Rétvári: Az iskola nem az erőszak, hanem a tanítás színtere

2020. június 24. 8:39
Egyelőre 500 iskolában lesz őr, akit riasztani lehet, ha valamilyen erőszakos cselekmény történik – fejtette ki az államtitkár.

Az iskola nem az erőszak, hanem a tanítás színtere, ezért fel kell lépni az iskolai erőszak ellen – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán. Rétvári Bence az iskolaőrség bevezetése kapcsán hangsúlyozta, a tendenciát kell nézni a tanárok iskolai bántalmazása terén: az utóbbi időszakban több olyan videó is napvilágra került, amelyeken az látható, hogy a tanárt megverik vagy hozzávágnak valamit.

Tehát olyan körülmények teremtődnek az iskolákban, amelyek között tanítani nem lehet. Úgy lehet tanítani egy iskolában, ha a diákok szót fogadnak a tanárnak” – fogalmazott. Hozzátette, ezért fontos volt, hogy határozottan fellépjenek az iskolai erőszak ellen, akár törvényi eszközökkel is. Kitért arra: az iskolaőröket a rendőrség képzi ki, és a rendőrség állományában dolgoznak majd. Egyelőre 500 iskolában lesz őr, akit riasztani lehet – a tanárok telefonján lévő alkalmazás segítségével –, ha valamilyen erőszakos cselekmény történik.

Az iskolaőr akár testi kényszert is alkalmazhat, de ha rátámadnak, akkor a jogos önvédelem keretein belül akár gumibotot vagy gázspray-t is használhat – mondta Rétvári Bence, hozzátéve, lőfegyver nem lehet az őröknél. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a kormány több megelőző intézkedést is tett, például megemelte az iskolapszichológusok számát és szigorította a tanárok elleni erőszak büntetési tételét, de ezek ellenére a probléma megmaradt.

(MTI)

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az ötlet a pedagógusok szakszervezetének nem jutott eszébe.

Sok iskolában már régen be van kamerázva a folyosó.
Ráadásul minden iskolában folyosói ügyeletesek a tanárok.

Mondj még hasonló hülyeségeket, hadd nevessünk!

Egy folyosón vannak az alsósok és a felsősök? Ez fura.
Hogy, hogy bemehettél az iskolába, a szülők kint várakoznak. Azon kívül, te nem vonhatsz felelősségre egy gyereket, az a tanár dolga. Neki kellett volna szólnod. Örülj, hogy ennyivel megúszta a lányod.

Amennyire te tévedsz!

Csak azokban az iskolákban lesznek, akik ezt kérik.

Szerintem sincs. A diákok nem "rezelnek be" egy iskolaőrtől, hanem érdeklődnek, beszélgetnek vele, hamar megszeretik.
Az iskolaőr sem unatkozik, szünetekben sem és óra alatt sem.

A szülő nem mehet be az iskolába balhézni. Sehol.
Nem arról van szó, hogy ki az erősebb, hanem arról, hogy kinek van joga. Te sem örültél volna, ha válaszul bemegy a cigánygyereknek a pereputtya és műsort rendez a kislányodnak. Merthogy megteszik, kormányoktól függetlenül.

Nehogy már Orbánra fogd, keresd a tettesd az mszp-ben és az szdsz-ben.
Nevezetesen Hillernél, aki a panaszáradatra azt felelte, hogy a tanár a hibás, mert érdekes órát kell tartania. A hülyéje! Fogalma sincs, hogy az általános iskola nem az egyetem, és Kunczénél. Kivettek minden fegyelmezési eszközt a tanárok kezéből.

Nem Orbán a téma, hanem az, amit a lányoddal kapcsolatban leírtál. Ne terelj!
Te azt honnan tudod, hogy intézkedett-e a tanár, vagy nem? Gondolom az első tanácsa, hogy kerülje ki a lányod a nagyfiúkat.
Azt amit mondtál, nem tudom, hogy milyen hangerővel mondtad. De már mindegy is, mert, ha ez igaz lenne, akkor azt legalább tudnád, hogy hányadikos volt a lányod, stb, stb.

Azért az elég feltűnő, hogy eddig mit írtál. :))

kunfia 2020. június 24. 11:20

@Sulammit
Nem tudom most hogy van,de a 2.os kislányom tavaly sokat bántották az 5.es cigányok,mikor szóltam az egyiknek,mindent tagadott,majd a lányomnak fenyegetőzött,bár utána már csak szavakkal bántották.

Rendben félreértettem, te pedig egyből elkezdesz keménykedni.
Orbán a 10 évért felelős, Karácsony a nyolc! nem hét hónapért.
De azért arra kapnék tőled választ, hogy miért az iskolába mentél a gyereknek szólni, miért nem az iskola előtt vártad meg, vagy miért nem mentél el hozzájuk.
Ha egy faluban laksz velük, kell, hogy ismerjed őket.
Mit csináltak a lányoddal, hogyan bántották?

Orbán Viktor elég nagy neked? Na szóval, az Orbán gyerekek, - mind az öt - önkormányzati iskolába járt.

Ezzel így nem értek egyet. Nehogy már a cigány gyereket, ill. a gyerek szüleit ne tudná kezelni egy pedagógus.
Persze attól is függ, hogy hol van az az iskola, szeretik-e a tanárukat a cigány gyerekek, és a szüleik, és nem véletlenül nem a tekintélyről beszélek, hanem a szeretetről.
Ha egy cigány gyereket szeret a tanára, akkor szigorú és következetes is lehet vele. Ha a cigánygyerek érzi, hogy szeretik, sokszorosan meghálálja azt. Persze ez időigényes és mérhetetlen türelem kell hozzájuk, és az, hogy tudjon az a tanár az ő nyelvükön beszélni.
Nem a beás nyelvre gondolok.

Nem láttam a videót.
Azt írtam, hogy attól is függ, hogy hol van az az iskola.
Földrajzilag. Hány cigány jár oda.
Ez a törzsi összefogás nyilván, hogy nem mindenhol működik.
Egy cigányfiú, amikor bekerül a putrisorból az iskolába, nagyot koppan, mert otthon mindent szabadott, macsónak nevelték, az iskolában viszont szabályok vannak.
A szülőket kell megnyerni és ez a nehezebb. DE! ha látják, hogy szereted a gyerekét, ő is szeretni fog téged.

Számtalan példát történetet írhatnék erről, de nem fogok.

Megnéztem. A legjobban nem az idétlen fiúk zavartak, hanem a mellettük ülő, figyelmetlen, közömbös felnőttek. Pont azt találta el, aki a fiúk mellett ült.
Mi a folytatás, mert evidens, hogy előbb a kislányt és a szüleit kérdezik ki, tájékoztatják. Aztán azt a nőt, majd a fiúkat kellene.
Ha nem működne a cigányok iskolai fegyelmezése és a szüleiké, feje tetejére állna az iskola a társadalom.
Lehet fegyelmezni, lehet számonkérni őket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés