Rasszista rasszistának farkasa – szobor- és tabudöntögetők Amerikában – MANDINER PODCAST

2020. június 12. 16:08
Egy fekete amerikai halála egy utcai rendőri intézkedés során irracionális társadalmi, politikai hullámverést generált Amerikában. Az irracionalitás mögött azonban vannak valós társadalmi traumák, etnikai feszültségek, és persze ideológiai töltetek, politikai szándékok is.

Ennek kibogozása a nagy feladat az amerikai rasszizmus-vita és a napokban elharapózó szobordöntögetések megértéséhez. Rendőri túlkapások ugyanis időről időre előfordulnak, az elmúlt években több hasonló eset történt (Trayvon Martin (2012.), Michael Brown (2014.), Freddie Gray (2015.) – Amerika azonban nem borult lángba. Most viszont igen, és ez nem a Martin Luther King által elképzelt polgárjogi engedetlenségi módszer, hanem a törvényesség kikezdése. Ráadásul az elnökválasztási kampány kezdetén.

Amerikában vannak faji előítéletek; de vajon az antirasszizmus dogmái, igazodási kényszerei megoldják a feketék sérelmeit? Amerikában vannak integrációs problémák; de vajon a konföderációs múlt törlése az amerikai történelemből előnyösebb helyzetbe hozza a leszakadó fekete rétegeket?

Vendégünk: Magyarics Tamás, az ELTE BTK Amerikanisztika Tanszékének egyetemi tanára.

Műsorunk az alábbi felületeken is elérhető:

Apple Podcast

Spotify

Soundcloud

Google Podcasts

Radiopublic

Breaker

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A zsidó Kolumbusz is kapott elismerést a tömegektől. Porba harapott.

Az újabban terjedő szintetikus ópiát, a Fentanyl akár százszor is erősebb hatású lehet a morfiumnál, és ötvenszer a heroinnál. És ugyanannyiszor halálosabb is.
A törvényszéki orvosi vizsgálat szerint George Floyd szervezetében a Fentanyl nevű kábítószert mutatták ki.

Már megint felhasználják őket.

Marx szobrait mikor döntik vagy gyalázzák?
- Következésképpen, a rabszolga kereskedelem előtt, a gyarmatok igen kevés terméküket küldték az Óvilágba, és nem változtatták meg a világot észrevehetően. Ezért a rabszolgaság egy kimagasló fontosságú kereskedelmi kategória. A rabszolgaság nélkül Észak-Amerika, a leghaladóbb ország, csak egy tekintélyelvű ország lenne. Ha Észak-Amerikát letöröljük a térképről csak anarchiát kapunk, valamint a kereskedelem és a modern civilizáció teljes elhalását.
Viszont a rabszolgaság eltörlésével magát Amerikát törölnénk le a térképről.
(Marx levele Pável Vasziljevics Annenkovnak 1846. december 28-án.)

Azért vagy survivor (túlélő), hogy hülye legyél? Azért fölösleges.
Más szerzők, közöttük a náci vadász Simon Wiesenthal, aki népszerű könyvet írta a felfedezőről a Remény vitorlái címmel, úgy gondolja, hogy Kolumbusz zsidó volt.
Other writers, including Nazi hunter Simon Wiesenthal, who wrote a popular book “Sails of Hope” on the explorer, think he was a Jew. (The Times of Israel, 8 October, 2018.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés