Orbán: Az EU szükségleteire fókuszáló stratégiára van szükség

2020. július 8. 12:03
Reméli, hogy az új európai stratégia kialakításában és megvalósításában az Európai Néppárt lesz a motor – tette hozzá a kormányfő az Európa cenzúrázatlanul címmel rendezett online nemzetközi konferencián.

Az EU szükségleteire fókuszáló stratégiára van szükség, és a valódi kihívást a gazdasági teljesítmény és a versenyképesség erősítése jelenti – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európa cenzúrázatlanul címmel rendezett online nemzetközi konferencián, szerdán. A kormányfő kiemelte: a problémát az jelenti, hogy az elmúlt években, a válságok idején, az EU mindig taktikai megközelítést követett, reaktív válaszokat adott. Taktika helyett azonban stratégiára van szükség és proaktív válaszokra – jelentette ki. Hozzátette: reméli, hogy az új európai stratégia kialakításában és megvalósításában az Európai Néppárt lesz a motor.

Az Európai Unió (EU) létrejöttének egyik oka az erőegyensúly elérése volt a kontinensen, a britek kilépése (Brexit) azonban jelentős mértékben felborította ezt, ezért új egyensúlyra van szükség – fogalmazott az eseményen a szlovén miniszterelnök. Janez Jansa azt mondta, hogy 15-16 éve mindenki kedvezően és optimistán tekintett az unióra, ma azonban az emberek realistábban látják a helyzetet. Bár sok pozitív fejlemény történt, rengeteg kihívás is érte az EU-t. Példaként említette az európai alkotmány elfogadásának kudarcát, a pénzügyi-gazdasági válságot, a 2015-ös – szavai szerint sokkolóan ható – migrációs válságot, valamint az idei koronavírus-járványt is.

Az online beszélgetésen a szerb elnök is részt vett. Aleksandar Vucic szerb kiemelte, hogy a mostani egészségügyi válság megmutatta, mennyire sérülékenyek vagyunk. Ő is említette a migrációt, amelyre – mint mondta – mindig nagyon kell figyelni. Hangoztatta a biztonsági kérdések jelentőségét és kitért a gazdaságvédelemre is.

(MTI, Mandiner)

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A felfüggesztés a Néppárt számára nagyobb probléma, mint a Fidesznek. A Néppárt nem tud döntést hozni. A Fidesz kizárásához nincs meg a szükséges többség, ha pedig meglenne, akkor a Fidesszel más pártok is távoznának. Ha marad a Fidesz, akkor a Néppártba beépült, saját hazájukban is marginális liberális pártocskák távozhatnak. Weber és Tusk megpróbálták három veterán politikusra tolni a döntést, akik jó érzékkel nem adták ehhez a nevüket, a presztizsüket. Vergődjön Weber és Tusk, a két nulla értékű politikus.

Nem golyózták kia Fideszt, nem tudták, nem merték kigolyózni. Olvasd el 13:20-nál.

Palika próbálj az orrodon túl látni. A következményektől tartanak, attól, hogy kiderül, Orbán nincs egyedül. Próbálj a lényegre koncentrálni, miért nem zárják ki a Fideszt? Megtehetnék, de miért nem teszik, amikor már a csaholó néppártiak válnak nevetségessé?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés