Orbán: Fantasztikusan élénk kapcsolatrendszer alakult ki a két ország között

2020. június 12. 14:02
„A múltat nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünkben van” – ebben a szellemben zajlott a találkozó a szlovák kormányfő elmondása szerint.

Köszönjük Igor Matovic kormányfőnek, hogy hazánkba látogatott és azt, hogy ezt a látogatást ilyen hamar megejtette – kezdte a kétoldalú tárgyalások utáni sajtótájékoztatóját Orbán Viktor. A magyar kormányfő köszönetet mondott azért is, hogy a szlovák kormány programját magyarra is lefordították és „így mi is olvashattuk” – fogalmazott, kiemelve, hogy szintén köszönet jár Igor Matovicnak a felvidéki magyarság számára küldött üzenetei és gesztusai miatt, amelyek „nem maradtak visszhangtalanok sem Budapesten, sem a magyar szívekben”.

Orbán Viktor háláját fejezte ki azért is, amiért sok magyart a szlovákok hoztak haza a világ különböző pontjairól a koronavírus-járvány miatti lezárások közepette, illetve a határon át történő ingázás lehetővé tevéséért és a határátlépésekre vonatkozó korlátozások eltörléséért is.

Mi büszkék vagyunk a Magyarországon élő szlovákok közösségére,

nagyszerű és látványos teljesítményt mutatnak Magyarországon, szépek az iskoláik és fantasztikusak a templomaik” – fogalmazott a magyar miniszterelnök. 

Hitelkeret a szlovák befektetőknek

A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy 2010 óta a magyarországi szlovák közösség támogatását négyszeresére növelték. Azt is elmondta, hogy úgy látja, fantasztikusan élénk kapcsolatrendszer alakult ki a két ország között. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere. „A két ország közötti forgalom tavaly meghaladta a tízmilliárd eurót” – fejtette ki, hozzátéve, hogy kérte szlovák kollégáját, hogy küldjön minél több szlovák befektetőt Magyarországra. Kifejtette, hogy ennek elősegítésére nyitottak egy hatszázmillió eurós hitelkeretet az Eximbanknál, amit szükség szerint tovább tudnak bővíteni. 

A magyar miniszterelnök történelmi jelentőségűnek nevezte az előttünk álló hónapok történéseit. Ezeket sorolva kifejtette: ilyen történelmi jelentőségű történés a komáromi híd átadása is. „Erős, magabiztosságot sugárzó a két országot összekötő híd” – fogalmazott. Elmondta azt is, hogy 2022-ig hat új átkelőt építenek, ebből három híd lesz az Ipolyon. „A két ország között ezzel negyvenre nő a határátkelők száma”– mondta. Elmondása szerint így tizenhat kilométerenként lesznek átkelők. Ez még mindig nem a nyugati színvonal, ahol átlagosan három kilométerre vannak egymástól a határátkelők, de a korábbi negyven kilométeres adathoz viszonyítva komoly előrelépés – mutatott rá.

Arról is beszélt, hogy

az év végre két ponton is összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát.

Ezekért a két ország biztonságát meghatározó történésekért hálásak vagyunk Szlovákiának – fogalmazott. Végül reményét fejezte ki arra nézve, hogy továbbra is a jóindulat és a barátság fogja vezetni Szlovákiát úgy, ahogy Matovic ezt az elmúlt hónapokban világossá tette. 

A múltat nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünkben van

Szeretném hangsúlyozni, hogy nemcsak szomszédokként tekintünk önökre, hanem barátokként is” – fogalmazott a szlovák kormányfő hozzátéve, hogy „rossz lenne nem felvállalni azt, amikor egy ország tagjai voltunk és a királyaink is közösek voltak”. Igor Matovic a trianoni döntés századik évfordulójával kapcsolatban elmondta: két nappal a centenárium előtt úgy állt ehhez a megemlékezéshez, hogy létrehozott egy programot, aminek azt a nevet adta, hogy „a múltat nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünkben van”. „Ebben a szellemben zajlott le a mai találkozó is” – fogalmazott a szlovák kormányfő, majd ő is köszönetet mondott hazánknak a koronavírus-járvány alatt nyújtott segítségében.

Igor Matovic hangsúlyozta, hogy kormányának egyik célja, hogy a Szlovákiában élő magyarok is egyenrangúnak érezzék magukat „függetlenül attól, hogy az édesanyjuk milyen nyelven tanította meg őket”. 

Ez is célom, hogy minden anya saját anyanyelvén taníthassa gyermekét, de szeretném azt is kérni, hogy tanítsa meg a gyermekeit szlovákul is

– fogalmazott. Matovic szerint a felvidéki magyarok akár Szlovákia „követei” is lehetnének és szorosabb kapcsolatot hozhatnak létre a V4-ek között, hiszen beszélnek magyarul is és szlovákul is, ami pedig nem különbözik sokban a cseh nyelvtől. Itt határozottan kijelentette, hogy „Magyarország számolhat Szlovákia támogatására a V4 projektben”.

Végül arról beszélt, hogy szeretné, ha Budapesten is lenne egy hasonló rendezvény, mint amit Pozsonyban tartottak, ahova meghívnák a magyarokat, hogy tájékozódjanak és gyönyörködjenek a szlovák kultúrában. „Mi barátként jöttünk ide és barátként is távozunk” – zárta szavait Igor Matovic.

Orbán Viktor a köztévé európai újjáépítési alap tárgyalásával kapcsolatos kérdésére válaszolva elmondta: van néhány stratégiai kérdés, amiben nyilvánvalóan egybeesik az álláspont Szlovákiával, a csehekkel és lengyelekkel is. Elmondása szerint az egyik ilyen stratégiai kérdés a kvóták elutasítása és az EU bővítésének támogatása a Balkán irányában, példaként Szerbiát említve. További stratégiai kérdésnek minősítette a nukleáris energiához való pozitív közeledést. Az európai újjáépítési alappal kapcsolatban megismételte a reggeli rádióinterjúban elmondottakat, miszerint: „először dolgozni kell, meg kell keresni a pénzt és utána lehet elkölteni”, hozzátéve, hogy miután nem tudtak másban megállapodni, mint egy ilyen hitelre épülő újraindító tervben, így el tudják ezt fogadni, de csak akkor, ha a beltartalma észszerű és igazságos.

Igazságtalan tartalomra nem lehet sikeres gazdasági akciótervet építeni

– fogalmazott. Az egyik alapvető igazság az, hogy ha segítséget akarunk adni, akkor nem lehet a szegényebbeknek kevesebbet, mint a gazdagabbaknak – vélekedett, rámutatva, hogy ez a csomag egyelőre „szenved ilyen hiányosságban”.

Mandiner

Összesen 204 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szlovákia ötévenként - Dzurinda, Fico - fajsúlyos, szlovák nemzeti politikust képes kiállítani.
Nálunk az egy Orbánon kívül C-, D-kategóriás ellenzéki politikusok sáskahada tenyésztődik ki, ami aggasztó és veszélyes a jövőre nézve.
Az ország helyzetét éppen ezért alaptörvényben kellene meghatározni, hogy mindenféle gyülevész kollaboránsok, Gyurcsányok, Medgyesyk, Bajnaik, ha oda is kerülnének: a magyar szuverenitás alkotmányos parancsa áttörhetetlen akadály legyen az ámokfutásuk előtt.
Ugyanis, ma, egy absztrakt-felgyorsult világban, ahol számlaműveletekkel percek alatt hatalmas pénzek mozgathatók: a mai magyar bal-liberális ellenzék 6 hónap alatt az országot, a magyar népet végérvényesen és visszavonhatatlanul a halálba vinné.
Magyarországon ma a kormány-ellenzék aránya: 50-50%!
Ez nem játék.
Élet-halál, ezért Alaptörvényben GARANCIÁT, sőt GARANCIÁKAT.
Pl.
1. Magyarország BÁRMINEMŰ értelmű szuverenitásának feladása elévülhetetlen bűncselekmény, - és
2. Ennek ellenállni nem csak jog: kötelesség minden magyar polgár számára!

Nem kell köztársaságot alapítani, hanem gazdasági szövetséget a Kárpát-medence országai között.
A V4-ek külpolitikája egymás között megfelelő és ezt kell tovább bővíteni. A felvázolt tervekkel is egyet lehet érteni. Mindezzel példát lehet mutatni az EU-nak, hogy diktatúra nélkül - EU diktatúra nélkül - is lehet szövetségben élni és gyarapodni.

Nem véletlen, hogy az EU balliberálisai megkísérlik megbontani a V4-ek összefogását. Tisztában vannak vele, hogyha kialakulna egy Közép-Európai összefogás a a balliberálisok, sorosék EU jövőbeni projektjük dugába dőlne.

Kölcsönös Gazdasági Segítő Tanács és a Varsói 4 szerződés :DDD

30 évre rá.
..................

Ez még íróniának sem felel meg. A KGST Moszkva utasítására jött létre és a célja Szovjetunió vezető szerepének fenntartása volt. Ugyanez igaz a Varsói Szerződésre is.

Jó helyen vagy. Üdv. Akinek nem tetszik a stílusa, ikszeld ki.
Sokunknak hosszú listánk van:-)

:D milyen aktívak lettek a szar jobbikos köpködők!
nagy bajban lehetnek! :D
............
Na ja! Felköpnek és aláállnak.

Azt hittem, egy konzervatív fórumon vagyok. De mintha ugyanaz a pampogás menne mint a hvg-n, csak kevésbé trágár. :-)
..............
Azért ne keseredjél el, mert vannak itt a Fórumon függetlenek és konzervatív gondolkodó fórumozók is. Amennyiben te is ilyen vagy, csak erősíteni fogod a táborunkat. Szükség van rád.

Ne keseredj el. Veled a Jobbik vezetés rendszeresen feltörli a padlót. Szemmel láthatóan élvezed.

Csak így tovább.
Itt úgy védhetjük meg magunkat, ha a durva stílust ikszeljuk. Hangsúlyozom, hogy nem a más véleményt.

Nem lehet különválasztani. Érvek híján agresszívan szemelyeskednek.

Majd a Jobbik!

Ööö... izé... na... beszélni sem szabad nemzetpolitikai kérdésekről...

Szebb befutó helyeket Fletó listáján!

14 hozzászólás után X. Csá, ne válaszolj.

A tendencia több, mint érdekes. Bármi lehet belőle.......

Gratula:-)
Ha sokan használjuk az ikszet, két részre bonthatjuk a hozzászólások felületét.
Mi a sajátjai kat olvassuk, ők még a sajátjai kat

Ezért újra és újra.

Kösz, csak írják, ennyit tudnak...
Aljasoskodni, gyalázkodni a bolond is képes, ezek aljasok és bolondok együtt, mint minden bal és libsi...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés