Clint Eastwood 90

2020. május 31. 8:39
Kerek születésnapot ünnepel a veterán filmes legenda.

Clint Eastwood (San Francisco, 1930. május 31.) BAFTA/LA-díjas amerikai színész, Grammy-díjra jelölt zeneszerző, Oscar- és Golden Globe-díjas filmrendező és producer.

A családja gyermekkorában sokat költözött, mivel apja különféle munkákat végzett a nyugati parton. Tinédzser korában a családja a kaliforniai Oaklandben telepedett le, az ottani műszaki középiskolában érettségizett 1949-ben. Ezután a hadseregben szolgált.

Leszerelése után kezdődött Eastwood filmes karrierje. Nagy áttöréseként megkapta a titokzatos névtelen ember főszerepet Sergio Leone western trilógiájában: Egy maréknyi dollárért (Per un pugno di dollari 1964), Pár dollárral többért (Per qualche dollaro in più 1965) és A Jó, a Rossz és a Csúf (Il Buono, il brutto, il cattivo 1966). 

A hetvenes években indult útjára Piszkos Harry sorozat is, amely új korszakot nyitott a zsarufilm műfajának történetében. Harry Callahan minden idők egyik leghírhedtebb nyomozójává vált, és megteremtette az öntörvényű igazságosztó zsaru imidzsét a Piszkos Harryben (Dirty Harry 1971) és folytatásaiban.

1995-ben újabb műfaj kerül Eastwood repertoárjába, Meryl Streeppel az oldalán – saját rendezésében – egy romantikus drámában játszott, melynek címe: A szív hídjai (The Bridges of Madison County).

A kilencvenes évektől egyre többet rendezett, nagy sikerei közé tartozik a Millió dolláros bébi, később a Levelek Ivo Dzsimáról és A dicsőség zászlaja c. háborús ikerfilmek, amikben japán és amerikai nézőpontból is bemutatta a 2. világháború poklát.

A 2008-as Gran Torino Clint Eastwood legsikeresebb filmje lett.

Legutóbbi rendezése a 2019-ben bemutatott Richard Jewell volt, ami az 1996-os atlantai nyári olimpián történt bombaincidens szereplőit mutatja be.

Eastwood a hollywoodi sztárok között rendkívül ritkaságnak számító jobboldali nézeteket vall: korábban republikánusnak, manapság libertáriusnak tartja magát. Mottója: „Mindenki hagyja békén a másikat”.

A zűrös magánéletű filmsztárnak több nőtől számos gyermeke született az évtizedek során.

(Forrás: Wikipedia)

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Grand Torino az egyik legjobb film, amit valaha láttam. Ha semmi más filmje nem volna, akkor is bevonult volna az örökkévalóságba. Még a Szív hídjait is megbocsátottam miatta. Isten éltesse!

Konkrétan egy beilleszkedni próbáló sárgát véd meg a beilleszkedésre képtelen sárgáktól. Valóban polkorrektebb egy fokkal a kelleténél, de azért még egy alapfilm, ha valaki érteni akarja Amerikát.

A többi, még a Jobbikban vigéckedő tagnak mondom: make my day!

Isten éltesse!

Van valahol teljes lista a filmjeiről? A "Véres munka" az nekem új.

Az is nagy film, de azért de azért. Jó, mutassanak valaki mást, aki ezt 88 évesen összehozza! Egy percig nem bánom, hogy megnéztem. A szív hídjait mondjuk igen...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés