Matolcsy György ünnepel

2020. július 7. 7:37

Dr. Szász Tibor
Népszava
Akinek forintban jövedelme vagy megtakarítása van, annak értékét euróban kifejezve állandóan csökkenti.

„Érdemes tehát megnézni, hogyan érvényesül a függetlenség az MNB esetében. Az MNB tevékenységét a 2013. évi CXXXIX. törvény szabályozza. Az 1.paragrafus (2) bekezdése reménykeltően így fogalmaz az MNB függetlenségéről: »Az MNB, valamint szerveinek tagjai az e törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek, és nem fogadhatnak el utasításokat a Kormánytól, ...« Ugyanakkor a feladatok felsorolásánál már a törvény az MNB egyik legfőbb feladatának a kormány gazdaságpolitikájának feltétel nélküli támogatását határozza meg. A 17. paragrafus szerint az MNB a monetáris politikáját, valamint e politika érvényesítésének eszközeit a törvény keretei között önállóan alakítja ki. De ezt a törvény „22. paragrafus (2) bekezdésében semmissé is teszi, miszerint »Az árfolyamrendszerről és annak valamennyi jellemzőjéről a Kormány az MNB-vel egyetértésben dönt.«

A törvény egyik paragrafusa ellentmond a másiknak. Ezért az MNB függetlensége és önállósága írott malaszt marad. Az MNB tevékenysége inkább egy szolgálólány tevékenységére hasonlít. Gondolhatunk itt – többek között – a forint drasztikus leértékelődésének folyamatára, valamint társadalmi következményeinek az MNB és a kormány általi tudatosan tétlen kezelésére is. Pedig a leértékelődési folyamat, amely a Fidesz és a KDNP hatalomba kerülése óta kísér bennünket, mindenkinek, akinek forintban jövedelme vagy megtakarítása van, annak értékét euróban kifejezve állandóan csökkenti.

Ez egyben egyik alapvető ösztönzője is, hogy aki teheti, nem itthon, hanem külföldön vállal munkát. Az ünneplésnek tehát eddig nem sok alapját lehet látni. De ez Matolcsy Györgyöt nemigen zavarja. Végül utaljunk az említett két kiváló amerikai közgazdász véleményére, mely szerint a történelmi elemzésekből az derül ki, hogy a végrehajtó hatalomtól független jegybankkal rendelkező országok rendszerint sikeresebbek a monetáris politikában.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

... a történelmi elemzésekből az derül ki, hogy a végrehajtó hatalomtól független jegybankkal rendelkező országok rendszerint sikeresebbek a monetáris politikában.

A mi tapasztalataink viszont egészen mást mutatnak. Amikor jobboldali kormányok idején "független" volt a jegybank (értsd: a nemzetközi mainstream elit kiszolgálója), akkor mindent megtett annak érdekében, hogy minél több akadályt emeljen a választott kormány elé.

Próbálom, bár nem vagyok olyan intelligens, mint Ön...Azt hiszem, a különbség abban áll köztünk, hogy mást gondolunk az "ország szempontjairól". Szerintem a mostani jegybank és kormány jobban képviseli az "ország szempontjait", mint azok, amelyeket vélhetően Ön szeretne pozícióban látni. És Önnek nyilván sajnálatos módon, a mostani kormány és a mostani jegybank összehangoltan cselekszik azért, amit az "ország szempontjai" érdekében helyesnek lát. Meg amiért a választók ezt a mostani kormányt immár harmadszor is megbízták.

Biztos lesz idő, amikor Önnek szimpatikus kormány és jegybank lesz. Kíváncsi vagyok, akkor is hiányolni fogja-e a "függetlenséget" az akkori jegybank részéről? Hol van az előírva, hogy a reláció csak akkor demokratikus egy kormány és a jegybank között, ha különféle gazdaságpolitikát képviselnek?

aki eurot akar az euroban takaritson meg.
aki forintot takarit meg azt meg nem erdekli hogy mennyit er euroban, rubelben vagy tugrikban

Ritka buta egy ember vagy te.
Az egód felhúzza nullára.

Mivel a valuták átváltási arányai állandóan változnak, sőt kell is, hogy változzanak, csak egy marha akad fönn az evidensen.

A németek megtakarításai Euroban értéktelenednek el, negatív a kamat. Az EKB másodlagos piacon is eszközöket vásárol fel. Olaszok nem is tudnak megtakarítani. Miről beszél ez a fattyú?
Most az következik, hogy a jövő nemzedéket terhelik be, hogy úgy élhessünk mint pár éve.
Nem szeretnék hitelt felvenni, kötvényt kibocsátani. Semmi garancia, h utódaink jobban fognak élni, mint mi. Nekem pont megfelel az 5..10 évvel ezelőtti életem. Mindenem megvan, nem akarok örökkötvényt!

Még mindig Jákob-Dobrev kormányzásban bizakodsz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés