A orbáni megszorítások éve

2020. július 9. 8:28

Szekeres Imre
Népszava
Az Orbán-kormány megkopasztotta az embereket a válság alatt.

„Miközben ájultra dicsérte magát az Orbán-kormány, a valóságban  riasztóak az első félév gazdaságról, társadalomról szóló adatai. A baj nagy, és bár igaz, hogy jórészt a kormánytól független okokra vezethető vissza, de ahogyan a kormány és a Fidesz politizál, az növeli és nem csökkenti a bajt. Mint a régi viccben, amikor az autópályán egy gépkocsivezető hallgatja a közlekedési híreket: »Vigyázat! Egy autó szemben megy a forgalommal az autópályán!«  Egy autó? – morfondíroz magában. Mind!

Az Orbán-kormány megkopasztotta az embereket a válság alatt, miközben 1000 milliárdos támogatásokról nyilatkozgatott. A megszorítás ténye vitathatatlan: ugyanannyi volt az adóbevétel az első öt hónapban, mint 2019-ben, miközben az emberek egy része elvesztette az állását, cégek ezreinek nem volt bevétele. Összehasonlításképpen Németországban negyedével volt kevesebb az adóbevétel, mint 2019-ben. S ami még súlyosabb, Orbánék a GDP 0,4 százalékát fordították azonnali segítségadásra, a legkevesebbet az EU-ban. Németország 13 százalékot vállalt be. Jogos a kérdés: miért van ez nálunk másként?

A megszorítások kiélezték a válságot. Magyarország exportorientált, kis, nyitott gazdaság, amely érzékeny a külső kereslet változásaira. A külső kereslet azonban 35 százalékot zuhant, mindenhol visszaesés van. A belső kereslet legalább mérsékelt és átgondolt növeléséhez költségvetési és monetáris expanzió kellett volna, aminek nyoma sincs. Az elmúlt hónapokban az önkormányzatok, a kereskedelmi láncok és a bankok megszorítása és néhány költségvetési tétel átcímkézése történt csupán.

Az viszont, hogy az Orbán-kormány többszázmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad néhány kiválasztottnak, elfogadhatatlan, mert döntően azok kaptak, akik az elmúlt években hatalmas osztalékot vettek ki. Most zsebre teszik az így kapott pénzt is. Az állam természetesen adhat tőkét a vállalkozásoknak, de cserébe tulajdont kell szereznie, amit egyébként majd később értékesíthet. Jogos kérdés, hogy miért nem értik meg: sokaknál most nem a szándék hiányzik a munkavégzéshez, hanem a munka. Orbán Viktor állításával szemben nem nyertünk semmilyen csatát, mert a gazdasági következmények beláthatatlanok, akár lesz második hullám, akár nem. A háború még hátravan, a járvány ellen éppúgy, mint a gazdasági visszaesés következményei ellen. Mint az első hetekben, most sem készül fel a kormány a járvány fellángolására, például hogy adatai legyenek a fertőzés terjedéséről.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 128 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A megkopasztás is látszik a képen, de páleszt adhatott a kormány , haj helyett.

Milyen jól tudja mit kéne csinálni! Úgy látszik 2010 óta képezte magát, mert azelőtt nem tudta.

Ez az, Imre ...hukk..., üsd, üssed, verjed a fideszt.
A legsz.rabb a járvány idején az EU-ban, a számok teljesen mást mutatnak, de az ilyen agyamőba-sérültek - totál az egész elb.szott bal-lib - ezt hogyan is érhetnék el ésszel.
Elvégre ti másra vagytok kódolva.
Baj esetén gyorsan felvenni a megahitelt, offshorokba, eltüntetni, aztán majd a következő kormány csak visszafizeti...

:D

Ennyi zagyvaságot összehordani csak egy Szekeres Imre tud. Ez az írás kb olyan, mint a ,,gripeeeeeen,, avató beszéde.

Ezúton is köszönjük az összes Momentum-, LMP- és főleg Jobbik-szavazónak, hogy reaktiválták Szekeres Imre elvtásat (és a sort a végtelenségig folytathatjuk Draskovicstól Lamperthig).

Hukk......van egy határ ameddig józan maradok. Éljen Kun Béla! De várjatok csak, 22-ben visszajövünk, mi igazi zsidó kommunisták, bezárjuk Lipóciában az üzleteket, mindenki kommunista párttag lesz........

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés