Kitoloncoltak az Egyesült Államokból egy iráni tudóst

2020. június 2. 9:19
Szírusz Aszgarit kémkedéssel gyanúsították.

Úton van haza az Egyesült Államokból egy iráni tudós, akit ezt megelőzően éveken át fogva tartottak, mert kémkedéssel gyanúsították – derült ki Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter keddi Instagram-üzenetéből. Az amerikai külügyminiszter szerint a kereskedelmi titkok ellopásával vádolt Szírusz Aszgarit kitoloncolták az országból. Aszgarit 2016-ban Ohio államban helyezték vád alá, az ügyész szerint a tudós egy ottani főiskola és az amerikai haditengerészet közös, rozsdamentes acéllal kapcsolatos kutatásáról szerzett bizalmas információkat. A vádat később ejtették, ám a tudóst a bevándorlási hivatal őrizetbe vette.

Ken Cuccinelli, az amerikai belbiztonsági tárca (DHS) ideiglenes vezetője azt mondta, Washington december közepén már megpróbálkozott Aszgari kitoloncolásával, de Teherán cáfolta, hogy Aszgari iráni állampolgár lenne, és az ezt igazoló dokumentumokat csak februárban küldte el. Ezt követően a tudós ügye az eközben kitört koronavírus-járvány miatt késett, a repülőjáratokat ugyanis törölték.

Irán, amely az AFP francia hírügynökség sajtónyilatkozatokra hivatkozó adatai szerint legalább öt amerikai állampolgárt tart fogva, nemrég fogolycserét ajánlott az Egyesült Államoknak, ahol – ugyancsak az AFP szerint – 18 iráni állampolgár van börtönben. Elemzők nem tartják kizártnak, hogy Aszgari elengedéséért cserébe Irán szabadon engedi a közel-keleti országban börtönbüntetését töltő Michael White-ot, az amerikai haditengerészet veteránját, akit 2019-ben 10 év börtönbüntetésre ítéltek. White márciusban orvosi okokból eltávozást kapott, de továbbra sem hagyhatja el az országot. A két ország viszonya azóta vált különösen ellenségessé, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018-ban kiléptette az Egyesült Államokat az Irán és a nagyhatalmak közötti 2015-ös nukleáris megállapodásból, és ismét büntetőintézkedéseket vezetett be Irán ellen, amelyek súlyosan érintik gazdaságát.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek meg itt nálunk a rendszerváltás óta a közvagyon ellopására, az adó-és járulékbevételek saját zsebbe csatornázására és az úniós pénzek lenyúlására meg a korrupcióra alapozták a saját meggazdagodásukat.
Ez egy fenntarthatatlan gazdasági modell.
Ahhoz, hogy saját lábon álljanak, ahhoz meg teljesen hülyék.
Csoda, hogy még állni látszik Magyarország....

Esetleg lázadás?........

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés