Houstonban elbúcsúztatták George Floydot.

2020. június 10. 7:23
Minnesota lakóinak „joguk van a biztonsághoz”, mondta Donald Trump

A texasi Houstonban kedden elbúcsúztatták a 46 évesen rendőri erőszak áldozataként meghalt 46 éves George Floydot. Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje nem volt jelen a szertartáson, de videóüzenetet küldött.

Több százan gyűltek össze a houstoni The Fountain of Praise templomban, ahol a szertartáson csak meghívott vendégek vehettek részt. Egy nappal korábban azonban több ezren róhatták le kegyeletüket, mivel a Minneapolisban meghalt, de Houstonban felnőtt Floyd koporsóját már hétfőn délután felravatalozták. Akkor Texas állam republikánus kormányzója, Greg Abbott az első között hajtott fejet a ravatalnál. A keddi templomi búcsúztatáson politikusok, hírességek – köztük Jamie Foxx színész – és polgárjogi aktivisták vettek részt, a családtagok, és barátok mellett. Énekek csendültek fel és beszédek hangzottak el. A családtagok „kedves óriásként” emlékeztek Floydra, egykori iskolatársai pedig kosárlabdás tehetségét idézték fel.

Videóüzenetében Joe Biden együttérzéséről biztosította a családtagokat, az amerikaiakat pedig általában a megkülönböztetés elleni küzdelemre buzdította. „Azzal kell megbirkóznunk, hogy e nemzet ígéretét túl sokaktól és túl sokáig megtagadták” – fogalmazott a politikus, leszögezve, hogy arról van szó „kik vagyunk, miben hiszünk, és ami talán a legfontosabb, hogy kik akarunk lenni”. Azt hangoztatta, hogy „az amerikai életet még mindig rendszerszerű durva bánásmód gyötri”. Leszögezte, hogy „nem fordíthatjuk el a fejünket a lelkünket megsebző fajgyűlölet láttán”. A bibliai idézetekkel tűzdelt beszédben úgy vélekedett: „a nemzet meggyógyítható a sebzettségből”. „Itt az idő a faji igazságosságra” – fogalmazott. Szavait a templomban taps fogadta.

A fő búcsúbeszédet Al Sharpton tiszteletes, polgárjogi aktivista mondta el. A fajgyűlöletet „intézményes, rendszerszerű problémaként” írta le. Donald Trump amerikai elnököt bírálva „magas helyen lakozó gonoszságról” beszélt. „Ott ül és megpróbálja kitalálni, hogyan lehetne véget vetni a tiltakozásoknak, ahelyett, hogy azon gondolkodna, hogyan lehet véget vetni a brutalitásnak. Összehívja a kabinetjét és megpróbálja kitalálni, hogy ez hogyan érinti majd a választásokat, ahelyett, hogy azon gondolkodna, hogyan érinti ez a mindennapi életünket” – fogalmazott a pulpitusról Sharpton, aki többször is élt a „magas helyen lakozó gonoszság” kifejezéssel. A tiszteletes utalt arra, hogy az elnök „aktív katonák bevetéséről beszélt, miközben nem volt egyetlen szava sem a gyilkos rendőr 8 perc 46 másodpercéről”. Derek Chauvin minneapolisi rendőr ugyanis május 25-én ennyi ideig térdelt az igazoltatás és a megbilincselés után George Floyd nyakán, aminek következtében Floyd már az ötödik percben életét vesztette. Sharpton hangsúlyozta, hogy „ameddig a fekete élet ára nem lesz azonos a fehér életével, ezek a helyzetek folytonosan megismétlődnek majd”.

Donald Trump, aki „szomorúnak és tragikusnak” nevezte a rendőri erőszakot, egyébként május 29-én hozta nyilvánosságra, hogy korábban beszélt George Floyd családtagjaival. „Átérzem a fájdalmat, George családjának joga van ahhoz, hogy igazságot szolgáltassanak neki” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy Minnesota lakóinak „joguk van a biztonsághoz”. Később a Twitteren Trump több alkalommal is arról írt, hogy a tüntetéseken megjelenő, szerinte „szervezett csoportoknak” nem szabadna árnyat vetniük Floyd emlékére. George Floydot a szertartás után a Houston egyik elővárosában lévő temetőben, édesanyja mellett helyezték örök nyugalomra.

(MTI)

 

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a féreg sem gondolta életében, hogy ennyien fogják figyelemmel
követni a temetését. Csak egy undorító tagja volt a söpredéknek, kb,
mint Ságvári Endre.

ez a kedves óriás volt, aki pisztolyt szorított a 8 hónapos várandós anya hasához, amíg a többi kedves óriás megszüntette a szörnyű zsúfoltságot a nő otthonában.

Sztojkát is hasonló tisztelettel temetnék.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés