Kásler egy mekis ebédmenü árával jutalmazta meg a veszprémi tanárokat

2020. július 07. 15:11

Úgy tűnik, hogy a Fidesz eszköztára kimeríthetetlen, ha a tanárok megalázásáról van szó.

2020. július 07. 15:11
MSZP
MTI-OS

„Kásler Miklós és a Klebelsberg Központ a veszprémi tankerületben megmutatta, hogy mennyire is becsülik a tanárok kitartó munkáját és helytállását: egyezer forintra, ugyanis ekkora jutalmat kaptak pedagógusnapra a veszprémi tanárok, már csak azt nem tudni, hogy ez a rendkívüli jutalom bruttó vagy nettó összegű.

Úgy tűnik, hogy a Fidesz eszköztára kimeríthetetlen, ha a tanárok megalázásáról van szó.

A magyar pedagógusok a Kásler-féle »különös megbecsülés« helyett azonban többet érdemelnek, hiszen a koronavírus-járvány alatt egy közel sem modern, kicsit sem támogató rendszerben kreatív és megfeszített munkával biztosították a fiatalok oktatását annak ellenére, hogy a kormánytól támogatás helyett többnyire csak vegzálást kaptak.

Elég volt abból, hogy a Fidesz folyamatosan megalázza és átveri a tanárokat! Itt az ideje, hogy végre érdemben is kifejezzék a megbecsülésüket!

Az MSZP ezért azt javasolja, hogy a tanári bérek számítását kössék a mindenkori minimálbérhez. Ha ez a kezdeményezés megvalósulna, akkor az államtitkárok után végre a pedagógusok fizetései is átlagosan 35%-kal növekedhetnének.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. július 08. 19:39
Ez nem jutalom Te pöcs! Ez megalázás! Persze, az is a célja...
Krupp Skya
2020. július 08. 18:01
Még mindig jobb egy mekis ebéd mint mikor ti, havi 50.000 Ft plusz adót basztatok rá 2007-ben a továbbdolgozó nyugdíjasokra.
Nehidd El
2020. július 08. 13:52
Gennyes szar hazaáruló banda, egyszer legalább érintőlegesen találkozzon valamelyik kampányotok az igazsággal: http://www.atv.hu/belfold/20200708-a-klebersberg-kozpont-hecckampanynak-nevezte-a-tanarok-allitolagos-ezrer-forintos-jutalmat
legkisebbek közül
2020. július 08. 13:51
Azt gondolom, ha nincs rá forrás vagy nem szándékozunk ezen irányba érzékelhető forrásokat költeni, többet ér egy őszinte köszönet, anyagiak nélkül, mint köszönet mellett személyenként akár ezer forint "jutalom". Az utóbbi a köszönet értékét és hitelességét is lecsökkenti, ahogyan a tanárok és a hivatás megbecsülését is újra beárazza, tovább erősítve a szakma leértékelését a társadalom szemében, ahogyan a tanárok között a demotiváltságot is növeli. Biztosan csak ennyi az egész történet? Nehezen hihető. A tanári pálya problémái egyben a társadalom problémái is. A tanári pálya presztízsét növelni kell. A tanári pályán folyamatosan növekszik a szakember hiány, amely jelenség az ország más-más részeiben, településein kevésbé, jobban illetve erőteljesen érezhető. A jelenség egyben tantárgy függő is. Ami jelenleg nehezen kezelhető problémának látszik, a tanárok kb. harmada nyugdíj előtt áll (akik tíz éven belül folyamatosan nyugdíjba vonulnak). A pályakezdők száma látszólag pótolhatná a hiányt, ha elkezdenék ill. valamennyien megmaradnának a pályán. A lemorzsolódás évente viszont 50% feletti is lehet, ami mutatja, a motiváció növelése illetve a problémák csökkentése nélkül a minőség biztosítása egyre nagyobb kihívást fog képezni (jelenleg már ott tartunk, hogy részbeni eszközként a köznevelési törvény adott pontjainak hatályon kívül helyezése került napirendre, módosítandó a képesítésekre vonatkozó szabályokat). Egyre kevesebb a férfi, kevés a fiatal pedagógus, sokan nyugdíjba mennek, ott a stressz, sokaknál a túlmunka, felesleges adminisztrációk, sokszor rövid pórázon tartás, a központosítás deficitjei, társadalom megbecsülésének hiánya, a megélhetés biztosíthatóságának hiánya, ... Utóbbinál maradva, hogyan érhetünk el oda, hogy miközben a lakásárak, albérletárak, megélheti költségek rohamosan növekszenek, egy diplomás pedagógus pályakezdőre kalkulált kezdőbér nem éri el a középfokú szakképesítéssel rendelkező törvényileg garantált bérminimumát, s előbbit az utóbbihoz kelljen felzárkóztatni? Hányan fognak így megmaradni a pályán, vagy ha adott évben bért emelünk, majd azt évekre szétszórjuk s minden évben ezekre mutatunk? A tanárok bére biztosan nem járul hozzá az országos átlagbér emelkedési tendenciákhoz. A pedagógus sem tud megélni kommunikációs csűrés-csavarásokból. Mennyire helyes út az, ha a pedagógus társadalom felé sokszor választások előtt fordulunk? A tanároknak őszinte tisztelet és megbecsülés, azért is, amilyen produktumot leraktak a járvány közepette, előkészítetlenül, sokszor rögtönözve, kiaknázva viszont azon belső értékeket, szunnyadó kreativitásokat, ami sokakban szunnyadt s köszönet azon időért is, amit a sajátjukból másoknak, a gyerekeknek adtak, segítve a szülőket, országot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik