Ledöntötték Frederick Douglass fekete emberi jogi aktivista szobrát

2020. július 6. 19:42
Douglass jelentős alakja az amerikai történelemnek. Maga is rabszolga volt Marylandben, majd elmenekülése után a rabszolgaság eltörléséért küzdő, úgynevezett abolicionista mozgalom vezetőjévé vált Massachusetts és New York államokban.

 A New York államban lévő Rochesterben a múlt hét végén ledöntötték Frederick Douglass 19. századi fekete bőrű emberi jogi aktivista szobrát – jelentette hétfőn az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

Douglass jelentős alakja az amerikai történelemnek. Maga is rabszolga volt Marylandben, majd elmenekülése után a rabszolgaság eltörléséért küzdő, úgynevezett abolicionista mozgalom vezetőjévé vált Massachusetts és New York államokban. Híressé váltak a rabszolgaság elleni beszédei és írásai, köztük három önéletrajzi regénye a rabszolgaságról és az amerikai polgárháborúról (1861-1865) is.

Rochesterben, amely New York állam északnyugati részén fekszik, és a tagállam harmadik legnépesebb városa, a belvárosban állt a szobra. Egy közeli szurdokban találták meg, megrongálva. Ledöntéséért senki nem vállalta a felelősséget. Az NPR jelentése szerint feltételezhetőn július 5-én, vasárnap döntötték le. Ez a nap egyben az évfordulója volt annak a híres Douglass-beszédnek is, amely 1852-ben hangzott el, és amelyben az aktivista arról szólt, hogy az Egyesült Államok függetlenségének július 4-i ünnepe az afroamerikai rabszolgák számára nem sokat jelent.

Új szobrot állítanak Douglassnek

A 19. század végén készített szobrot gondozó csoport vezetője, Carvi Eison hétfőn úgy nyilatkozott: új szobrot állítanak Douglassnek. Az elmúlt napokban és hetekben az amerikai konföderáció személyiségeinek – politikusainak és katonáinak – több szobrát ledöntötték, vagy a helyi politikai vezetők utasítására elszállították eredeti helyükről. De meggyalázták a rabszolgákat felszabadító Abraham Lincoln elnök szobrát is Chicagóban vagy a szövetségi fővárosban, Washingtonban, vasárnap pedig a marylandi Baltimore-ban ledöntötték és a kikötő vizébe hajították a földrészt felfedező Kolumbusz Kristóf szobrát.

Hétfőn a washingtoni profi labdarúgócsapat, a Washington Redskins (Washingtoni Rézbőrűek) vezetői bejelentették: gondolkodnak a focicsapat nevének megváltoztatásán. A csapat három kisebbségi tulajdonosa pedig felkért egy beruházási bankot, hogy keressen vevőt, mert eladnák a Redkins-részvényeiket, ugyanis – ahogyan fogalmaztak – „nem boldogok, hogy partnerei a főrészvényesnek, Daniel Snydernek”. A névváltoztatást sajtóértesülések szerint Snyder kezdeményezte, miután egyes hirdetők nyomást gyakoroltak rá.

(MTI)

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még jó, hogy Barry White-nak nincs szobra.

Válaszok:
bispora | 2020. július 7. 12:07

Ejh, döntsd a szobrot, ne siránkozz.

Én meg azt hittem, legtöbbször a vagyok. :)
Legalábbis annak szánom. Annyira nem jó a helyzet, hogy komolyan lehetne venni.

Még jó hogy húsz éve nem dobtam ki a lemezeit...

Csak arra gondol, az afrikai eszement feka népességrobbanás repeszeiből hozzánk is kerül majd. Jobb már most felkészülni...

Nem középen álló vok, hanem "szélsőséges".

Nekem így most megnézve inkább méregzöldnek tűnik, semmiképpen sem feketének, isten őrizz!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés