Az amerikai kormány aggódik az orosz alkotmánymódosítási népszavazás miatt

2020. július 2. 22:08
Morgan Ortagus leszögezte: az amerikai kormányzat aggasztónak tartja azokat az információkat, amelyek szerint Moszkva „erőfeszítéseket tett a szavazás eredményének manipulálására”.

Az amerikai kormányzat „aggodalmát” fejezte ki az orosz alkotmánymódosításról tartott népszavazás körülményei miatt – jelentette ki sajtótájékoztatóján Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő csütörtökön. Ortagus leszögezte: az amerikai kormányzat aggasztónak tartja azokat az információkat, amelyek szerint Moszkva „erőfeszítéseket tett a szavazás eredményének manipulálására”.

Ilyen erőfeszítésekként említette a választók korlátozását vagy kényszerítését, a referendum ellenzőinek megfélemlítését és a független választási megfigyelőket érintő megszorításokat. A szóvivő sem konkrét példát, sem az információforrásokat nem említett. Hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államokat „különösen nyugtalanítja” maga az alkotmánymódosítás is, amely „potenciálisan lehetővé teszi Putyin elnök számára, hogy 2036-ig hatalomban maradjon”.

„Az egész világon és az Egyesült Államokban is, elvből ellenezzük azokat az alkotmánymódosításokat, amelyek elnökök hatalomban maradását, vagy mandátumuk meghosszabbítását segítik elő, különösen akkor, amikor hiányoznak a demokratikus, szabad és igazságos folyamathoz szükséges feltételek” – fogalmazott Morgan Ortagus. Oroszországban kedden népszavazáson voksoltak az alkotmány módosításáról, és a választásra jogosultak kétharmada támogatta a Vlagyimir Putyin elnök 2036-ig történő hatalmon maradását célzó változtatást.

(MTI)

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ne szidjatok az orosz valasztasi rendszert, hisz ugyancsak ti allitjatok hogy ok valasztottak nektek elnokot )))

Most akkor mennek lebombázni Moszkvát, hogy megvédjék a
demokráciát? Vagy mi a szar közük van hozzá?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés