Orbán népének Kádár kell

2020. június 2. 10:08

Föld S. Péter
Hírklikk
A Fidesz szavazóinak mintegy fele is arra voksolt, hogy Kádár idején jobb volt, mert kiszámíthatóbb volt az élet.

„Sokakat talán meglepett annak, a Hírklikk által is ismertetett felmérésnek az eredménye, amelyet a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert Stiftung közvélemény-kutatók közösen készítettek a rendszerváltozás 30. évfordulója alkalmából. Arról kérdezték az embereket, hogy a Kádár rendszerben, vagy most élnek jobban. A Fidesz szavazóinak mintegy fele is arra voksolt, hogy Kádár idején jobb volt, mert kiszámíthatóbb volt az élet, és kisebbek a társadalmi egyenlőtlenségek.

Akik ma ismerik Orbán Viktort és csak a mostani, a személye körül kultuszt építő diktátort látják benne, valószínűleg már nem emlékeznek arra, mi történt, miután Orbánt másodszor is miniszterelnöknek választottak. A frissen megválasztott miniszterelnök 2010-ben, nyár végén, azzal ment Brüsszelbe, hogy majd idehaza szépen elengedi a hiányt. Azt gondolta, ebből oszt majd az embereknek, mert jó akart lenni (majdnem) mindenkihez.

De Brüsszelben nem örültek az ötletének. Az a csúnya portugál, a Barroso, akinek a nevére már alig emlékszik valaki, azt mondta a mi miniszterelnökünknek, hogy NEM. Nem engedheti el a hiányt. Innen számítódik minden. Például az, hogy 72 óra alatt kellett a gazdasági programot összerakni. Kapkodni volt muszáj, rögtönözni. Hazudni – ha úgy tetszik.

Pedig, ami Kádárnak összejött, azt akarta Orbán is. Hogy szépen emlékezzenek rá az emberek. Mindenből a legtöbbet kihozni. Mint János bácsi, akit kezdetben majdnem mindenki utált. Nem ok nélkül, valljuk be. Voltak viselt dolgai, '56 után főleg. De aztán szépen megjavult. Ő lett a mi János bácsink, és mi lettünk a legvidámabb barakk. Jobb volt ő nekünk, mint Brezsnyev, Zsivkov, Novotny, Gomulka, Honecker az övéinek. Ceausescuról nem is beszélve.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A csúnya portugál korábban persze nem volt ennyire szigorú. Volt, akinek elnézte azt is, hogy hazudott éjjel-nappal, és trükkök százaival próbálta elrejteni az igazság egynémely oldalát...

Kádár idejében többször volt merevedésem. Most a derekamban van többször.

Nagyon csúsztat a cikkíró. Félhet a mesterséges intelligenciától, mert az ő helyét könnyen átveszik:-))


Ugyanezt a kérdést pártpreferencia szerint megvizsgálva az derült ki, hogy az összes ellenzéki táborban többen vannak azok, akik szerint jobb volt a többség életszínvonala a Kádár-korszak alatt. Az MSZP-szavazóknál ez az arány 70 százalék, a DK-soknál 71, de még a Jobbik-szimpatizánsok körében is 54.

https://hvg.hu/itthon/20200528..

Ugyanezt a kérdést pártpreferencia szerint megvizsgálva az derült ki, hogy az összes ellenzéki táborban többen vannak azok, akik szerint jobb volt a többség életszínvonala a Kádár-korszak alatt. Az MSZP-szavazóknál ez az arány 70 százalék, a DK-soknál 71, de még a Jobbik-szimpatizánsok körében is 54.

https://hvg.hu/itthon/20200528..


A cikkíró nem fejti ki az igazság minden részletét.

A ballib ilyen kérdésekre csak ilyen politikailag motivált választ tud adni. Meterházy pl azt mondta, hogy az ő kormányzásuk idején jobb gazdasági helyzetben volt az ország, mint a Fidesz kormány ideje alatt.

Teljes mértékig igazad van.

Volt az a gazdasági biztos, tán A-val kezdődik a neve. Nos, ő minden konvergencia programot elfogadott Gyurcsányitól, pedig tudta, hogy hazugságok vannak benne.

hazudsz te mocskos allat... senki se kerte hogy engedjek el a hianyt.
csupan annyit, hogy a koltsegvetesi hiany lehessen 3% folott. Amint azt rendre engedelyezik a franciaknak olaszoknak stb stb csont nelkul.

Köszi, nem ugrott be.

annyiban modositanam, hogy mikor a hazat elarverezik, a csaladapa meghal, a csalad a hid ala kerul, es szidjak a mamat, hogy bezzeg a papa idejen csokitorta volt, most hogy o a csaladfo meg hid...

Itt egy másik felmérés, sokkal megdöbbentőbb, el sem akarom hinni ( lehet, hogy ez a felmérés is hazudik? ):

Az is kiderült, hogy mára az emberek érdemi többsége sokkal nagyobb kárnak tartja a gazdasági recessziót, mint azt, ha sok ember súlyosan megbetegszik, esetleg meghal.

https://24.hu/kozelet/2020/06/..

Föld S. írásait elnézve, biztos vagyok benne, hogy az óvodában egy szalmabáb volt a jele.

Persze, a Kádár-érában kiszámíthatóan tartott a csőd felé. Meg az ellenzék idióta ötletei is kiszámíthatóan vinnének a zsákutcába. Orbánék viszont nagyon is hitelesen, mérhetően fejlesztik az egyre pozitívabb jövő felé haladást.

Ha lett volna olyan opció, hogy "1914 előtt jobb volt", azt is sokan beikszelnék. Ezek a félig a nosztalgiára építő megkérdezések nem sokat érnek. Az számít, hogy lassan senki sem szavaz azokra a pártokra, amelyek ténylegesen a Kádár-rendszer visszaállítását vagy legalábbis egyes elemeinek visszahozását ígérik.

Persze, csak azt az apróságot engedte meg neki, hogy a 2006-os választás utánra halassza az egészet, amivel vastagon beavatkozott a magyar választásokba. Így aztán Feri végighazudta a kampányt a Pannon pumával.Az MSZP mélyrepülése, mint az nemrégiben szóba került, nem a beszéddel kezdődött, hanem a megszorítások bejelentésével (és a Fidesz "Magyarország ébresztő!" kampányával) Ugyanis bármennyire feledékeny is a választó, azért kéthetes távlatban azért még as legegyszerűbbeket sem lehet hülyére venni.

Földes firkálmányaihoz méltóan már a cím is hazugság, a "majdnem fele" valójában 36%, ami egyharmad. (MSZP-DK 70+ %!) De ha akkora lenne a nosztalgia, a kádárista Munkáspárt legalább a parlamenti küszöböt elérné, nem?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában