Felállítják az iskolaőrséget, és lejjebb viszik a büntethetőség korhatárát

2020. május 30. 14:33

Azt javasolják, hogy amelyik gyereket elítélik iskolai erőszak miatt, annak családjától vonják meg a családi pótlékot egy évre.

2020. május 30. 14:33

Az erőszakot az iskolából ki kell vezetni, az ezt célzó törvényjavaslatok egy része már az Országgyűlés előtt van – mondta Horváth László miniszterelnöki megbízott az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

A politikust a gyöngyöspatai szegregáció miatt megítélt kártérítésről kérdezték. A térség fideszes parlamenti képviselője elmondta: van olyan érintett, aki „az iskolát és csakis az iskolát” okolja, amiért 16 évesen csak hat osztályt végzett, ugyanakkor több mint kétezer órát, vagyis két tanévnyi időt hiányzott az iskolából. A politikus szerint ez a fiatal nem okolhatja sem a tanárt, sem az iskolát, amiért az nem adott neki kellő tudást, hanem csak a családja és ő a felelős ezért.

Hozzátette: egy másik esetben a fiú – aki több mint kétmillió forint kártérítést vár – erőszakos, javítóintézetbe is került, kerülte az iskolát, apja pedig, aki többször súlyos testi sértést követett el, most „a börtönbizniszből vár sok milliót”. Ez az az abszolút káros, romboló társadalmi modell, amit a Kúria pénzjutalomban részesített – jegyezte meg.

A köznevelési törvény módosítása

A politikus kiemelte: az erőszakot ki kell vezetni az iskolából, mert – mint mondta – ahol erőszak van, ott sem tanítani, sem tanulni nem lehet. Hozzátette: ezért már a Parlament előtt van a köznevelési törvény módosítása, illetve a kormány döntött az iskolaőrség felállításáról és a büntethetőség korhatárának leszállításáról.

Horváth László hangsúlyozta: az iskolai erőszak „annál szélesebb és mélyebb, mint amit érzékelünk, nagyon sokan erről nem mernek beszélni”, ezért olyan intézkedés kell, „ami gyors, erős és hatékony”, és ilyennek nevezte az iskolaőrséget.

Ezzel kapcsolatban elmondta: a jövő tanévtől vezetik be, tagjai a rendőrség állományában lesznek. Úgy vélte, az iskolaőrségnek lesz visszatartó ereje, másrészt pedig egy olyan eszköz, amivel az iskolában lévők biztonságát lehet garantálni.

Az iskolai erőszak gyökere

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az erőszak gyökere nem az iskolában van, hanem a családban, a társadalmi környezetben, ahol az erőszakos gyerek megtanulja a viselkedési mintákat, amiket majd bevisz az iskolába. Mint mondta, javasolják, hogy amelyik gyereket elítélik iskolai erőszak miatt, annak családjától vonják meg a családi pótlékot egy évre.

(MTI)

(Az adást itt tekintheti meg.)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kriszta67
2020. június 01. 09:06
Ez nem elég. Én nem szeretném, hogy az unokáim ilyen Lionka vagy mi a rák féle retardált félmajmokkal legyenek összezárva egy teremben. Vissza kell állítani a gyp-t és oda átteni az ilyeneket. Ezekből ember semmiképp nem lesz, csak megmérgezik a többi gyerek gyerekkorát. Nem lehet mindegyik félmajom mellé állítani egy rendőrt. Nemcsak az erőszak a baj, hanem pélpául a rengeteg trágárság és mocsok amit otthon megélnek és beviszik az iskolába. Kár gyereket szülni olyan országba ahol nincs biztosítva a békés gyerekkor és a színvonalas oktatás az intézményekben. Márpedig ezekkel összezárva nincs biztosítva.
BőröndÖdön
2020. május 31. 17:22
Helyes,én már az óvodásokat is lecsukatnám...:)
formaegy
2020. május 31. 14:43
Na akkor várhatjuk Magyar György iskolabizniszét ahol jól megszedi magát, mivel sorra jelenti majd fel az iskolákat, hogy az iskolaőr ránézett egy cigányra, vagy éppen nem nézett rá egy cigányra, vagy éppen nem nyitotta ki a cigány kölyök előtt az ajtót, mint egy királynak, mert ők ugyebár az atyauristenek akiket a magyaroknak el kell tartani... Lassan eljutunk az USA szintjére ahol attól kell majd félni a szülőknek napi szinten, hogy nem történik-e tragédia az iskolában ahová a gyereke jár! Szép kilátás elé néz az ország! Eljutottunk odáig, hogy iskolaőrséget kell létrehozni! Azért egy kis emlékeztető. Nem is olyan rég - 20 éve csak a bankokban voltak biztonsági őrök! Most eljutottunk odáig, hogy egy patkánylyukban is alkalmazni kell! Gyalázat!
Flagellator1974
2020. május 31. 06:49
2003-2006-ig egy szegregációra épülő iskolában tanítottam Debrecenben. Amikor felvetettem, hogy esetleg meg lehetne vonni a csal. pótlékot a túl sok hiányzás miatt, kiröhögtek, hogy az lehetetlen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik