Matolcsy György ünnepel

2020. július 07. 07:37

Akinek forintban jövedelme vagy megtakarítása van, annak értékét euróban kifejezve állandóan csökkenti.

2020. július 07. 07:37
Dr. Szász Tibor
Népszava

„Érdemes tehát megnézni, hogyan érvényesül a függetlenség az MNB esetében. Az MNB tevékenységét a 2013. évi CXXXIX. törvény szabályozza. Az 1.paragrafus (2) bekezdése reménykeltően így fogalmaz az MNB függetlenségéről: »Az MNB, valamint szerveinek tagjai az e törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek, és nem fogadhatnak el utasításokat a Kormánytól, ...« Ugyanakkor a feladatok felsorolásánál már a törvény az MNB egyik legfőbb feladatának a kormány gazdaságpolitikájának feltétel nélküli támogatását határozza meg. A 17. paragrafus szerint az MNB a monetáris politikáját, valamint e politika érvényesítésének eszközeit a törvény keretei között önállóan alakítja ki. De ezt a törvény „22. paragrafus (2) bekezdésében semmissé is teszi, miszerint »Az árfolyamrendszerről és annak valamennyi jellemzőjéről a Kormány az MNB-vel egyetértésben dönt.«

A törvény egyik paragrafusa ellentmond a másiknak. Ezért az MNB függetlensége és önállósága írott malaszt marad. Az MNB tevékenysége inkább egy szolgálólány tevékenységére hasonlít. Gondolhatunk itt – többek között – a forint drasztikus leértékelődésének folyamatára, valamint társadalmi következményeinek az MNB és a kormány általi tudatosan tétlen kezelésére is. Pedig a leértékelődési folyamat, amely a Fidesz és a KDNP hatalomba kerülése óta kísér bennünket, mindenkinek, akinek forintban jövedelme vagy megtakarítása van, annak értékét euróban kifejezve állandóan csökkenti.

Ez egyben egyik alapvető ösztönzője is, hogy aki teheti, nem itthon, hanem külföldön vállal munkát. Az ünneplésnek tehát eddig nem sok alapját lehet látni. De ez Matolcsy Györgyöt nemigen zavarja. Végül utaljunk az említett két kiváló amerikai közgazdász véleményére, mely szerint a történelmi elemzésekből az derül ki, hogy a végrehajtó hatalomtól független jegybankkal rendelkező országok rendszerint sikeresebbek a monetáris politikában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hegyivadász
2020. július 07. 22:34
"akinek forintban jövedelme vagy megtakarítása van, annak értékét euróban kifejezve állandóan csökkenti" Szerencsére ez ez emberek túlnyomó többségét nem nagyon érinti, mert már nincsen devizahitele, kiadásai pedig forintban vannak és az érdekli őket, hogy a forintban keletkezett jövedelmükből mit tudnak forintban megvenni. Ami a folyamatos reálbéremelkedés miatt egyre több. De, ha nagyon ki akarom facsarni a szerző gondolatmenetét, akkor megemlíteném, hogy ez a leértékelés az Orbán diktatúrája elől nyugatra "menekült" tömegek euróban keletkezett és forintban kifejezett jövedelmét pedig pont ugyanolyan mértékben növeli, mint amilyen mértékben a forintban keletkezett jövedelmek euróban kifejezett értékét csökkenti. Szóval tessék örülni!
NTLLK
2020. július 07. 22:08
Kérdem, mi az akadálya nagyokos, hogy a megtakarításom túróban tartsam?
balbako_
2020. július 07. 19:16
És?
BőröndÖdön
2020. július 07. 19:15
A hulladék árfolyam az igazi hazaárulás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik