Az amerikai védelmi miniszter nem támogatja katonák bevetését rendfenntartó célokra

2020. június 3. 18:31
Mark Esper a Pentagonban tartott sajtótájékoztatón határozottan elítélte a 46 éves afroamerikai George Floyd elleni brutális rendőri intézkedést, amelynek során Floyd meghalt.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter szerdán Washingtonban, a Pentagonban (védelmi minisztériumban) tartott sajtókonferenciáján kijelentette, hogy nem támogatja aktív katonák bevetését rendfenntartó célokra belföldön.

Nem támogatom a lázadási törvény alkalmazását” – jelentette ki Esper, aki először nyilatkozott meg a nyilvánosság előtt a múlt héten kezdődött tüntetéssorozat kirobbanása óta. Az említett törvényre utalva leszögezte: a jogszabályhoz rendelt intézkedéseket „csakis a legvégső esetben szabad alkalmazni, és csakis a legsürgősebb és legsanyarúbb helyzetekben”.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn délután, a Fehér Ház Rózsakertjében tett rövid nyilatkozatában vetette fel, hogy a rend helyreállítása érdekében igénybe veheti azt az 1807-es, úgynevezett lázadási törvényt, amely lehetővé teszi az amerikai elnököknek, hogy megkerüljék azt a szövetségi törvényt, amely tiltja a hadsereg bevetését belföldi rendfenntartásra. A törvényt egyébként 1992-ben – George H.W. Bush elnöksége idején, a kaliforniai kormányzó kérésére – már alkalmazták, amikor Los Angelesben a mostanihoz hasonló eset történt. Akkor egy tüntetés során az afroamerikai Rodney Kinget négy rendőr brutálisan megverte, s hármukat később a bíróságon felmentették. A felmentő ítélet után országos tüntetéssorozat kezdődött.

Mindig is úgy gondoltam, s változatlanul úgy gondolom, hogy a Nemzeti Gárda a legalkalmasabb a polgári hatóságok és a helyi rendőrség belföldi megtámogatására ilyen helyzetekben” – fogalmazott Mark Esper.

Hozzáfűzte, hogy nemcsak miniszterként, hanem volt katonaként és a Nemzeti Gárda volt tagjaként is csakis a legvégső esetben tartja bevethetőnek az aktív szolgálatot teljesítő katonákat. „Most nincs ilyen helyzet” – szögezte le. Mark Esper a sajtótájékoztatón határozottan elítélte a 46 éves afroamerikai George Floyd elleni brutális rendőri intézkedést, amelynek során Floyd meghalt. Május 25-én négy rendőr igazoltatta Floydot Minneapolisban, a földre kényszerítették és megbilincselték, s az egyik rendőr 8-9 percen keresztül a nyakára térdelt. A férfi – a halottkém jelentése szerint – az 5. percben életét vesztette. „Szörnyű bűncselekmény” – fogalmazott Mark Esper, és az intézkedő rendőrök felelősségre vonását követelte. „Ez tragédia, amelyet túl sokszor látunk ismétlődni” – hangoztatta. A négy rendőrt egyébként másnap elbocsátották, a Floyd nyakára térdelő Derek Chauvint pedig letartóztatták, és gyilkosság gyanújával vádat emeltek ellene.

(MTI)

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ki volt az a George Floyd?"
"Nőkre vadászó, visszaeső bűnöző volt a fajtársak, antifák és demokraták hőse, akire hivatkozva most fosztogatnak"
https://kuruc.info/r/4/213260/
George Floyd, miután a 2007. évi rablás miatt szabadon engedték a börtönből, bűnösnek ismeri el egy nő otthonába való belépést, fegyverrel a hasára mutatva, drogokra és pénzt keresve az otthonban. A bírósági nyilvántartások szerint Floydot tíz hónapra börtönbüntetésre ítélték kokain miatt 2005. decemberi letartóztatásban Korábban ugyanazon bűncselekmény miatt, 2002. októberi letartóztatás miatt, nyolc hónapra ítélték el Floydot 2002-ben letartóztatták bűncselekmény elkövetése miatt, és 30 napig töltött börtönben 1998 augusztusában volt egy másik lopása.
https://www.dailymail.co.uk/ne..
BBC ... www.bbc.co.uk hírek world-us-can ... 3 napja - Mielőtt George Floyd képe térd alatt feküdt volna ... Voltak mélységek, mint amikor 2007-ben letartóztatták rablásért és öt év börtönre töltöttek.

Másutt rendre bevetik a katonáikat..

Amerikában eljött az ideje, hogy hazazavarják a rendbontókat, fosztogatókat. Bármilyen eszközzel, bármilyen áron, mert ebben az esetben az egy meghalt bűnözővel szemben áll több tízezer ember kára, sebesültek sokasága és egy megölt fekete rendőrtiszt. Ezt a helyzetet fel kell számolni.

Itthon pedig a szervezést és a szigorú készletgazdálkodást bízták a katonákra, akik közvetlen kapcsolatban álltak az irányító törzzsel. Biztosítva az igények folyamatos ellátását, és nyakon csípve néhány fosztogató ügyeskedőt. Mindezt azért, hogy a kórházi személyzet és a vezetés a lényegre, a szakmai kérdésekre tudjon koncentrálni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés