. 16:55
Mikor ezt a Zöld Penészt meglátom, elkapcsolok!
Kriszta67
2020. július 10. 14:30
Én tegnap akartam tőlük rendelni egy játékot, és csodálkoztam, hogy 600 forintot kéne fizetnem szállítási díjként, úgy hogy bemegyek az üzletükbe érte. Hát anyátokat. Úgy felháborodtam, hogy inkább megrendeltem máshonnan drágábban.
jóember
2020. július 10. 13:30
Én is rendeltem tőlük egy akciós terméket tavaly, egy telefont, de mire fizetésre került volna a sor sem az ár, sem a határidő nem stimmelt. Másnap vissza is mondtam. Egy másik portálon megkaptam korrekt áron és határidőre.
Párhuzamos különvélemény
2020. július 10. 13:14
Black Friday Matters.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik