JP Morgan: Jobban visszaeshet a magyar gazdaság a vártnál

2020. június 28. 11:57
A bank elemzői akár 6,3 százalékos visszaeséssel számolnak.

A JP Morgan elemzést adott ki a koronavírus-járvány hatásairól az európai, közel-keleti, afrikai gazdaságra. Az elemzést a Portfolio foglalta össze. A JP Morgan szerint mély recessziót élhetett át az elmúlt hónapokban a magyar gazdaság. A bank elemzése azt mutatja, hogy a legnagyobb zuhanást a magyar, a román és a török ipari termelés szenvedte el eddig a koronavírus-válságban. Magyarországon és Romániában az autógyártás mellett a többi iparág is hirtelen zuhant nagyot.

Ehhez képest a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon nem esett akkorát, mint számos más országban. Az elemzés szerint az építőipar kisebb csökkenéssel megúszta eddig a feltörekvő térség országaiban. 

A bank elemzői úgy vélik, hogy a vizsgált országok közül

Magyarországon a legkisebb az addicionális költségvetési élénkítés mértéke,

de ez még így is jobb, mint az előző nagy válság idején, 2009-ben, amikor az akkori kormány egyenesen megszorított tovább súlyosbítva a recessziót. 

A JP Morgan arra a következtetésre jut, hogy idén akár 6,3 százalékkal is visszaeshet magyar GDP. Ezt az előrejelzést azonban még nem a legfrissebb makrogazdasági adatok alapján adták. A bank a friss anyagában megjegyzi, hogy „lefelé mutató kockázatok” övezik magyarországi GDP-re vonatkozó előrejelzésüket, vagyis a bank által korábban vártnál akár nagyobb recesszió is lehet hazánkban. Ehhez képest az IMF legfrissebb hazánkra vonatkozó becslése 3,1 százalékos visszaesés 2020-ra.

(Portfolio, Index)

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A JP Morgannál szóltak, hogy Soros et. a közeli napokban forintot fog vásárolni, olcsón, ennyi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés