A többség nevében

2020. június 6. 8:22

Márton Joci
Mérce
Az egyenlő oktatástól való megfosztástól, a jogállam szembe köpésén át, a nemzetből való kizárásig.

„Már az év első sajtótájékoztatóján egyértelművé tette Orbán Viktor, hogy a több mint egy évtizede szegregált oktatásban részesített gyöngyöspatai roma diákok ügyében meghozott bírósági döntés ellen minden kommunikációs eszközt megragad, hogy elvitassa a diákok morális győzelmét. Tette ezt azt követően, hogy a bíróság első, majd másodfokon is a diszkriminatív bánásmód miatt a diákok javára ítélt, és az érintett intézményeket kártérítés kifizetésére kötelezte. Bár, ahogy maga is utalt rá, a kormányfő jogász végzettségű, mégis szándékosan és következetesen átminősítette az ügyet. E torzító, áldozathibáztató narratíva révén pedig visszarendezte a sorokat: az igazságszolgáltatás jogának elvitatásával meghatározta többség, kisebbség viszonyát és a nemzethez való tartozás jogát.

Az elmúlt félévben azt láthattuk, hogy a teljes kormányzati kommunikációs apparátust Horváth László, a térség országgyűlési képviselőjének segítségére vezényelte, az ügy kirobbanásakor napi szinten, kiemelten foglalkoztak a témával. Már januárban, a Hír Tv Élőben című műsorában látni lehetett, milyen irányba terelné Orbán Viktor az ügyet: a tendenciózusan megfogalmazott kérdések, melyekkel telefonos szavazásra buzdított, előkészítették a nemzeti konzultáció tervét, mely végül nem valósult meg. Hiszen, ahogy arra civil szervezetek rámutattak, a konzultáció kivitelezésének költsége meghaladta volna a kártérítés összegét.

Egy olyan diskurzus vette kezdetét, amely túlmutat a romák szegregációjának kérdésén, és alkalmas arra, hogy az állampolgárok alapvető jogbiztonságba vetett bizalmát ingassa meg. A regnáló kormány újradefiniálta a kártérítés fogalmát, illetve viszonylagossá próbálta tenni annak érvényességét, attól függően, hogy kik a kár okozói és annak elszenvedői.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha az o brancsuk lenne kormanyon, ez az ugy nem is letezne. Bar ok voltak az okozoi. Most is csak a nem lesz itt nyugi jegyeben tupirozzak fel az egig.
Amikor Gyurcsany nyalkan jart kozottuk, azt vagta oda nekik, dolgozzatok, en is dolgozom.
Ugyanugy azt is hozzatehette volna, hogy tanuljanak, bezzeg o is hamisitott diplomat maganak!
Hat ilyen aldozatok ok!

Ha az o brancsuk lenne kormanyon, ez az ugy nem is letezne. Bar ok voltak az okozoi. Most is csak a nem lesz itt nyugi jegyeben tupirozzak fel az egig.
Amikor Gyurcsany nyalkan jart kozottuk, azt vagta oda nekik, dolgozzatok, en is dolgozom.
Ugyanugy azt is hozzatehette volna, hogy tanuljanak, bezzeg o is hamisitott diplomat maganak!
Hat ilyen aldozatok ok!

Mi van? Milyen áldozatok vagytok ti? Tudod kik az áldozatok? Azok a gyerekek, akik nem tudtak tanulni miattatok, akik mindennap a fenyegetéseteknek, leköpködéseteknek, k...anyázásoknak, hídpénz beszedéseteknek voltak az elszenvedői.
Azok a tanárok, akik kénytelenek voltak ilyen deviáns mindent szétverő gyerekeket elviselni, mert tanítani nem igen lehetett titeket.
Talán azért tűrték el a 100 és 1000 órai hiányzásaitokat, mert örültek, hogy addig sem törtök zúztok, teszitek tönkre az óráikat. Féltek tőletek a tanárok, ahogyan a falubeliek is.

Ők az áldozatok, nekik járna a kártérítés, hiszen nekik kellett a gyerekeiket utaztatni egy másik iskolába, ahol végre tanulhattak, ahol végre nyugtuk volt tőletek.

Szokásos hazudozás, ferdítés.
Különböző induló helyzetben levőket nem lehet együtt oktatni.
A rossz indittatású örökké lemarad, a másik meg vissza van húzva.
Amig a gyengék nem zárkóznak fel csak szegregáltan lehet oktatni.
Egyébként az ilyen mércések elvtársai alatt indult el a "szegregált" oktatás.
Ami a "propaganda" költségeit illeti, azért ezt nem a gyöngyöspatai pénzzel kell összehasonlítani. A megélhetési jogvédők nem is tagadva a gyöngyöspatai ítéletet precedensnek takintve perek tömegét akarták elindítani és az "elérzékenyített" bíróságokon megnyerni.
A cikk idézett része, de az eredeti is egyébként hemzseg az egyoldalú ferdítésektől.
Az egész ítélet arra jó, hogy megmutassa, nem kell tanulni, anélküli is jön a pénz.
Ez pedig hosszú távon a cigányoknak sem jó.

Az egyenlő oktatástól meg van fosztva, aki cigányok közé kénytelen iskolába járni.

Nem fosztották meg a cigányokat az oktatástól, ez hazugság. A többi gyereket védték ezektől a rohadékoktól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés