Zsinagógába kerül Orbán Viktor neve

2020. július 4. 13:33
A Neokohn szerint kissé atavista dolog, de hagyománya van.

Június 30-án, kedden új zsinagógát, vagyis, – ahogy a közleményekben olvasható – „nagyimatermet” avatott a Kecskeméti Zsidó Hitközség. A 300 fő befogadására alkalmas, modern helyiséget a hitközség székházának első emeletén alakították ki – számol be a Neokohn. Az új imatermet 60 millió forint összköltségből építették, melyből 43 millióval Magyarország Kormánya, 15 millió forinttal pedig Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta az építkezést.

Az avatáson a kormány részéről beszédet mondott Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Szalay-Bobrovniczky Vince, civil- és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, a hitközség részéről pedig dr. Feldmájer Péter, MAZSIHISZ Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke, illetve dr. Róna Tamás a város, egyben az alföldi régi vezető rabbija.

***

Az új teremben egy márványtábla is helyet kapott. A szöveg dicséretes módon egy héber nyelvű tórai idézettel kezdődik, mely magyar fordításban így hangzik: „Tanú ez a kőhalom és tanú az oszlop…” (1Móz. 31:52.). Majd így folytatódik: „Ezen nagyimaterem épült az Örökkévaló dicsőségére a teremtés 5780. évében a Holokauszt- és az ateista korszak pusztításai után a hamvaiból feltámadt kecskeméti zsidó közösség részére, Magyarország Kormánya segítségével Orbán Viktor miniszterelnök Soltész Miklós egyházügyi államtitkár támogatásával.

A portál megemlíti, hogy minden bizonnyal ez az első zsinagóga – és valószínűleg nincs ez másképp a más vallásúak templomaiban sem –, ahol Orbán Viktor neve a falon szerepel. Kissé atavista dolog, de hagyománya van.

***

Soltész államtitkár beszédében többek között kiemelte: „Bármely közösségen belül a bizalom és a biztonság szinte elengedhetetlen és a legfontosabb. Legyen ez egy családban, legyen akár egy hitközség és a kormány közti bizalom és biztonság. És ma, Magyarországon, sokak véleménye ugyanez, más országokból is, mind a zsidó felekezetek, mind általában a többi egyházi felekezetek is biztonságban élhetnek. S a másik oldalról pedig megvan az a bizalom irányukba, hogy az a sok-sok támogatás, amiket kapnak, azt jó irányba használják fel.”

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a Holokauszt- és az ateista korszak pusztításai után a hamvaiból feltámadt kecskeméti zsidó közösség részére, "
Bizony, ez alapvető, hogy így legyen, az üldözöttek, legalább haláluk után tiszteletet kapjanak.
Ez - a tisztelet - minden közösség alapja.

OberEnnsinnen 2020. július 4. 13:34
@Leakis
Oké, én azonban sokkal gyakorlatiasabb dolgokra gondolok.
Pl. annak leírására, mi a különbség egy Szentgyörgyi Albert gyermek-, fiatalkorának napi programja és egy mai fiatal napi rutinjában?
Az előbbi emberi, annak minden kötelességével-nyűgjével, de szabadságával, míg a mai álszabadság, kiüresítetten hamis, gépies.
És hogy mindez hogyan hat vissza a testre, lélekre, gondolkodásmódra, mentalitásra, értékválasztásra, önvizsgálatra: egyszóval, hogy felnőtt kort elérve a lehető legjobb opciókat szerezhesse meg a fiatal önmaga számára. És egyben ez lenne a legkedvezőbb a közösségnek is.

Rakjuk össze Orbán Viktor az ellenzék által megrajzolt karakterét: Viktor náci, bár nem antiszemita, aki úgy nyomja el a cigányokat, hogy valójában ő is cigány. Roppantul komplex karakter.

Ez pont nem a tisztelet, ellenkezőleg a gyűlölet kultúrája, amely rombolja a közösséget:
"Ki a székely himnuszt a Parlamentből, le a székely zászlót a Parlamentről!" - követeli a Horthy-szobor megrongálását vállaló hisztérika Gyűlöli az itthoniakat is: Magyarországot "MÁV-perrel" sújtaná.
Forrás: https://kuruc.info/

Ha már tiszteletlenség, legyen itt a neve is, ő maga sem szégyelli, Tóth Edit.
És nyilvánvaló, ő is ebbe a csapatba tartozik, de ellentétben ezekkel a szerencsétlen gyerekekkel, ez a nő: felnőtt.
Már életkorilag, 1975-ös születésű, tehát Horthy a fantáziájában létezhet csak, no és a Romsics-féle történész-szakma, a TGM-, Heller-féle filozófus-szakma gardírozása okán...
Erre biztosan végigremeg a teste: fehér gyereket rúgdosnak feketék:
https://vk.com/videos207753182..

Inkább fehér homeless ez, nem gyermek.

Mit makogsz itt nekem? Visszamaradtál a fejlődésben?

Minek olvasod? Azt hiszed, hogy fogalmatlanok, és neked kell őket felvilágosítanod? Beteg lelkű, aljadék mocskok egytől egyig.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés