A probléma nem technikai, hanem politikai jellegű

2020. június 26. 14:45

Jámbor András
Facebook
Talán végre érdemes lenne leszámolni azzal a tévhittel, hogy a probléma az, hogy a Fidesz szavazók nem tudják mi folyik az országban.

„Annyira örülök Dániel Rónaék tanulmányának, mert talán pár mítosszal le lehet számolni. Egyrészt a tanulmányból kiderül, hogy de a kormánypárti szavazók is olvasnak ellenzéki, vagy független média híreket, eljut hozzájuk a korrupció, és az egyéb dolgok. Tehát talán végre érdemes lenne leszámolni azzal a tévhittel, hogy a probléma az, hogy a Fidesz szavazók nem tudják mi folyik az országban (persze közöttük is van aki kevésbé és aki jobban tudja, de átlagban nem az információhiány tűnik a legnagyobb problémának, miközben nyilván az információhiánnyal lehet ellenzéki szavazókat szerezni valószínűleg). Alapvetően a probléma nem technikai, hanem politikai jellegű. Egyrészt a helyi kapcsolódással, ami lehet direkt függés kialakulása (közmunka, önkormányzati támogatások, helyi vállalkozók leuralása, EU-s pénzek osztása), vagy egyszerűen csak az a különbség, hogy nem létezik helyben az ellenzék, de létezik a Fidesz, gyakorlatilag annak az elképzelésnek a kiirtása, hogy egyáltalán lehetne máshogy totálisan stabilizálja a kormánypárt helyzetét.

Ez csak órási munkával tűnik megingathatónak, és nem olyan munkának tűnik amit egy kampány szimplán elvégez (nem, nem működik a négy évente odamegyünk és akkor majd ránk szavaznak). Másrészt az a politikai keret amit a Fidesz kínál a valóság értelmezésére, egyszerűen sokkal jobban felszívja a történéseket, mint az ellenzék nem létező kerete. Egy hír, egy történés azonnal beilleszthető a Fidesz nagyon masszív politika képébe, és rögtön magyarázatot kap, így sokkal könnyebb politikai véleményt kialakítani egy-egy hír kapcsán. Míg ellenzéki térfélen egyszerűen nincs ilyen keret, ha csak az O1G-t nem vesszük ide, azaz azt, hogy mindenért Orbán a hibás. Egyszerűen mondva, minden szempontból, a hatalmi nyomáséból, a jelenlétből, és az érzelmi érthetőségből is sokkal könnyebb a Fidesz politikájához kapcsolódni.

De ami igazán durva, és kevéssé meglepő a kutatásban, hogy a lecsúszok, a szegények, a középosztály alja elégedettebbek a helyzetükkel és az ország helyzetével, mint a jó módban élők. Ezt pedig én leginkább a fentiekből következő perspektíva hiányának tudom betudni. Amikor esély se látszik a mobilitásra, a felfelé jutásra, az elmúlt 30 év után arra, hogy bármilyen politikai változástól jobb lesz, miközben az elmúlt 30 évben ezeknek a rétegeknek minden változás inkább jobb lett, van egy erős ragaszkodás a stabilitáshoz, illetve egy tökéletesen érthető képzeletnélküliség arról milyen is az a jobb. Márpedig ebben a kategóriában az ellenzék csak elszórt össze nem álló üzeneteket mond, meg azt, hogy O1G ez viszont nem perspektíva.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ma olvastam, hogy jelentősen nőtt a magán megtakarítás.
Aztán azt is olvastam, hogy jelentősen csökkent a mélyszegénység.
Az kevés, hogy a fidesz szavazókat gyalázzák.
Meg kell nézniük a kormány és az ország gazdasági teljesítményét is!

Csak tudd, a Fideszre azért szavaznak ennyien, értelmiségiek, zsidók és nem zsidók is, mert jól tudják, hogy mi folyik az országban élő balliberális oldalon.......milyen veszélyt jelentenek az egész nemzet számára, minden itt élőre.

Persze, hogy tudjuk mi zajlik: kitűnő jobboldali kormányzás, a harmatgyenge ellenzék sivalkodása közepette.

Amennyiben ez az egész igaz, úgy a probléma nem technikai, nem politikai, hanem gazdasági jellegű. A gazdaság növekszik, és nem csak a GDP, hanem a jövedelmek is, mi a fenéért akarná bárki is lecserélni a kormányt?

Amennyiben nem, vagy nem csupán ez a siker oka, a probléma akkor sem hatalomtechnikai jellegű, hanem filozófiai. A világban valamiféle morális káosz kezd eluralkodni, itt viszont a legtöbben nem akarnak káoszt. éppen eleget váltogattuk a rendszereket a 20. században. Az itteniek nyugalmat akarnak, nem felforgatást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés